За Орешашкия панаир 2014

* Наред с обичайните неща впечатление направиха три новости, заслужаващи внимание и похвала
Мнение
Ралица Йовкова и нейната керамика на Орешашкия панаир
И ТАЗГОДИШНИЯТ Орешашки панаир (14-17 август), който по традиция и като генезис е тясно свързан с големия християнски празник и храмов празник на Троянския манастир – Успение Богородично, наричан още Голяма Богородица (15 август), и който от години се организира и администрира от Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, бе според обичайните стандарти от последните години.

Веселба по нашенски
НАЙ-ОБЩО: основно скара-бири, сергии за биташки стоки плюс съответния музикален фон; малко, по-малко от предишни години, сергии за произведения на традиционните художествени занаяти (за което вероятно допринесе  и конкуренцията от ателиетата „Живите занаяти” и препълнения голям сувенирен магазин в Националното изложение) – мен очите ми взе сергията на именитата, четвърто поколение троянска керамичка Ралица Йовкова, имаше и други, предимно с керамика, но не само; многото народ от цяла България, който цели три дни пълнеше района – че посещението бе здраво, си личеше по претъпканите два паркинга в началото на панаира… Накратко – народна веселба по нашенски, критикувана като формат и същност, но и обичана и чакана цяла година. А наред с обичайните неща впечатление направиха три новости, заслужаващи внимание и похвала.

От нас - браво за тазгодишния Луна парк
Най-голямата атракция - "Чукът"
НАЙ-НАПРЕД – за пръв път от десетилетия, може би от онези далечни времена, когато на Орешашкия панаир гостуваха истински циркови артисти (по-възрастните троянци няма как да не помнят мотористите в сферата на смъртта и други подобни, което си бе шоу от световна класа – бел. Т21), имаше истински Луна парк. Не като скърцащите люшкалки, дрънкащите ръждясали влакчета и тем подобните ерзаци от последните години, които бяха по-скоро подигравка, отколкото развлечение. Сега бе друго – в разположения на специално подготвен немалък терен увеселителен парк (научихме, че го стопанисва хърватин, женен за българка, която има роднини в Орешак – бел. Т21) имаше неща, каквито гледаме по филмите, сериозни атракции, спиращи дъха и заслужаващи да се видят и опитат, радост и за малки, и за големи. От нас – браво! Жалко само, че разгласата за това чудо не бе по-голяма, защото, убеден съм, щяха да дойдат хора специално за него. Дано и догодина.

Ути бърка своя "Троянски кебап със сини сливи"
И "маааалко черно пиперче"
Гледка от Националното изложение на каракачански коне
Демонстрация на занаята кираджийство
ВТОРО - Националното изложение и амбициозният му директор Иван Чакъров и тази година изненадаха приятно многобройните посетители с нови събития. Сега в Националното изложение по време на панаира гостува готвачът шоумен Ути Бъчваров с пътуващия си кулинарен театър. Знае се, че Ути има пристрастия към нашия край и че е чест гост тук (ловува с прочутата авджийска дружинка на с. Велчево и е редовен водещ на Тодоровденската кушия в Априлци – бел. Г.М.), а този път зарадва гостите на изложението и панаира със своето авторско кулинарно изобретение „Троянски кебап със сини сливи”, сготвен „на живо” пред очите на всички и в специални грамадни готварски „усталъци”; „от 65 кг месо… незабравим вкус с маааалко черно пиперче”, както прочетохме в страницата на Националното изложение във фейсбук.

ПАРАЛЕЛНО с кулинарното шоу вървеше и една конска атракция – поредното трето издание на Националното изложение на каракачански коне, на което стопани от цялата страна представяха своите четириноги любимци от въпросната порода. И заедно с това бяха демонстрирани „вехтите” занаяти самарджийство и керванджийство, имащи днешната си употреба в дърводобива – при свалянето от недостъпни за автомобилите места на набраните дърва за огрев, извършвано по принцип с жилавите коне от споменатата порода.

Троянският игумен Сионий и патриарх Неофит, 15 август 2014 г.
И НАКРАЯ, но не по важност –  и с „невъоръжено” око се вижда, че в т. нар. „Гетсиманска градина”, „библейския” терен с огромните дървета (няколко от тях са от непривичния за нашите ширини вид „Секвоя гигантея”, каквито има и на централния троянски площад и са донесени в началото на миналия век от САЩ – бел. Г.М.) на метри от манастирските двери, където преди години е имало ресторант градина, свирил е оркестър и е било любимо място за отдих на троянци и курортистите в района, нещо се случва, работи се. Наше проучване показа, че въпросният манастирски имот е нает за 10 години от двама братя, чиито родови корени са от Орешак и имат сериозен бизнес в района, а идеята им е да върнат старата слава на „Гетсиманската градина”. Нещо, което заслужава адмирации и ще направи по-цивилизован и по-привлекателен района около светата Троянска обител. В тази посока са и усилията на новия игумен Велички епископ Сионий, чиито строителни амбиции и размах вече се усещат.

Генадий Маринов
   
Още по темата:

25 коментара:

Анонимен каза...

Магията на празниците се състои в изненадите, които ще ни поднесат. Дано хората, които са посетили празника, да са останали доволни.
Аз имам гости троянци, които от много години живеят на друго място. Задават ми въпроси, на които нямам отговор: Бяхме на Капинчо, защо Туристическия дом и другите станции са западнали? Защо на най-видното място на "Рила" няма нищо и е грозно? Защо Киното изглежда така?
Има ли отговори на тези въпроси, защото аз ги нямам.

Анонимен каза...

има БСП !!!

Анонимен каза...

А може би Ви впечатли сергията на Раличка с традиционната троянска керамика, или ???

Анонимен каза...

Отговор но първия въпрос - защото настъпиха "демократичните" промени, които в основата си имаха за задача да разрушават, да закриват, да съсипват. Признавам - направиха го с голям успех. Тази заръка свършиха "българските политици" - най-напред от БСП, СДС и ДПС, а по-късно към тази армия от съсипители се прикачиха НДСВ,ГЕРБ и други дребнокалибрени.

Анонимен каза...

1-ви, отговорите сa при твоите гости бивши троянци. Когaро всеки си стягa бaгaжa и дим дa го нямa се получaвaт и тези въпросителни!

Анонимен каза...

Ах, той имал приятели,а те имали въпроси! Или просто искаше да се похвалиш с това,а?Ма недей,щото излагаш себе си и приятелите...

BOND каза...

Иван Чакъров показа и доказа, че когато имаш желание и качества и някой ти даде възможност да ги покажеш, нещата се случват! Нека се замисли Марин Радевски, главния кадровик на ГЕРБ в Троян, дали има по-подходящ човек от Иван, който да е кандидат за кмет! Нека да си даде сметка защо Акимов извади от девет дола вода, за да не го направи заместник кмет на времето и ако иска този път да спечели, а не да загуби отново(нещо които той сам признава, че не може да понесе), просто да си махне "капаците" от очите и да сложи тапи в ушите за приказките на Акимов!

Анонимен каза...

Бианке, демек си се траснферирала от Гунешки към Радевски?

Анонимен каза...

Едва ли тук му е мястото за политически агитации а и Иван Чакъров има шансове срещу Донка колкото другия горе посочен :)))))))

Анонимен каза...

Егaти плaтените политически тролове имa тук....нaглеци!

Анонимен каза...

Този трол се казва Бианка Павлова,и се появява на време(предизборно), и се покланя там от където се подава. Разбирай навсякъде!
А 9 и 10, са платените тролове на Донка!

Анонимен каза...

А,да не забравя: Честита поредна предизборна кампания.Вече е в ход !

Анонимен каза...

11-ти, aз се възмущaвaм мa политическите тролове, пък ти кaзбaш, че aз съм тaкъв?

Анонимен каза...

Всички са в кюпа, няма случайности. Просто трябва да бъдеш по-широк!

Анонимен каза...

3-ти,грозденцето киселко ли е? Дерзай мушморок ;-)

Анонимен каза...

Удариха Илиян Пеевски в Ловеч
http://lovechmedia.com/novini/%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba/

Анонимен каза...

Абе,ударения, тоя не беше ли "имала си мама депутат" ?

Анонимен каза...

9-ти, не знам дали шансовете на Иван са като на маймуната, но е факт, че кака ти Донка я тресе шубето, без да се знае кой ще е кандидата на ГЕРБ. Така че, нека издигнат Чакъров, пък тогава ще мерим шансовете...

Анонимен каза...

Нали искаме нови хора в политиката на Троян. Нови лица с ново виждане и визия? Нали все за това говорим? Е, появи се такъв, но вярвайте ми, всички политически партий ще го отсвирят, както го направи Акимов.Той просто не е техния човек.


техния човекл

Анонимен каза...

Нали искаме нови хора в политиката на Троян. Нови лица с ново виждане и визия? Нали все за това говорим? Е, появи се такъв, но вярвайте ми, всички политически партий ще го отсвирят, както го направи Акимов.Той просто не е техния човек.


техния човекл

Анонимен каза...

Е кой е този нов човек в политиката? Започваш първо в множествено число,а завършваш в единствено.Няма нищо,карай нататък,само ни кажи кой е въпросния нов човек .

Анонимен каза...

Когато не знаем кой е Кмета на Троян, но живеем добре, тогава сме се оправили. Ако има проблем, трябва да се реши.
Има проблеми с ремонта на улиците, тротоарите, екосредата с високите дървета по главните улици и т.н., но трябва да кажете кое не е нормално, а не да се нападате по партии. Когато решаваме проблемите си и Вие, които пишете се смирете и поискайте това, което може да се промени. Аз искам промяна в разпродажбата на държавната собственост в града и неизпълнението на договорите да се разгледа на заседание на съвета. Също искам да се преразгледа европейския проект за "Красива България" в Троян. Малки стъпки, но големи дела. И не искам да знам кой ще е следващия кмет :)

Анонимен каза...

Май си се понапушил от рано,или просто не си изтрезнявало,а?

Анонимен каза...

Уважаема госпожо Михайлова,благодаря Ви, че форсирахте ремонтно възстановителните работи/полагане на асфалтова настилка/ по третокласния път през квартал Ливадето заради Орешашкия панаир.В момента там има /и по време на панаира останаха/ невъзстановени асфалтови настилки от напречни разкопавания общо 42 бр., като продължават да нарастват, които представляват реална заплаха от тежко ПТП и човешки жертви. Оптимизирайте работата на фирмата изпълнител за да не трошим колите и нервите си още 3 месеца. Копаят, след 24 часа да са асфалтирали. Това безобразие не може да продължава повече!

Анонимен каза...

Без Дупи Бъчонката не става панаир.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |