Троян сведе глава пред Апостола

* Нямаше ги групите, дошли „под строй”, бе истинско народно поклонение пред един българин, какъвто друг нямаме * Проф. Пламен Митев е носителят на наградата на общинския комитет „Васил Левски”
143 години
Почетен караул и венци пред паметната плоча на ул. "Васил Спасов", Троян, 19 февруари 2016 г.
ТРОЯНЦИ се поклониха на Апостола по своя си начин – след панихидата за йеродякон Игнатий в троянската църква „Св. Петка” на 19 февруари сутринта десетки се събраха пред паметната плоча, където някога се е намирал ханът на сподвижника на Левски – Васил Спасов, а улицата сега носи неговото име. Множеството бе внушително, въпреки мрачното време, а впечатление правеше, че ги нямаше групите, дошли „под строй” – бе си истинско троянско народно поклонение пред един българин, какъвто друг нямаме и по повод 143-годишната от бесилото и безсмъртието му. Тук бе и общинският младежки духов оркестър на маестро Илиян Тодоров – придаващ допълнителна тържественост и сила на събитието. И също – почетният караул пред паметната плоча, осигурен от членове на местния клон на НД „Традиция”, с четнически униформи и оръжие в ръце.

ВЪЗПОМЕНАНИЕТО за Апостола откри преподавателката по история в троянското СОУ „Васил Левски” Лидия Кирилова, която повтори думите си, които каза ден по-рано на патронния празник на училището си. Да припомним един от акцентите, направили впечатление: „Храбрите и дръзките рядко са благородни, още по-рядко властните са безкористни, а най-рядко даровитите са и най-скромни. При Левски всички тези качества бяха събрани в едно неповторимо съзвучие”.

Словото на кмета Донка Михайлова
Адв. Ангелов обяви наградата на проф. Пламен Митев
Млади и стари бяха дошли да почетат Апостола
ОЩЕ ДВАМА души застанаха на микрофона и говориха за Апостола пред троянци – кметът Донка Михайлова и председателят на общинския комитет „Васил Левски” адв. Венелин Ангелов. „Ний, дейците, сме си посветили живота за Отечеството, да работим за толкова милиона народ. Трябва да се мисли зряло да не изгубим и сега. Правило се е, захващало се е, трябва да взимаме опити, па и да се съветваме един други и да се слушаме; да избягваме и най-малка гордост. Да не присвояваме за себе си нищо…”, тези думи на Апостола припомни г-жа Михайлова, подчертавайки, че те „ни карат да се чувстваме повече българи”. Г-н Ангелов пък говори за европейските измерения на Левски и делото му и обяви носителя на традиционната годишна награда на нашия комитет „Васил Левски” -  историкът проф. Пламен Митев, декан на Историческия факултет на Софийския университет и член на УС на общобългарския комитет „Васил Левски”, който ден по-рано изнесе беседа в Троян на тема „Левски – национален водач на революционните борби”.

Минута мълчание и на колене за най-великия българин
ПАМЕТНОТО събитие завърши с едноминутно мълчание и падане на колене. И с поднасяне на венци, десетки както винаги – от институции, организации, граждански сдружения, политически партии и др. Неразделна част от троянското поклонение пред Апостола на 19 февруари е и станалият вече национален крос „По стъпките на Васил Левски” – тръгващ от същото място (пред паметната плоча) и завършващ в Троянския манастир; тази година кросът бе на следващия ден (20 февруари) и за него ще прочетете в отделен материал.

Т21 

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

А някои АНТИ българи късаха ленти от венците.

Анонимен каза...

И какво станало? Селянчето не си завързало цървула и виснало на бесилото?

Троян 21 каза...

Припомняме правилата при коментиране в сайта на Т21

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, обиди заради здравословни проблеми, клетви и други подобни - в името на елементарната културност и коректност.

4. Коментарите трябва да са по темата на съответната статия!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |