Ново огнище на птичи грип в Ловешко, няма опасност за хората

* Обявено е първично огнище във ферма с 1400 патици в с. Йоглав, осигурена е денонощна полицейска охрана * Областният управител издаде заповед за принудително унищожаване на птиците
 по хуманен начин
Лошо
Момент от спешното заседание в Областната администрация, Ловеч, 3 април 2019 г.
ОТ ДНЕС 3 април със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев е обявено първично огнище на птичи грип в област Ловеч. То е много по-малко по мащаби от предишното – около 1400 патици и се намира в с. Йоглав. Извършени са проби от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), които са потвърдили наличието на заболяването инфлуенца (птичи грип).

„УВЕДОМЕНИ са областната и общинска епизоотични комисии, които предприеха незабавни мерки, а днес заседаваме, за да начертаем план за действие“, докладва директоът на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) в Ловеч д-р Росен Федерчев на спешно заседание в Областната администрация, водено от зам.-областния управител Илиян Тодоров. „Незабавно е осигурен полицейски пост, който и през нощта, и в момента е на място, за да няма движение на хора и животни нито от фермата навън, нито навътре, собственикът съдейства работата на институциите“, уточни директорът на Областната дирекция на МВР - Ловеч Милен Маринов. Заразените птици ще бъдат унищожени по хуманен начин, а труповете, фуражите и торът ще бъдат обезвредени, за което е осигурена техника и дезифектанти. От Община Ловеч е осигурено обезопасяването на хората, имащи досег с животните, както и медикамента „Тамифлу“ за онези, които са работили или са били в близост до огнището.

„ТОВА Е ВТОРИ случай на птичи грип в Ловешко (преди две седмици беше открито огнище на птичи грип в с. Лисец, където бяха унищожени 12 000 патици – бел. ред.), макар между двата да няма нищо общо, вече имаме изградена добра комуникация с всички териториални структури, които имат отношение, както и с Община Ловеч, която съдейства на всички мерки за изчистване на огнището“, коментира зам.-областният управител Тодоров. Пояснено бе, че няма опасност на хората, живеещи в района на огнището, но нужна е добра хигиена и задължителна бърза консултация с лекар, ако има здравословно неразположение със симптоми на грипно заболяване.

Снимка: БГНЕС
СЪС ЗАПОВЕД на областния управител Ваня Събчева е разпоредено ОДБХ - Ловеч да организира принудително унищожаване по хуманен начин и да обезвреди всички засегнати и контактни птици в обявеното първично огнище на Инфлуенца А по птиците (птичи грип) в засегнатия обект. Както и да бъде извършено механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, както и на дворовете и улиците в и около животновъдния обект. В 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище се забранява движението на птици и продукти от тях. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Елка Баръмова
PR на Областна администрация, Ловеч

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |