Ученици от Черни Осъм на Интерски конгрес 2019

* „Не само усетихме, но и бяхме участници в това международно събитие. Запознахме се с някои от най-добрите ски учители в света. Представихме презентация за дейността на училището. Заредихме се с емоции…“
Изяви
Групата от Училището за планински водачи (с. Черни Осъм) на Интерски конгрес 2019, Пампорово
ПРЕЗ М. МАЙ 2017 Г. поставихме началото на ново приятелство на училището в Черни Осъм (Училището за планински водачи СУ „Васил Левски“) с проф. Вихрен Бачев – преподавател в Националната спортна академия (НСА) и член на борда на директорите нa IVSS (Международна асоциация на преподавателите по снежни спортове). По негова покана на 9-10 юни 2017 г. в курорта Пампорово се проведе Генерална асамблея на международната организация на ски учителите „Интерски Интернешънъл“, на която присъстваха и ученици от нашето училище. Тогава се говереше за предстоящия конгрес по ски през 2019 г. (Интерски конгрес 2019), а ние дори не смеехме и да си мечтаем, че може да присъстваме на форума.

МЕЧТА или реалност? Но когато много силно желаеш, мечтите  се сбъдват. Няколко ученици от училището за Планински водачи в Черни Осъм имаха невероятния късмет да бъдат част от Интерски конгрес 2019, който се проведе в Пампорово. България за първи път е домакин на това събитие, което се провежда на всеки  4 години. Нашето участие пък стана възможно  благодарение на проф. Вихрен Бачев, Петър Чанков, председател на сдружение „Българско ски училище“ и IVSS (Международната асоциация на преподавателите по снежни спортове).

ТРИ ДНИ изпълнени с вълнение, много емоции и придобиване на опит и знания.  Дванадесет ученици от училището за Планински водачи в Черни Осъм имаха възможността да участват в различни лекции, свързани с тенденциите в развитието на зимните спортове, участваха в групи за уъркшоп, спускаха се по заснежените писти на Родопите редом с най-добрите ски учители от целия свят. Проведохме среща разговор с Екатерина Дафовска, първата българка олимпийска шампионка по биатлон и Рудолф Зайлер, една от емблемите на австрийските ски (и брат на легендата Тони Зайлер – бел. ред.). Участвахме в практическите занимания на демо тимовете на държавите участнички. Особено вълнение предизвика вечерното шоу с участието на 15 държави по стената от връх Снежанка. Не че сме пристрастни, но българският тим направи невероятно представление. Почувствахме гордост от това, че сме българи и си пожелахме някой ден и ние да можем да покажем такива умения. IVSS подсигури лифт картите за нашите ученици. И цял ден спускане по снежните писти с различна трудност, зареждане с емоции и докосване до магията на Родопите.

Цял ден спускане по снежните писти с различна трудност и зареждане с емоции
НЕ САМО усетихме, но и бяхме участници в това международно събитие. Запознахме се с някои от най-добрите ски учители в света. Представихме презентация за дейността на училището. Заредихме се с емоции, знания и нови приятелства. Пожелахме си отново да имаме възможност за участие в събитие от такава величина. А защо не и във Финландия през 2023 г.

Румяна Велешка
директор на Училището за планински водачи в с. Черни Осъм

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |