Няма да закриват паралелката за планински водачи

* Паралелката е включена в приетия държавен план-прием за 2013/14 г. * Поля Димова: Община Троян дофинансира училището в Черни Осъм, това дава възможност да се заделят средства * Райко Райков: Приемът е „на ръба”, но училището търси начини

НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВА паралелката за планински водачи в СОУ „Васил Левски” в с. Черни Осъм, единствената подобна паралелка в страната. И нито една институция не е имала подобни намерения. Това бе заявено на заседанието на Областната комисия по заетостта в Ловеч (30 януари), ръководено от областния управител Ваня Събчева. В дневния ред на заседанието бе и утвърждаване на държавния план-прием за професионални училища, профилирани гимназии и СОУ с професионални и профилирани паралелки, извършващи обучение на територията на област Ловеч.

В МОМЕНТА Община Троян дофинансира СОУ „Васил Левски” в Черни Осъм, прогимназиалния етап, а това дава възможност на училището да задели средства от делегирания си бюджет за дофинансиране и на тази гимназиална паралелка, която ние искаме да съхраним и развием, заяви ресорният зам.-кмет Поля Димова. И в момента сме предвидили в бюджета целева субсидия до края на тази учебна година за покриване на транспортни разходи, поясни г-жа Димова.

НЕ Е ИМАЛО никакви намерения и дори коментари за закриване на паралелката, каквито се появиха в публичното пространство. Ние знаем, че приемът в тази паралелка е „на ръба”, но училището я дофинансира с икономиите, които прави, иска да я развива, планира и търси начини за мащабна рекламна кампания за следващата учебна година. Така че за закриване към този момент никой не говори, категоричен бе и началникът на РИО на МОМН в Ловеч Райко Райков.

Изкуствена катерачна стена в училището в с. Черни Осъм
БЯХ В ЧЕРНИ ОСЪМ преди дни, видях базата, разговарях с учителите и съм наясно с изключителното им желание и усилията, които полагат да съхранят и развиват тази единствена паралелка, така че наистина за закриване не може да става и дума. Там материалната база е обновена, условията за обучение са на високо ниво, има мотивация у учителите, присъедини се към общото становище и Ваня Събчева.

ПАРАЛЕЛКАТА за планински водачи е включена в гласувания и приет на заседанието държавен план-прием за учебната 2013/14 г. 65 са одобрените паралелки за обучение след 7. и 8. клас в цялата Ловешка област – 37 след 8. клас (от тях 6 със задочна форма на обучение) и 28 след 7. клас. Общо 11 са паралелките в община Троян – 4 след 8. клас, в това число една задочна, и 7 с прием след 7. клас. В община Ловеч паралелките са 30 – 12 с прием след 8. клас и 18 след 7. клас.

Елка Баръмова, 
PR на Областна управа - Ловеч

Още по темата:

31 коментара:

Анонимен каза...

Браво на колектива в Черни Осъм, че успява да опази паралелката, ще по- важно е при положение, че Енкин и Ненов унищожиха туристическото дружество в Троян и децата нямат никаква друга възможност да се занимават с планинарство. Може би ако училището в Ч. Осъм направи клуб по екстремни спортове в Троян ще има повече желаещи да се занимават. Или ако туристическия дом "Никола Габърски" бъде даден на училището за да развива планинарството на по- голяма територия на общината, да излезе от Ч.Осъм ще е по добре. И без това той сега се използва като частен дом на едно семейство, а троянското туристическо дружество е незаконно.
Идеи много, но определено тази паралелка за планински водачи трябва да излезе от селото, да има полза цялата община, нали за туризъм тук се говори от 100 години.

Анонимен каза...

Идеята за тур дома я бива, там да си правят празници, фестивали зелени училища, тъкмо ще има приходи за училището. Да направят и някой проект за ремонт и за разни дейности.

Анонимен каза...

Браво на учителите от с. Ч. Осъм, че правят всичко възможно да запазят паралелката. Да продължат делото и мечтите на нейния създадел Минко Занковски. Той беше учител и човек който даде всичко от себе си за училището. И винаги когато говорим за това училище трябва да споменаваме неговото име. Учители, не позволяваите тази паралелка да бъде закрита! Мотивираите учениците да учат, и да усвояват професията планински водач. Днес има нужда от хора които да се грижат и водят групи в планината. Няма нищо по хубаво да можеш да усетис детствеността и красотата на природада. Тишината,чистия въздух, шума на дърветата те успокояват. Идеята за тур дома е идиална, нега децата и самото училище имат повиче бази да практикуване. Тези база могат да се ползват и съвместно с други училищата. Учители и ученици от СОУ В Левски с. Ч.Осъм бъдете все така упорити работети за запазване на вашето училище!
Успех!

Анонимен каза...

Здравейте,
Искам и аз да кажа няколко думи в защита на СОУ"В. Левски" с. Ч.Осъм. Аз съм бивш ученик, с монго добри спомени от 80-те години когато беше НУ "В. Левски" -. Ч.Осъм. Но в подкрепа на №3 благодарения на моя покоен учител по БЕЛ, История и по късно и директор г-н Минко Занковски/за децата той беше не само учител, но и много добър приятел,по голям наш брат, дори и родител/ днес е Професионална гимназия.Благодаря на всимки учители, за силите, които полагат да съществува това училище. Искам да им пожелая успех! Днес училището изглежда много добре материално. Разполага с всичко необходимо за убочение и практикуване на децата. Дори разполага и с общежитие/малко училища биха предложели самостоятелно общежитие./Ако се даде тур дом на училището ще бъде чудесно. Ще може да се провеждат много учебни мероприятия там. И накрая нека пожелая на всички учители и ученици крепко здраве, много радост, лично щастие и успехи във всяко едно тяхно начинание!

Анонимен каза...

Да е жива и здрава Общината, че дофинансира паралелката. Другото е ПР на хора, които си търсят изява и популярност.

Анонимен каза...

И аз не разбрах как помагат на училището областната и ПР-ката и дето е писала този материал.

Анонимен каза...

Ами как помагат!Е, добре - отешла областната да посети училището, разгледала го и какво - голяма загриженост! Хайде, без тия чалъми!

Анонимен каза...

Областната може да помогне щом има желание, туристическият дом "Никола Габърски" е държавна собственост, учителите и хората от общината да помислят по добре върху тази идеяв която се предлага тук и да поискат областната управа да им даде тур дома. И на мен много ми харесва идеята точно училището за планински водачи да го стопанисва, така ще има приходи за училището. Така той ще е отворен за туристи, ще идват повече ученически туристически групи в Троян, а училището ще се рекламира по- лесно и без пари из цяла България. По- горе се говори за рекламна кампания, но това струва скъпо и такива епизодични реклами няма да имат голям ефект, училището трябва да си организира различни прояви, но не само техните специализирани неща в планината, защото те не винаги стават известни на по широк кръг от хора. Тези неща са важни защото в България планински водачи обучават и други организации и то за по- кратко време от тази паралелка, и са по- известни от училището в Ч. Осъм, т.е. има голяма конкуренция и не може да се лежи само на факта, че тази паралелка е единствена в БГ.

Анонимен каза...

Планински водачи се обучават в Централна планинска школа "Мальовица" от БТС, лиценз за обучение имат също и Асоциация "Планини и хора" и фирма "Одисея-Ин", на последните обучението за водачи е много модерно и в повечето случаи обвързано с работа, техните водачи имат много добро заплащане, но и критериите при тях са много високи, работят основно с чуженци.

Анонимен каза...

Да ми обясните като на лаик, завършилите въпросната паралелка какво ще работят и на какви доходи могат да се надяват?

Анонимен каза...

На каквити и завършилите университет, драги

Анонимен каза...

Хубав въпрос 10-ти, в отоворът е и истината за бъдещето на училището и паралелката.Но едва ли тя дълго ще оцелее само с изкуствено дофинансиране от общината и без селските учители да си понапънат малко главите какво могат да направят. Май накрая в Троян ще останат само двете големи гимназии, като чета колко паралелки след 8 клас има.

Анонимен каза...

№12 не смятай, че от т. нар. двете големи гимназии децата веднага влизат да учат във ВУЗ или веднага си намират работа. И те са като всички останали училища, не се различават по нищо освен, че се финансират малко повиче от другите. Където са учели селските учители там са учели и градските учители. Да не споменавам, че в СОУ"В. Левски? почти всички учители са преминали през селските училища т.е. и те са така наричани селски учители. Но след 2-3години в градско училище вече се смятат за граждани. Проблема за всяко училище в града ни и общината е напълно ясен. Общината ни ообезлюдя /няма хора/ съответно няма и деца. С една дума липсват деца за паралелки и се правят маломерни само и само да се запази училището /Така е и в тези "големи" гимназии/. Искам да кажа тези гимназии бяха големи през 80-те години. Днес и те са малки градски училища, с недостиг на деца. Нека не се хулят учителите, а да се подкрепят, защото заради техните деиствия някои деца отиват да учат и в други градове.

Анонимен каза...

12, навремето голяма част от възпитаниците на двете гимназии влизаха веднага във ВУЗ и съответно останаха да живеят там където са завършили, аз също съм минал по този път, макар че работа като планински водач звучи интересно и ако живеех в Троян и получавах хилядарка бих я практикувал с удоволствие.

Анонимен каза...

Планинските водачи, които работят за големи софийски фирми получават и над хилядарка, надницата е между 50 и 100 лв на ден според групата, квалификацията на водача, фирмата.. (но все пак нямам претенции за точна информация). Тук в Троян май никой не изкарва пари от тази работа защото тук няма фирма за планински туризъм, дори учениците от това училище ходят по други места да работят, поне така бяха написали в статия. Така че каквото и да се говори в Троян няма професоналисти, които да знаят какво да направят, че и тук да има работа за планински водачи.

Анонимен каза...

Но наистина е смешно да се говори за планинарство в Троян, тук като те видят с раница на гърба и ти се смеят. Поведението на троянци прилича на оня виц за геолога, който докато излизал кален от една дупка между скали от които взимал проби, минал един овчар, видял го и поклатил тъжно глава- Ейй, момче да беше учил да не се ровиш сега в калта :))))

Анонимен каза...

Защо никой не споменава за анархията и изпуснатата дисциплина в класовете

Анонимен каза...

Защото анархията и дисциплината са проблем на цялото общество.

Анонимен каза...

От ОРЕШАК!До кога ще търпим търтея и безотговорния Томов?До кога безхаберието и нежеланието за работа са приоритет? Губим качествени учители, губим качествени ученици!

Анонимен каза...

Млък бе,да не си посмял да говориш против Томов!Той прави каквото може,куцук-куцук,едвам
смогва да оправи хотела си!А верно ли е,че в Орешашкото школо се учи цигански?Ако не е,ще стане!

Анонимен каза...

Защо ръководството на черноосъмското у-ще не помисли да разширят дейността си? Не може ли освен за планински водачи да стане и нещо като спортно у-ще с изучаване на екстремни спортове.

Анонимен каза...

Преди малко министър Павлова потвърди, че тунел под Беклемето не е предвиден и няма да се строи, поредния студен душ.

Анонимен каза...

Оставете го училището, след някоя и друга година ще го затворят, кажете работи ли "Хайдушка песен"?

Анонимен каза...

В статията пише, че намерения не е имало за закриване на паралелкта. За намерения незнам дали е имало, но коментари със сигурност имаше. Дори разбрах, че по радио "Хоризонт" са съобщили за закриването, но лично аз не съм го чула.
Този съпричастност, лъхаща от статията малко понамирисва на предизборна. От няколко години се говори, че тази паралелка трябва да бъде преместена в СОУ "В. Левски" Троян.
Дано ръководството на Нашето училище се пребори с изпитанията и успее да го запази-не само гимназиалния курс, а и началния. Успех!!!

Анонимен каза...

№22,Ръководството на СОУ В. Левски" гр. Троян. Има желание да бъдат преместени в него всички паралелки, ако може и да се затворят другите училища. Те не могат да се премерят с факта, че вече не са "голамата" гимназия. Бяха 80-те години, когато дори в нея се учише на смени.
Днес за всички училища от града и общината е проблем, че няма деца. Заедно с техните родители те мигрираха в чужбина или други големи градове където имат възможност за реализация. Ето защо нашите ръководители от Община Троян трябва да се замислят. Да осъществят добре планена работа в града ни.За да могат да запазят шепата млади хора които днес са тук. Защото утре с техните деца ще бъдат някъде.

Анонимен каза...

Браво, 22-ри. Най-после един обективен коментар. "Старата генерация" в града продължава да твърди, че това е училището най най (Васил Левски имам предвид), а то не е така. Всички са на едно ниво. С нищо не е по-добро от "Кл. Охридски", например. Просто целият ти коментар е точен и на място - да не се повтарям!

Анонимен каза...

26 много много сте прав "Старата генерация" в града продължава да твърди, че това училище СОУ Васил Левски е най, най. Найстина както казва 25 през 80-те години и преди това беше елитно училище от трима кандидати във ВУЗ двама се класирваха да учат. Днес положението е едно и също във всички училища от града и общината, дори в цялата страната. Царува анархията и дисциплината са проблем на цялото общество. За това не са виновни само учителите. А много голям процент семейството и средата където живее детето. Днес трябва да се обръща голяма внимание на децата. Другият голям проблем го споменава 25 безлюдието на градва води до липса на деца. Затова днес не е мястото да се говори кое е "голямо" училище. Защото тук няма такова. Не е мястото да се хвалим без покритие. А да се направи така, и да се създадат работни места, за да останат маладите хора в града ни. И нека господа директорите, техните заместници и другите педагози помислят какви специалисти се търсят на трудовия пазар да създадат такива паралелки, за да се реализират децата ни. Също така трбва да се има предвит къде може да се реализира младият специалист и в града ни. А не да се бълват само готвачи и серветьори . Виждаме, че всеки ден фалирват кафета,ресторанти, хотели.
И да не се създават, какви ли не паралелки, само и само да са някъкви с нови име, без покритие. Моля ви, всички вие които, четете този сайт помислете и даите предложение какво да се направи за нашия град. За да може нормално да живее със своето семейство един обикновен човек!

Анонимен каза...

Докато даскалиците търчат като побеснели конгирици,и се занимават с какво ли не ,защото са се вземали на сериозно-учениците няма да стават за нищо.Особено в тази гимназия .

с.с. каза...

Не знам дали това е най-подходящото място,но ще го напиша тук.Неофит Бозвели пише за"горките рожби на Мати Болгарии":"Те уста имат,език нямат,очи имат,но не виждат,уши имат,но не слушат,теглят повече от скотове и защо-не знаят,горко въздишат и пъшкат,но за коя причина-не смеят да питат,стоят просълзени горките,гледат като нечувствени и умаени като гъски,ходят в темната мъгла...."

Анонимен каза...

27, напълно съм съгласен, като възпитаник мога да кажа че В.Левски беше стандарт, приеха ни от раз повечето от випуска, а за двете професионални училища ще си спестя коментара, те тогава вадеха интересни кадри.

Анонимен каза...

30 така беше преди години.Днес не е така. Жалко, че се опетнява името на апостола. Да тогава вадеха кадри, от които някои продължаваха да учат във ВУЗ, а останалите си намираха работа в цъфтящите ЕЛПРОМ, МАШСТРОИ, ХР. СМИРНЕНСКИ и в други такива заводи по селата. Но днес нашите ощинари позволиха тези заводи да се затворят. И да останат на улицата много, много хора, и да мигрират както се пише по горе. Това доведе до липса на ученици. Днес забелязвам, че учителите се борят само за да имат деца в училището, хвалят се без покритие. Уж много ги учат и изискват, но днешните ученици нищо не знаят.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |