За Левски в СОУ „Васил Левски”

* „Храбрите и дръзките рядко са благородни, още по-рядко властните са безкористни, а най-рядко даровитите са и най-скромни. При Левски всички тези качества бяха събрани в едно
 неповторимо съзвучие”
143 години
Венци за Апостола
„ПОВОДЪТ да бъдем днес тук е необходимостта на всеки от нас да отдаде почит към Васил Левски. Който преди 143 години бе заловен в Къкринското ханче край Ловеч.” С тези думи преподавателката по история Лидия Кирилова даде начало на тържеството в троянското СОУ „Васил Левски”, посветено на годишнината от онова „страшно и славно бесило”, на началото на едно безсмъртие (18 февруари). Празникът бе в двора на голямото училище, пред централния вход, където се бяха събрали стотици ученици, учители, граждани. И заедно с тях няколко важни гости – областният зам.-управител Георги Терзийски, зам.-кметът Поля Димова, председателката на училищното настоятелство Виолета Маркова.

„ТОЙ Е най-далновидният и най-самоотверженият организатор на националната революция. Мечтата си той превърна в цел – чиста и свята република. Не по-маловажно е и друго, с което Апостола влезе в паметта ни – личния му пример на саможертва, човещина и нравственост. Храбрите и дръзките рядко са благородни, още по-рядко властните са безкористни, а най-рядко даровитите са и най-скромни. При Левски всички тези качества бяха събрани в едно неповторимо съзвучие”, се чу още в думите на г-жа Кирилова.

В троянското СОУ "Васил Левски", 18 февруари 2016 г.
„ТАЗИ 2015 Г. е особена за нас, защото през м. май се навършват 100 години от началото на гимназиалното образование в Троян. Юбилей, който ни задължава не само да пазим традициите, не само да носим с достойнство и чест името на нашия патрон Васил Левски – най-великия българин, но и да предаваме на поколенията тези традиции и това достойнство”, сподели в словото си директорката на училището Розалина Русенова. А финалните й думи бяха призивни: „Левски се бореше за своя идеал – чиста и свята република, с почтеност, всеотдайност и отговорност. Нека и ние бъдем такива, да бъдем достойни за нашия патрон!”. 

Почетен караул пред орелефа на Апостола
В ПРИВЕТСТВЕНИЯ адрес към троянското СОУ „Васил Левски” от името на областната управа г-н Терзийски напомни едно от големите послания на Апостола: „Дела трябват, не думи”; и пожела на учениците и учителите да направят своята малка революция в името на Троян и България. „Много е трудно да се намерят оригинални и неклиширани думи за Левски. Но не са необходими слова, нужно е всеки един от нас – от най-малките до най-големите, да се вгледа в себе си и да потърси някакво съизмерване с Левски”, се чу в емоционалното приветствие на г-жа Димова, която е възпитаник на СОУ „Васил Левски” и за кратко е била учителка тук.

ПРЕД МНОЖЕСТВОТО излезе и троянският поет Харалан Недев, чиято основна тема е Левски и прочете две свои поетични творби, посветени на Апостола. За най-великия българин рецитираха и ученици, а една третокласничка изпълни стихотворение за Левски, писано през 1985 г. от тогавашната ученичка в СОУ „Васил Левски”, а сега директор на троянския музей Елеонора Авджиева.

На колене и минута мълчание
ПРАЗНИКЪТ завърши с поднасяне на венци пред орелефа на Апостола при входа на училището, където на почетен караул в четнически униформи през цялото време стояха представители на тукашния клон на НД „Традиция”. И с едноминутно мълчание и падане на колене.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |