Училищата в Черни Осъм и Орешак почетоха патрона си

* От Черни Осъм към Къкрина и безсмъртието * „Житото се раздава само за мъртъвци. А Васил ще живее вечно…”
143 години
Начало на факелното шествие в Черни Осъм, 18 февруари 2016 г.
ПО ДОСТОЕН начин отбелязаха патронния си празник колективите на двете комшийски училища, носещи името на Апостола – СОУ „Васил Левски” (Училището за планински водачи) в с. Черни Осъм и ОУ „Васил Левски” в с. Орешак.

"Последната среща на Левски със семейството му"
В ЧЕРНИ ОСЪМ тържеството започна с вечерно факелно шествие (18 февруари) от училището до барелефа на Апостола в центъра на селото. Там преподавателят по история Цветомир Цветков разказа за последните дни от живота на Левски, който пристига в Черни Осъм и оттам потегля към Ловеч, Къкрина и безсмъртието. След поклонението имаше богата програма в читалищната зала на селото: с кратка презентация за залавянето на Левски и процеса срещу него, прочитане на спомени на потомци за Гина Кунчева, майката на Левски, рецитация на стихове за Апостола, изпълнения на възрожденски песни, две театрални миниатюри по произведения на Фани Попова Мутафова - „Последната среща на Левски със семейството му“ и „Заветът на Левски“. През цялата седмица в училището имаше събития, посветени Левски.

Венец пред паметника на патрона в училищния двор, с. Орешак, 18 февруари 2016 г.
Тържеството в ОУ "Васил Левски"
В ОРЕШАК учениците и учителите се включиха в редица инициативи за Левски и 143-годишнината от гибелта му. На тържеството на 18 февруари преподавателката по история Виктория Тодорова разказа важни моменти от живота и делото на Апостола; и припомни един любопитен факт: „Пред лицето на света Гина Караиванова Кунчева не проронва нито една сълза по загиналия си син. И когато дълго след това някой я запитваше защо не раздаде жито за душата на покойника, тази велика майка отвръщаше: „Житото се раздава само за мъртъвци. А Васил ще живее вечно...”. Целият колектив поднесе венци на признателност пред паметника на Левски в двора на училището, пред паметната плоча на Дякона в Троянския манастир и пред паметната плоча в Троян на мястото, където е бил ханът на Васил Спасов.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Баш тоя с дзамбите на ушите ли намериха да води шествието. То бива излагация и порнография, ама чак толкова не бива...

Анонимен каза...

Той е пират, бе ! :-)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |