Започва строителството на нови 134 км от „Хемус“

* Правителството осигури целево 1,35 млрд. лв. бюджетни средства, за изпълнител е избрана държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, обещаният срок – до 2023 г. * Вицепремиерът Дончев: „Договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки“
Добрата новина
ТЕЗИ ДНИ стана ясно, че Правителството е превело в целева сметка 1,35 млрд. лв. средства от бюджета за дострояването на автомагистрала „Хемус“, каквото бе едно от последните му приети решения преди Нова година. Бюджетният ресурс е за строителството на участъка от Боаза до Велико Търново (пресечката с пътя Русе – Велико Търново), а за изпълнението, което ще започне през пролетта, вече има сключен договор с държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, чийто едноличен собственик е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Горещата тема, засягаща пряко хората и бизнеса от Троян и района, бе обект на много коментари; като, разбира се, не липсваха политическите нюанси, а особено внимание бе обърнато на избора на изпълнител без обществена поръчка. По-долу ви представяме извадки по темата от вестниците „Стандарт“ и „Строител“ – с доста подробности за бъдещото строителство и коментари на отговорните фактори (вицепремиера Томислав Дончев, регионалния министър Петя Аврамова, заместника й и наш земляк Николай Нанков). 
Т21

НА ШЕСТ ЧАСТИ ще бъде строено продължението на автомагистрала „Хемус“ и ще достигне до Велико Търново през 2023 г., съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В края на декември 2018 г. между пътната агенция и „Автомагистрали“ ЕАД е сключен договор за изграждането на 134 км в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Русе - Велико Търново (пътен възел „Велико Търново“). Договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки, заяви вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с искането на БСП за предоставяне на договора между АПИ и „Автомагистрали“. Законовото основание за този подход е в чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), приложим за публични възложители, какъвто е АПИ, поясни вицепремиерът.

Томислав Дончев
ДОГОВОРЪТ е на стойност 1,125 млрд. лв. без ДДС и средствата са от републиканския бюджет, като цялата сума е в специална сметка в БНБ. Средствата от нея могат да бъдат използвани само за изпълнение на дейности по споменатия 134-километров участък от автомагистрала „Хемус“. До този момент няма извършени плащания. От опозицията поискаха договора за „Хемус“. От АПИ съобщават, че ще предоставят договора за информация в Агенцията по обществени поръчки (АОП) в законоустановения срок до един месец от сключването му, но още преди неговото подписване в пътната агенция е постъпило положително становище от АОП. „Ако едно дружество е 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага пълната процедура по реда на ЗОП. Това също е режим в самия закон“, коментира вицепремиерът.

„АВТОМАГИСТРАЛИ“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за строителство на възложените от АПИ 134 км от автомагистрала „Хемус“. Изграждането е разделено на 6 участъка, а задачата е всичко да бъде готово до 2023 г. Първият участък е с дължина 15,26 км и започва от Боаза до кръстовището Луковит - Угърчин, включва и изграждането на нов пътен възел „Дерманци“ при 98-ми км. Вторият участък е дълъг 19,2 км – от пътен възел „Дерманци“ до връзката с пътя Радювене - Катунец и включва построяване на нов пътен възел „Каленик“. Третият е 17,08 км – започва от пътен възел „Каленик“ и стига до бъдещия пътен възел „Плевен“ (пресечката с пътя Плевен - Ловеч - Троян). Четвъртият участък е 26,8 км и стига до пресечката с пътя Летница - Ловеч. Петият е с дължина 23,2 км, до пресечката с пътя Бутово - Павликени. Шестият участък е най-дълъг, 32,6 км, и се простира до връзката с пътя Велико Търново - Русе, като включва изграждане на нов пътен възел „Велико Търново“.

„ЦЕЛЕВИТЕ средства за строителството на обекта са в сметка на МРРБ в БНБ. Те ще бъдат изплащани след извършване на дейностите. Няма нарочни споразумения за изграждане на автомагистрала „Хемус“ и договори с подизпълнители“, заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. „Многократно се коментираше темата за порочния пътен сектор и порочния избор на фирми по реда на ЗОП. Решихме да вкараме и държавна компания с необходимия капацитет, повече държава в строителството на пътища, с повече публичност в отчетите, във всички дейности. Необходимият капацитет е гарантиран, затова АПИ сключи договор с „Автомагистрали“ ЕАД“, коментира пък зам.-министър Николай Нанков. Общата дължина на автомагистрала „Хемус“ от София до Варна е около 420 км. Вече са изградени участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, близо 170 км; в момента със средства от републиканския бюджет се строят 26 км в други два участъка – 9,3 км от Ябланица до Боаза и 16,32 км от Буховци до Белокопитово.

Т21, по информация от в. „Стандарт“ и в. „Строител“

Бележка на редакцията

ТУК Е МЯСТОТО да припомним и за няколко конкретни строителни ангажимента на АПИ към община Троян и троянци, които трябваше да се случат/стартират през 2018 г., но по неизяснени причини това не стана. Говорим за два изключително важни инфраструктурни обекта в Троян: новия мост на река Бели Осъм (зад бензиностанция „Лукойл“), който ще свърже трасетата на републиканските пътища II-35 и III-357 и ще поеме транзитния трафик през града ни, а за изграждането му бе осигурено финансиране, избран бе и изпълнител и работата трябваше да започне през 2018 г.; и южния вход на Троян откъм Беклемето, чийто наложителен ремонт също се очакваше да започне през 2018 г.

ЩЕ ДОБАВИМ довършването на цялостната реконструкцията на 30-километровия пътен участък от гара Добродан през селата Дълбок дол, Борима, Старо село до разклона за София след с. Лесидрен, част от републиканския път III-402 – през 2017 г. бяха завършени първите 6 км (от разклона за София в посока Троян), с великолепно качество по всеобщата оценка – но обещанията ремонтът на целия участък да приключи през 2018 г. не бяха изпълнени.

 Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |