Авторитетна победа за начало в първата петица

* В оспорван домакински мач „Чавдар“ пречупи варненския ИУ – 80:77; в треньорския сблъсък Лъчо Диков „Магьосника“ си върна на Петко Делев „Поета“ и го изпрати да пише тъжни стихове по пътя до Варна * Минута мълчание за незабравимия Рашо
Баскетбол, „А“ РБГ, финална фаза
Зала "Чавдар", 20 януари 2019 г.
В ПЪРВИЯ кръг на истината, т. е. на борбата за разпределение на медалите в мъжката „А“ РБГ, „Чавдар“ в домакински мач в Троян в неделя, 20 януари, надделя над непобеждавания години наред от нашите отбор на ИУ (Варна). Но да следваме хронологията на неделната вечер в зала "Чавдар".

Минута мълчание в памет на Радослав Младенов-Рашо
Юношите на "Чавдар" (Троян) – сребърни медалисти от РП, сезон 1969/70 г., вдясно е капитанът на отбора и най-добър реализатор на първенството Радослав Младенов-Рашо, сн. Васил Балевски
Рашо
НАЧАЛОТО бе тъжно. Пред препълнените трибуни преди началото на срещата дикторът призова  публиката да почете паметта на внезапно починалия бивш играч на „Чавдар" от 80-те години – незабравимия Радослав Стойчев Младенов-Рашо. А Рашо беше голям играч и голяма личност. Изграден като състезател от Иван Милиджийски, постигнал големите си успехи при Иван Христов-Ицата - най-добър реализатор и носител на сребърен медал от Републикански средношколски игри 1969/70 г.. Имах удоволствието да играе известен период и под мое треньорско ръководство с екипа на "Чавдар". Светла му памет, от мое име и от името на феновете на баскетбола в Троян, които няма да го забравят.

ПОСЛЕ се опитах да изкопча нещо от треньора на гостите Петко Делев, който  се опита да ме „подхлъзне“, като заяви, че тази година ИУ ще е 5-ти, т. е. след нас и че в този мач ще бие "Чавдар", изтъквайки кадрови и здравословни проблеми. Позна във второто – че ще ги бием, но че ИУ ще е 5-ти дълбоко се съмнявам. Смея обаче още в началото да твърдя, че изключвайки фаворита „Академик София 2“, всички останали отбори в първата петица имат изравнени шансове да бъдат втори или трети.

Ивайло Вучков, младата троянска надежда Славян Лишев и Николай Маринов
МАЧЪТ започна и завърши, може да се каже, напълно равностойно, като за наша радост отново опитните играчи на Троян успяха да финтират противника на последната права. Отделните четвъртини потвърждават казаното – 15:18, 23:19, 21:24, 21:16 и краен резултат 80:77 за „Чавдар“. Приносът на отделните играчи за победата: Михаил Танев „Позитивния“ (17 точки и 7 борби), Ивайло Вучков „Усмихнатия“ (15 т., 5 борби), Данаил Христов „Намусения“ (и в този мач се отчете с дабъл-дабъл, 12 т. и 11 борби), Михаил Капитанов „Джобния“ (с дрибъл като на миниатюрна шевна машина пускаше пасове между ушите на противника и реализираше във важни моменти, 13 т.), капитанът Тодор Колев (той престоя най-дълго на терена, демонстрира завидна физическа издръжливост и даде дела си за крайния изход, 9 т.), с по 7 точки и добра игра се представиха Денис Титов и Леонид Бажанов. За ИУ отново на най-добро ниво беше Николай Георгиев (с дабъл-дабъл, 18 т. и 11 борби), дабъл-дабъл направи и Мартин Коцев (10 т., 10 борби); бившият чавдарец Николай Маринов заслужи аплодисментите на троянската публика с 15 т. и отлична игра.

В ТРЕНЬОРСКИЯ сблъсък Лъчезар Диков „Магьосника“ взе достоен реванш за двете загуби в първата фаза (регион Изток) от варненския си колега Петко Делев „Поета“ и го изпрати да пише тъжни стихове по пътя от Троян до Варна. В другия мач от първата петица „Академик София 2“ отнесе в Правец „Черноморец“ (Бургас) с 84:63. В следващия втори кръг „Чавдар“ ще гостува на „Атлетик“ (София), който почиваше тази неделя, а ИУ посреща във Варна „Академик София 2“.

И НАКРАЯ искам да припомня на троянската баскетболна общественост, БК „Чавдар“ и всички приятели на баскетболната игра, че през 2019-та се навършват 100 години баскетбол в България и 65 години организиран баскетбол в Троян. И е редно – както се прави навсякъде по света – да отбележим достойно тези годишнини.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

 Още по темата: 
     сезон 2018/19 г.
     сезон 2017/18 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |