Националното изложение - Орешак и Община Троян се готвят за Китай

* 386 експоната, на 82-ма автори, от всички етнографски области на България са натоварени и вече пътуват за Китай * Групата ни се води от кмета Донка Михайлова и управителя на Националното изложение
 Иван Чакъров
По света и у нас
Нинбо, Китай
КАКТО ПО-РАНО ви информирахме, по покана на Китайския културен център в София 17-членна делегация, водена от кмета Донка Михайлова и Иван Чакъров, управител на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак, ще представи страната ни на Изложението на културните и творческите индустрии в гр. Нинбо. Делегацията ни ще бъде в Китай в периода 9-17 април тази година. Поканата за участие е от китайската страна, като всички разходи по пътуването са за сметка на организаторите на изложението.

386 ЕКСПОНАТА, на 82-ма автори, от всички етнографски области на България са натоварени и вече пътуват за Китай. Наред с утвърдени имена в различните занаяти ще бъдат представени и млади автори, чиито художествени търсения надхвърлят границата на традицията и превръщат занаята в изкуство. Връзката между традиция и модерност е предпоставена от темата на този международен форум, който има за цел да покаже потенциала на културните и творческите индустрии и тяхното значение за съхраняване на културната идентичност.

НА БЪЛГАРСКИЯ щанд, на площ от 300 кв. м., наред с НИХЗИ – Орешак ще участват Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Исторически парк Варна и две ИТ фирми, разработчици на игри. Регионалният център ще участват с фотографска изложба, съвместно подготвена от Регионалните етнографски музеи на Русе и Пловдив. Етнографската изложба носи името „От Константинопол до Виена“. Историческият парк ще покаже реплики на златни орнаменти, открити по българските земи, които са ръчна изработка и могат да бъдат закупени като сувенири. България е известна по света като страната на киселото мляко и маслодайната роза, но преди всичко е страна с богата история и древна култура.

Поглед отвисоко към Ситито на Нинбо
СИЛАТА на нашата културна дипломация (през средновековието) разчупва вековни стереотипи. Създаването и разпространението на славянската писменост в другите славянските страни чертае нова геополитическа карта на света. От тази съкровищница на богато културно многообразие ще черпим вдъхновение за представянето на страната ни на изложението в Нинбо, коментира Иван Чакъров. Националното изложение - Орешак освен с богатата експозиционна част (на площ от 150 кв. м.) ще се представи и с два уъркшопа: по грънчарство и по декориране на съдове, водени от керамика Румен Георгиев и художника д-р Светлозар Пармаков. Но какво е България без музиката на Родопите? Стоян Янев, син на известния български гайдар Петър Янев, който от години работи с космическата Валя Балканска, ще внесе настроение на нашия щанд с някои от емблематичните изпълнения на родопска гайда. Разбира се, освен произведения на изкуството, на българския щанд ще присъства и една от запазените марки на Троян - троянската сливова ракия. „За нас е изключителна чест и огромна отговорност, че на културна институция от община Троян е поверена задачата да представи културното многообразие на България и огромния потенциал за развитие на културен туризъм на страната ни на такъв значим международен форум“, каза още г-н Чакъров.

ОЧАКВА СЕ по време на посещението на делегацията ни в Китай кметът Донка Михайлова да се срещне с кмета на 7-милионния Нинбо, да проведат разговори и да обсъдят възможностите за сътрудничество и културен обмен.

Т21, по информация на Община Троян

Бел. ред. Очаквайте актуална информация от мястото на събитието за представянето ни на изложението в Нинбо, 9-17 април


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |