Абсурдно и налудничаво, но… законно?!

* Над 50 троянски фирми и други от страната трябва да връщат милиони заради сделки с „Олимпия” ООД * Подозренията – за умишлен фалит и източване чрез офшорка * Кметът Донка Михайлова: „Изцяло съм с вас” * Янаки Стоилов обещава законодателна промяна до Коледа, 
ГЕРБ подкрепя 
 
СТРАНЕН ТЕКСТ от Търговския закон (чл. 646, ал. 2, т. 1) и един подозрителен фалит на голяма местна фирма са на път да доведат до взрив икономиката и социалния мир в Троян – един средно голям за българските мащаби град (23 хил. жители), минаващ за финансово най-стабилният в Ловешка област. Констатацията не е пресилена и се опира на реални факти, а двете срещи на потърпевши бизнесмени от района в последните няколко дни (втората бе вчера, 22 ноември 2012 г.) дозасилиха мрачните прогнози. Нещо повече – оказа се, че са засегнати и фирми от София, Варна, Пловдив, Габрово и други градове и трусът може да добие национални измерения. 

ЗА КАКВО СТАВА ДУМА? Троянската мебелна фирма „Олимпия” ООД - чието седалище и производствена база са в близкото с. Орешак и собственици са й троянските бизнесмени Мирослав Симеонов и Веселин Петров * – някак тихомълком в началото на 2008 г. премества седалището си в София и се пререгистрира там. А на 23 април 2009 г. на свое закрито заседание Софийският градски съд, отдел VI-3, председателстван от съдия Лилия Илиева, обявява „Олимпия” ООД в неплатежоспособност/фалит. Което става по искане на собствениците, като причината е тежка задлъжнялост. Съдия Илиева мотивира решението си с аргумента, че според законодателя „щом длъжникът сам е поискал обявяването си в неплатежоспособност, се смята, че същата е доказана”.

ФИРМАТА на Симеонов и Петров е обявена в неплатежоспособност на 23 април 2009 г., но считано от 14 юли 2006 г. – т.е. с цели три години по-рано. Защо? През м. януари 2006 г. „Олимпия” ООД сключва договор за маркетинг и консултантски услуги - по който правоприемник е офшорката „Аланеро Индъстриал Корпорейшън”, регистрирана в Панама – и не може да се издължи. Като мотив за неплатежоспособността се посочва и световната икономическа криза, макар че през 2006 г. кризата все още е далеч. Любопитно е обаче, че дългът се появява чак в отчетите за 2008 г., а предишните две години (2006 г., 2007 г.) „Олимпия” ООД регистрира добри и нарастващи обороти – съответно 2,3 млн. лв. и 3,02 млн. лв.

ДВЕ НЕЩА тук заслужават особено внимание. Първо – фалитът на „Олимпия” ООД може да се обжалва в 7-дневен срок след вписването му в Търговския регистър. Вписването пък, случайно или не, е извършено на 30 април 2009 г., а следващите шест дни (1-6 май) официално са обявени за празнични и неработни; т.е. практически се блокира възможността да се подадат възражения. И второ, по-важното – обявената задлъжнялост към „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” е за внушителната сума от 8 800 000 лв. и превръща панамската офшорка в основен кредитор, като я нарежда най-отпред в списъка за бъдещи вземания. Общият размер на задлъжнялостта според съдебното решение възлиза на 11,2 млн. лв.

И СЕГА ЗАПОЧВА „най-интересното”. Съдебното решение, както казахме, връща лентата с три години назад (от 14 юли 2006 г., когато „Олимпия” ООД прави последно плащане към кредитор). А споменатият чл. 646, ал. 2, т. 1 от ТЗ постановява, че всички сделки с фирмата от началната дата на неплатежоспособността й се обявяват за невалидни и партньорите на „Олимпия” ООД трябва да върнат парите, получени по тези сделки. По-простичко казано: произвел си мебелни заготовки за „Олимпия” ООД и са ти платили – връщаш парите; направил си й архитектурни проекти и са ти платили – връщаш парите; продал си й ток, вода, инструменти, материали, реклама, транспортни услуги и т.н. – връщаш парите… Звучи абсурдно и дори налудничаво, но е… законно (въпросният законов текст е приет през 1998 г. и се твърди, че е изобретен, за да обслужва приватизаторите на големите държавни фирми при управлението на Иван Костов, но защо вече 14 години не е променен, няма кой да ти каже – бел. Г.М.). 

КАКВО СЛЕДВА нататък? На 29 май 2009 г. Райфайзенбанк, която година по-рано е отпуснала кредит срещу ипотека върху 8 имота, собственост на „Олимпия” ООД, заедно с МКБ Юнионбанк възразява в съда срещу дълга към „Аланеро Индъстриал Корпорейшън”. Двете банки твърдят, че става дума за „мним кредит”, зад който се крие самият длъжник (т.е. „Олимпия” ООД) и искат „това вземане в размер на 8 800 000 лв.” да бъде изключено от списъка. Председател на съдебния състав отново е съдия Лилия Илиева, а решението, произнесено почти година по-късно – на 20 април 2010 г., е в подкрепа на възражението и изключва от списъка „приетото вземане на „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” в размер на 8 800 000 лв.”.

НО НА 22 АПРИЛ 2010 Г., т.е. само два дни след съдебното решение за изключване на „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” от списъка с кредиторите на „Олимпия” ООД, постъпва молба от офшорката за включването й отново. И скорострелно, само след 4 дни (26 април 2010 г.), излиза съдебно решение, одобряващо молбата. Иначе казано - „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” категорично застава най-отпред в списъка на кредиторите с признати приблизително 78% от размера на всички вземания и нейният глас е определящ при избора на постоянен синдик, което съвсем не е без значение.

КАКВО СЕ СЛУЧВА в момента, м. ноември 2012 г.? Над 50 фирми в Троян и района вече са с призовки да връщат средства, получени от сделки с „Олимпия” ООД в периода от 14 юли 2006 г. насам и броят им продължава да расте. Сред засегнатите са фирми от различни браншове, включително общинското ВиК дружество, електродоставчикът ЧЕЗ, мобилният оператор М-тел, куриерската фирма DHL, много фирми от мебелния бранш, търговски фирми и т.н. По неофициални данни общата сума, която се търси от троянските фирми, е от порядъка между 5 млн. и 10 млн. лв.; а исковете към отделни фирми варират от 1200 лв. до 920 000 лв. 

НА СРЕЩАТА на 22 ноември, която бе организирана от инициативен комитет от собственици на фирми от „черния списък” и подкрепена категорично от кмета на община Троян Донка Михайлова, напрежението ескалира дотолкова, че един от потърпевшите бизнесмени, Румен Христов („Атланта” ЕООД), който трябва да връща около 70 000 лв., предложи да се организира протестна акция пред сградата на парламента; „Само така ще ни чуят и ще ускорим законодателната промяна”. Промяна в Търговския закон, която да блокира подобен „рекет”, била обещана на спешната среща преди няколко дни с депутата Янаки Стоилов (БСП) и троянската народна представителка д-р Станка Шайлекова (ГЕРБ). „Имаме уверението на г-н Стоилов, че законодателната промяна ще бъде извършена до Коледа и на г-жа Шайлекова, че групата на ГЕРБ подкрепя исканията ни”, обяви членът на инициативния комитет Владимир Хаджийски („Елма 13” ООД). „Без законодателна промяна каузата ни е загубена… Става дума за стандартна схема за източване на фирми”, заяви друг от инициативния комитет – Емил Чакалов („Стем” ООД).

„ТАЗИ ПОРОЧНА СХЕМА за обявяване на несъстоятелност цели лично облагодетелстване”, категорична бе Елена Хаджийска („Елма 13” ООД); тя предупреди, че ако схемата не бъде стопирана, резултатът ще е фалит на доста фирми, загуба на стотици работни места и в крайна сметка колапс на и без това намиращата се в тежко положение  икономика на Троян и района. Интересен въпрос постави представител на веригата бензиностанции „Йоана”, която продавала горива на „Олимпия” ООД и е сред най-сериозните потърпевши (трябва да връща около 300 000 лв.); според него жалбата на двете споменати банки е довела до прокурорско разследване срещу „Олимпия” ООД за предоставяне на невярна информация и умишлен фалит и първоначално разследването било в Троян, после се прехвърлило в София, но оттам дирите му се губели?! „Симулирана несъстоятелност, това е”, категоричен бе Иван Лесидренски (ЕТ „Илти – Иван Лесидренски”), "ужилен" с 87 000 лв.        

„ИЗЦЯЛО СЪМ С ВАС и за пореден път изразявам безпокойство от случващото се, което може да има тежки последици не само за Троян, но и за страната”, заяви кметът Донка Михайлова и обеща подкрепата си с всички възможни средства. Срещата приключи със заявеното общо очакване, че медиите ще дадат максимална гласност на случващото се и ще помогнат за справедливото решаване на тежкия проблем. В неформални разговори се чуха и много други неща: че става дума за матрица, подобна на тази, довела до източване на електромоторния гигант „Елма” и на мебелното предприятие „Хемус”; че се купуват магистрати, които подпомагат изкуствените фалити; че ако не се направи очакваната законова промяна, има опасност „моделът „Олимпия” да залее страната; че не е изключено да се стигне и до саморазправа…

Генадий Маринов

* Бел. ред. Собствениците на „Олимпия” ООД Мирослав /Мишо/ и Веселин бяха собственици и на популярната преди време орешашка дискотека „Фламинго”, фирмата им се занимаваше също с недвижими имоти и строителство. „Олимпия” ООД закупи, след препродажба от фирма „Мера” ООД, и един от най-апетитните общински имоти в централната част на Троян – 3,5 дка в района на старата градска баня, където трябваше да се изгради търговско-развлекателен комплекс; имотът сега пустее, а срещу продажбата и препродажбата му има подаден сигнал към прокуратурата, останал без последствия – виж „Инж. Мирчо Банев: Призовавам към намеса на прокуратурата” .
 

106 коментара:

Анонимен каза...

Съдбата на давещия се е в ръцете на самия давещ се.
БЪЛГАРИЯ, 5630 с. Орешак, общ. Троян
ул. "Данчо Василешки" 27
Тел:
0888 88 88 38
0888 97 61 76
0887 93 45 87
Тия двамата се пишат тарикати
Михаил Симеонов
Веселин Петров

Анонимен каза...

68 години стигат!Потънали сме в лъжи и измами, и сигурно ще се удавим.
"Зад всяко богатство се крие престъпление!" Забравих кой го беше казал, а когато богатството е придобито с измама, истинския фалит е сигурен, ако не днес, то утре.

Анонимен каза...

Няма да се изненадам ако следващите дни гръмнат Мишо или Весо. Това е калташни номер срещу всички,с които са работили години наред. Фалита им е 100% скалъпен с бели конци. А може би това и заслужават?

Анонимен каза...

Според мен вече трябваше да са се подхлъзнали и да са в гипс- счупен крак или ръка. Време е да започнат да се случват битови инциденти с тези господа. Господ отгоре гледа, но понякога трябва да се подпомогне в наказанието... Само с приказки нищо няма да се случи..... Ако тези тарикати са си дали гъза под наем на някоя "мутра" сега ще си плащат.....

Иван Цочев, 32 г. каза...

Уникално! И от статията какво излиза - че половината троянски бизнес, който и без друго се чуди как да свързва краищата е обречен на фалит заради машинациите на тези мошеници!

Анонимен каза...

Не е Михаил, а е Мирослав.

Анонимен каза...

Много неприятен момент, крайно неетичен и неморален от всичките му аспекти. В мен са зараждат няколко въпроса в този контекст.
- Защо фирмите не са проверили в търговския регистър за мнимата фирма „Олимпия” преди да имат каквито и да е бизнес взаимоотношения ?
От дете знам, че въпросния господин, който си караше допреди лъскавото БМВ с кожени ръкавици е кофти човек, такава е клюката в гр. Троян. Отделно в славното си минало е бил замесван с не особено законни занимания / така говорят хората/.
- Имам някакво усещане, че господата на фирма „Олимпия” им е през ..... за случващото се, явно говорим за голяма схема за пране на пари и както са се загубили следите на фирмата и дейността им, на процесуалните действия и прочие, по същия начин смятам, че могат да си вдигнат чукалата и довиждане.

Мисля, си че когато обществото промени ценностите си, започне да толерира мошениците , мутрите, и най- страшното да им подражава се стига рано или късно до там, че морала е само на книга и единственото важно е кой кого да .... яхне. България е една бандитска държава, всеки изминал ден все по ясно осъзнавам, че този строй не може да бъде разбит. Единственото, което очаква тази държава е страховито разруха, деградация на обществените маси, на който процес вече сме свидетели, опорочаване на авторитетите и социален колапс!

Анонимен каза...

А ти да не би да смяташ,че "ужилените" господа, са по-различни от този на Олимпия?
Този на първата снимка,бивш комунистически лидер,започнал частния си бизнес с откраднати държавни пари. Другите по реда на втората снимка, са до един досущи. Всичките карат лъскави лимузини, живеят на широко, просто защото издевателствуват върху хората ,работещи за жълти стотинки.Да, сега ще ревнат разни тъпанари да обясняват врели некипели, но това е истината. Неграмотни и алчни хора командват Троян, живеят добре,защото служителите на измислените им фирми,работят за мизерни пари. Мистър Олимпия им го на чука,лошото, е че пак работниците ще страдат (:

Анонимен каза...

Истината винаги има две лица! Вината си носят и самите пострадали фирми, защото от 2010 г.в икономическата общност на Троян вървеше мълвата, че Мишшо и Веско са направили някаква схема и са прецакали "Райфайзенбанк". И няма да е лъжа, че мнозинството от тях не бяха недоволни от това. Но, ако фирмените лидери бяха надраснали провенциалното си късогледство, фалшивата си фирмена солидарност срещу държавата и институциите, и не бяха толкова горделиво наивни, може би нямаше да се стигне до тази ситуация!

Анонимен каза...

8ми точно в десятката,аз поне не познавам забогатял по честен път в България.Ако си плащаш всичко законно и почтено си жив умрял още преди да започнеш какъвто и да е бизнес.Единствения начин да направиш пари е този на момчетата от Олимпия.Само с измама или както казваш като плащаш жълти стотинки на робите си и всичко останало за теб.Не знам какъв садомазохиз трябва да си ,че да им работиш на такива тарикати за по 200-300 евро на месец като куче на по три смени,и ако доживееш до пенсия да разбереш ,че трябва да си доизкараш годинките с 100евро на месец.Накрая със сигурност ще си останат само тарикатите наречени "бизнесмени" и близките им да си изкарват кредитите на банките,но и така трябва да стане ,ако има поне малко правда на този свят.

Анонимен каза...

Излиза, че преди да сипе бензин, Иван Краев трябва да влезе в търговския регистър и да провери дали фирмата, чиято кола зарежда е обявена в несъстоятелност!?!

Анонимен каза...

Всичките тези фирмаджии о снимките няма да опростят начина си на живот, а ще намалят заплатите на работниците си!

Анонимен каза...

11-ти излиза, че като си прост ,такъв си оставаш завинаги. Не може да работиш с фирми, да даваш хиляди левове и да не провериш на кого ги даваш и от кого респективно очакваш. Но ти понеже си видимо елементарно същество просто няма какво да ти се обясни.

Анонимен каза...

До 13-ти:
"Олимпия" е обявена във фалит със задна дата. Това значи, че към момента, когато другите фирми са й продавали стоки и услуги, тя е била нормално действаща фирма и никъде не е пишело, че тя ще фалира със задна дата, а съответно тези други фирми е нямало как да проверят нищо. Обвиняваш 11-ти, че бил прост, а всъщност прост си ти, че май и юридически неграмотен. Може ли например един магазин за строителни материали да прави проверка на всеки свой клиент?! Или например "Метро" - на касата касиерката да проверява всеки клиент?! Е, кой е прост сега?!!!

Анонимен каза...

Това е нормален финал за бизнес - като си припомним старта му - на масите на #новото# по времето на зрелия социализм ...А кьде е батко??? Нали Мишо и Тишо бяха залепени един за друг - или #дим да ме няма# в sunny Panama...

Анонимен каза...

13ти, ти пък даже не си прочел добре статията . тия фирми не са давали пари на Олимпия ами са продали разни стоки на Олимпия и са взели пари които сега трябва да връщат. ама чел недочел плюеш и обвиняваш че 11ти бил прост. а ти какъв си

Анонимен каза...

България ,страната на тарикатите!!!По принцип винаги е било полезно да си тарикат, но не съм много сигурен дали е дълготрайна “инвестиция”. Факт е, обаче, че точно тарикатите се оправят най-добре, при това много често на гърба на честните и почтените хора.За да оцелееш в България не просто е полезно да си тарикат - това е направо задължително. Имам чувството, че ако не си тарикат в нашата страна, няма начин да оцелееш. Но има и един друг момент - тарикатите май започнаха да стават все повече и повече,това се отнася за всички от снимките, а и играят все по на дребно ,но става най интересно когато почнат да си го слагат взаимно.. Така че в този смисъл не зная докъде ще я докараме.

Анонимен каза...

Уважаеми Дами и Господа,
В народните поговорки е казано ясно-"Няма безплатен обяд" и "Не е луд този, който яде баницата, а е луд този, който му я дава"
Нека това бъде за урок на троянските бизнесмени, че бизнес се "върти" по определени правила, които включват проверка на всеки контрагент в търговският регистър, и ред други манипулации, които трябва да се предприемат, когато правиш бизнес с някой.Ясно е, че всички тези неща струват пари, а ние троянци не сме по давамето, но ето го и резултатът.Сега какво??Всички ужилени трябва да "хвърлят боб" дали ще се приеме новият търговски закон, преди да бъдат заведени делата срещу тях.Не знам дали аудиторията е запозната, но този закон се "приема" от доста години и все още не е приет, та а дано.Причината е, че той "обслужва" определени политици, които с течение на години са източвали стотици милиони евро по същата схема.Дали скромните 8-9 милиона, които трябва да връща троянския бизнес, важат пред стотиците милиони, които са откраднати, или предстои да се откраднат от маститите политици, и кой ще се продължи да се облажава ако законът не бъде приет, е друга тема....
Смешното в цялата ситуация е, че на гърба на троянеца(ако това се случи, Троян ще "умре" триумфално), отново започват да се вадят политически дивиденти."ГЕРБ подкрепя", този подкрепя, онзи подкрепя.Уважаеми местни политици, бизнес в Троян е имало, и ще има, и преди ГЕРБ или Донка Михайлова, и след тях.Така че, вместо да хвърляте око към предстоящите избори като "подкрепяте" на приказки пострадалите фирми, се хванете в ръце и направете най-накрая нещо за тоя град, а не само да си стоите на топло в сградата на общинския съвет.

Анонимен каза...

"(въпросният законов текст е приет през 1998 г. и се твърди, че е изобретен, за да обслужва приватизаторите на големите държавни фирми при управлението на Иван Костов, но защо вече 14 години не е променен, няма кой да ти каже "...
и на следващите избори пак да го вкарате в парламента мангала Костов.А защо не е променен,защото всички след него са същите боклуци и единствената им цел е разграбването на държавата.

Анонимен каза...

"Неграмотни и алчни хора командват Троян, живеят добре,защото служителите на измислените им фирми,работят за мизерни пари."


Това е най-точния коментар за положението на Троян и цялата държава.Имаме възможно най-ниските заплати не само в Европейския съюз, а вече и в Африка.
Към 2011г. минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро.
Ирак, който бе изравнен със земята минимална работна заплата в размер на 146,91 евро.
Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро.
Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро.
В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро.
"Икономическият гигант" остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро.
Тринидад и Тобаго - 176,88 евро.
Сейнт Винсент и Гренадини - 151,02 евро.
Сейнт Китс и Невис - 387,20 евро.
Антигуа и Барбуда - 337,92 евро.
Перу - 178,04 евро и Еквадор - 151,42 евро , които са в списъка на държавите от Третия свят!!! Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в България - член на ЕС и НАТО.
Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина.
Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 160 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина.
Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а Българинът - за 0,92 евро.
Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н.
Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас.
Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България!
Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България!
Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България!
Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани!
Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо Българите!
Иранецът - "враг на човечеството"-според САЩ, има 39,75% по-висока покупателна способност от Българина!
Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, "македонецът" има 6,92% по-висока покупателна способност от Българина!
Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от Българина!
В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на Българите!
В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока.
Мексико - 79,28% по-висока.
Пуерто Рико - 147,08% по-висока и т.н.
Тук имаме 10 пъти по-ниски заплати и 5 пъти по-ниска производителност от тази в ЕС. 82% по-ниска покупателна способност от средностатистическия хондурасец, който не е член на ЕС и на НАТО.

Анонимен каза...

Управителите на пострадалите фирми да не чакат помощ от политиците(те никаква няма да е свършат)и да не политизират проблемите си, а да си спомнят приказката за неволята. Да си наемат добри адвокати и да атакуват текстовете от решението за фалита на "Олимпия" които ги поставят в тази унизителната ситуация. Защото не са им виновни нито Костов нито Международното положение, а твхната неопитност и лакомиика.

Анонимен каза...

Нещо не ми стана ясно. Щом като тези сделки ги обявяват за недействителни, т.е. доставчиците трябва да връщат пари, то тогава и Олимпия ще трябва да връща доставените стоки и услуги( детайли, ел. енергия, вода и т.н.). А как ли ще стане това?!

Анонимен каза...

Най-големия крадец - Иван Краев, оправдан и мислещ се за герой е ощипан. Браво, намери си майстора. Крадец при крадеца. Да върне парите, те се наши, но с тях да се помогне на социално слабите и болните, на децата. Те са от неплатени и укрити данъци,от далавери,прикривани от властимащите. Но в природата нищо не се губи- взимаш с шепи, но идва момент да връщаш и тогава боли.Но нас ни боли всеки ден, обикновените хора. Те крадяха от всички нас.

Иван Цочев, 32 г. каза...

На преден план излиза въпроса дали и работниците, получавали заплати през това време сега ще трябва да връщат парите си на тези давама айдуци?

Анонимен каза...

Не се тревожете за пари, ей сега другарят Енкин като дръпне няколко милиона от проеката за воден цикъл, ще ви кредитира всички, хем вече официално ще е собственика на града.Интересно, той като рекетираше всеки бизнесмен, опрял за нещо в общината /а те всички опират/ да го вкара като съдружник в съответната фирма, дали сега и той е длъжник :)))))

Анонимен каза...

Кьор фишек ми се струва тази олелия, едва ли нещо ще се случи, освен на някой да не му издържат нервите.

Анонимен каза...

Не мога да проумея злобата срещу ужилените в някои от коментарите.Значи всички "бизнесмени" са крадци.Драги пишещи,къде ще работят тати и мама,дядо и баба,които ви хранят?Обзалагам се,
99% от вас са по цял ден,я в Тифани,я при Айгюн или в подобно кафене.Перчите се с колата,която тати и мама ви купиха /средно струваща барака за 2-3 хилки/, а накрая в джоба си нямате и за
кафе.Като фалират толкова фирми в Троян няма къде да работят тези,които ви хрантутят.Но вие
не можете да го проумеете,че това ако стане ще заличи Троян от картата на България.Много ми е
интересно защо мислите,че заработвате или заслужавате повече от тези мизерни 200-300 лв.
Народа е казал "за криво колело прав път няма".
Обвиняваите когото и колото си искате,но така
няма да прокопсате!

Анонимен каза...

Кьор фишек за няколко милиона......
ОК но за чия сметка?

Анонимен каза...

27 прав си

Анонимен каза...

Най-точния коментар е на 8-ми! 100% в десятката!

8. Анонимен каза...

А ти да не би да смяташ,че "ужилените" господа, са по-различни от този на Олимпия?
Този на първата снимка,бивш комунистически лидер,започнал частния си бизнес с откраднати държавни пари. Другите по реда на втората снимка, са до един досущи. Всичките карат лъскави лимузини, живеят на широко, просто защото издевателствуват върху хората ,работещи за жълти стотинки.Да, сега ще ревнат разни тъпанари да обясняват врели некипели, но това е истината. Неграмотни и алчни хора командват Троян, живеят добре,защото служителите на измислените им фирми,работят за мизерни пари. Мистър Олимпия им го на чука,лошото, е че пак работниците ще страдат (:

Анонимен каза...

И аз харесвам коментара на 8-ми.Още повече защото видях фиш със заплата на работник на фирма "калинел" с чисти 300 лв.Работят на постоянен шум, изкуствено осветление и на смени.Този специално работи през цялото време прав.А иначе Радевски, който няма пари за нормални заплати на шивачките, има пари да купи машстрой и родопа.Няма как да искате обикновените хора да съжаляват тези "видни троянски бизнесмени", макар и да са несправедливо изиграни.Защото който нож вади от нож умира, г-да капиталисти!

Анонимен каза...

Аз пък съм виждал фиш с 207лв. на три смени при Радевски.Беше го качил човека на снимка във фейсбук,по коледа беше.Съответно на другия ден беше заплашен от уволнение и го свали.

Анонимен каза...

Ами станете и вие капиталисти бре!Да, ама не ви стиска.Не ви стиска да няма за вас събота и неделя, не ви стиска и да работите в друго време освен между 07.00 и 16.оо часа, не ви се поемат отговорности, защото е по-лесно друг да мисли за вас.No:20, след като е изброил повечето държави по света е казал "5 пъти по-ниска производителност от тази в ЕС ".
Ами работете пет пъти повече(като европейците) и заплатите ще ви се вдигнат с пет пъти.Да, ама и това не ви стиска, нали ;).Само може да плюем и ревем...като циганите.
Държа да кажа, че не съм предприемач, а работник във фирма, в която се бачка здраво, но пък за тази работа получаваме подобаващи пари.

Анонимен каза...

27 ми ще работят по чужбина както го правят повече от 2 милиона Българи.Лично аз съм взел това решение преди 6 години.За две години си избих кредита който трябваше да връщам 15 години ,ако работех при някой от тези смешници на снимките ,а през другите 4 години помагам на мама и тати да преживяват, защото работейки като роби им стигат парите само за текущите сметки и да не умрат от глад.Не знам как смяташ ,че работейки при някои от тези "бизнесмени" ще можеш да преживяваш нормално ,че чак да имаш да даваш на децата си за коли и да висят по цял ден в кафенетата.

Анонимен каза...

Няма как да сме европейска държава като плюем по хората които ни хранят спрете да плюете !!!!

Анонимен каза...

Нищо трагично не се е случило.Просто потърпевшите ще си намалят екстрите за около година.На някой ще им се наложи да покарат две три години една и съща лимузина и четириколка.Други ще по разредят круизите по света и всичко ще бъде избито.

Анонимен каза...

35-ти. Кой кого храни - те нас или ние тях. Известно е, че ние работим като роби за тях. Заради такива като тебе народът ни спи и не надига глава да се отърве.

Анонимен каза...

37-ми.Като си толкова отворен и нападаш 35ти Защо работиш за мизерните пари и не направиш собствена фирма за да плащаш поне по 1000 евро месечно на общия си работник а на квалифицирания персонал минимум по 3000евро. Ако направиш такова нещо Евала и градът ни ще цъфти като майска роза .

Анонимен каза...

“Господата” комунистически капиталисти се изпишкват взаимно, а най-големите мошеници от тях печелят най-много. Другите губещите разбира се ще се опитат да прехвърлят загубите си на обществото, директно на работниците си , и ще търсят държавна, общинска или от ЕС средства подкрепа, разбира се пак в крайна сметка ще заплати данъкоплатеца, тоест всички. Няма значение къде временно ще останат загубите в банката или в над 50 фирми. И да останат в банката, тя се рефинансира от държавата , пак от средства на данъкоплатеца.

Така функционира комунистическия капитализъм или по-скоро феодализъм - печалбите се приватизират, а загубите се социализират. “ Печалбата си е за мен, а загубите са за всички вас ”.

Нагледно ви го показа Акимов , “балансирания бюджет” направи след това Михайлова, и в момента загубите ги плащаме всички. Сега Олимпиа ще си измие ръцете с вас. Кой ще е следващия ?

Лошото е, че докато обществото толерира подобни закони, и дори награждава и издига такива хора, вместо да ги натика в затвора, то е обречено на систематично обедняване.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

33ти ,Ти колко години и в колко фирми на запад си работил та си толкова сигурен ,че се работи по 5 пъти повече от това което се работи в БГ за да вземеш 5 пъти по голяма заплата?
Аман от заблудени хора в тази смешна държава!!!

Анонимен каза...

НА ВНИМАНИЕТО НА ДОНКА МИХАЙЛОВА!!!
500 лв. глоба, ако храниш куче на улицата!!!!

Варна. Глоби от 50 до 500 лева за тези, които хранят улични кучета и котки, предвижда общинска наредба във Варна.
Забраната за храненето на бездомни кучета и котки се отнася за обществените места.

http://novinal.com/show/6848/500-lv-globa-ako-hranish-kuche-na-ulicata

А дано ,ама надали и в Троян!!!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

кой мичо бъ .43,44 и ъз негръмотник къто теб бъ ?

Анонимен каза...

Ей, шъ стигнат коментарите по тоя статия 100? хъ-хъ-хъ.многу важну за просперитетъ нъ Труян.Пак съм ъз Негръмотникъ.

Анонимен каза...

45-ти, ти явно не можеш да четеш латиница!не е мичо ,а Мишо.

Анонимен каза...

http://m.24chasa.bg/Article.aspx?Id=1197428

Анонимен каза...

След настъпилата икономическа криза в Западна Европа и Съединените Американски Щати, българските работодатели рязко намалиха възнагражденията на служителите си, без съществени причини. Тук осезаема криза нямаше до този момент. Бизнесът я създаде изкуствено, като по този начин се вкара в порочен кръг, както беше и логично, че ще се случи.

След резкия спад на заплатите, естествено намаля и покупателната способност на българина, в следствие на което той ограничи потреблението на стоки от втора необходимост. Оборотите на фирми производители и вносители на такива стоки намаляха, което допринесе за бързото навлизане на вече истинската изкуствено създадена криза. Тогава вече намаляването на заплатите стана наложително. Логиката е съвсем елементарна:

Намаляване на заплати -> По-ниска покупателна способност -> Спад на обороти -> Намаляване на заплати и съкращения -> Криза (фалит на бизнеси, безработица и т.н.)

И все пак българина търпи и незнайно как успява да преживява с вече изпиления си до неузнаваемост бюджет. Четири години по-късно (сега) положението не се е променило и народа живее в агония. Време е пораженията, които българският бизнес нанесе сам на себе си и на работната класа, да бъдат оправени. Но не с чакане, а с инвестиция, инвестиция в нещо, което тук в нашата родна страна отдавна е забравено като икономически много важен компонент – работната ръка.

След като преди четири години намалихте заплатите от алчност, с прекрасното оправдание, че има световна икономическа криза е време да направите обратното – увеличаване на заплатите, с цел повишаване качеството на работната ръка и повишаването на покупателната способност.

Защото вашите служители са и ваши клиенти, пряко или косвено. Ако те нямат, няма да има и за бизнеса!

Анонимен каза...

Каква е тази държава, какви са тези закони ...

Анонимен каза...

Интересно кой адвокат движи процедурата по несъстоятелност на Олимпия?! Най-вероятно в отговора на този въпрос е скрит и отговора на схемата..

Анонимен каза...

идете в кафе тифани и когато видите ласкавите аудита с немски номера ще разберете кой усвой парите и как може 20 и няколко годишен младеж да се движи с кола за няколко стотин хиляди а няма и един ден трудов стаж в живота си

Анонимен каза...

Имаше навремето един сладък виц"
Наговорили се комарите и тръгнали една вечер по светулки... На следващата сутрин намират единия авер умърлушен да се превива...
- Кво стана бе, готин?
- Как кво? Ами снощи... от светулка на светулка... и ОП - НА ГОРСКИЯ НА ФАСА...

Та и нашите местни герои са кацнали тоз път на горския на фаса и им е криво, че тоз път... не са пре...ли дявола, ама кво да ги правя - ама джумбиш смятам тепърва ще става!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

53-ти, ти си типичен троянец, сега ще гледаме сеира, прочети Иван Хаджийски...написал е човек, простичко всичко това, което се опитвате да кажете тук-някой успешно, други не чак толкова.

Анонимен каза...

Ами властите малко да се заинтересуват,не да ходят да мародерстват хорицта с маки магазинчета за най-различни глоби,а да привикат оня кривак Патрика ,който е брат на адвоката на Мишо и да го питат от кае тези къщи и коли!!!

Анонимен каза...

Този омагьосан кръг, за който пише 49–ти сега се завихря в Гърция. Мисля даже, че по тая причина са и изчакванията до понеделник, за да се вземе решение за отпускане на 44 милиарда евро заем, от които 10 милиарда се връщат в Германия. От ЕБ не са сигурни, че намаляването на заплатите и пенсиите, съкращаването на много хора, ще се отрази добре върху икономиката, тъкмо обратното. Ниски доходи, свито потребление, фалити на предприятия, затворени магазини. Така и заемите, които се дават е съмнително дали ще бъдат обслужвани. Само не мога да разбера, защо чак сега започнаха да се страхуват, за нещо, което е толкова логично. Мисля си, даже, че и тука съществуват схеми за фалит на държавата, за изземване собствеността на хората с данъци, и заради неизплатени заеми. лошото е,че и тук кризата се плаща от обикновените работници и пенсионерите! На мошениците и крадците нищо им няма, живи и здрави, а и спокойни за утрето на децата си, зад границите на краха и проблемите.
В момента транспорта има проблеми, липсват средства за бензин, резервни части, нови автобуси и т.н. Зимата ще е като Лукановата, но да сме живи, да гледаме.

Анонимен каза...

55-ти ти като си нетипичен,ово дириш тука? Айде ходи чети на човека с кололото произведенията и мастурбирай духовно.

Анонимен каза...

Е СЪщо властите да пият по кафе в тифани!!!ДА вземат да провеят как на МИЩО жена и Адвоката му са си купили по един етаж от пощата!!!

Анонимен каза...

„Симулирана несъстоятелност, това е”, категоричен би Иван Лесидренски (ЕТ „Илти – Иван Лесидренски”), "ужилен" с 87 000 лв
Това онзи къде зет му избоНби "халвабанк" с милионите ли е ле? Или е онзи дето си прекара ортаците за отела у Велчево? Какво разбираш ти може би? Схемите едва ли не ...

Анонимен каза...

Явно за Вас има значение само кой е замесен в скандала, за даси начешите езиците .Защо не вникнете, в проблема като цяло, днес фалира Олимпия , няма значение по какъв начин и според българското законодателство повлича 50 фирми, те след себе си , по 20..., те по още 20 и така остава една държава , без частен бизнес. Съответно изчезват и работните места. За да не оставаме на опашката или трябва скоростно да се придвижим към терминал 2, или да спрем това велико беззаконие в страна ни. Кой за къде ще е?Посоката е все София-едните пред Народното събрание, другите към терминала...вие за къде сте?

Анонимен каза...

В скандалите са замесени все едни и същи хора, и когато отидат да протестират пред НС, да не забравят да протестират и срещу придобитото от тях незаконо имущество и да поискат конфискацията му в полза на държавата.

Анонимен каза...

Кой е в далаверата-ами вървете в Орешак, в района на Олимпия, там има дворец на мутренския кич. Попитайте на кого е и ще разберете, как от нищотото се правят тези неща. Двамата ,,Олимпийци,, нямат акъл за такива неща, за тях е гордост да си с осмокласно образувание.

Анонимен каза...

Законът за незанно придобитото имущество, вече е в сила, или бъркам? Помогнете, кой какво да връща, за да не се бавим с приказки а да преминаваме към действия.

Анонимен каза...

"Гледам и не вярвам на ушите си" !
Брей, тоя Момчил Мондешки, в комбина с Мишо, голям "стратег" ще излезе....мдаа.

Анонимен каза...

Кой е Момчил Мондешки?

Анонимен каза...

Адвоката и съветник на Мишо,собственика на етаж от пощата и палат до фабриката на МИшо

Анонимен каза...

Той баща ти и дедо ти все на латиница са чели и писали, да та еба и в изрода чуждопоклонически.

Анонимен каза...

А кой е Иван Турудич?
Предполагам,почти съм сигурен,че не знаете!Когато научите кой е и когато се яви българският му аналог със всичките му последствия ще има надежда.Засега няма!
Единственият изход е - ЕМИГРАЦИЯ!
Кой как може!

Анонимен каза...

На вас не вие работа да се ровите в неща които не са за вас и не ви интересуват по добре си мълчете не са за вас тия умни работи

Анонимен каза...

Иван Краев не го мислете.300 бона ще ги избие за един месец.Само тази година купи 5/6 нови бензиностанции.За да се случи това сами си направете сметка какви боклуци продава и през каква стъпка.Нито един не е за мислене от ужилините те са си ги взели отдавна от работниците и клиентите.Просто сега Мишо и Веско им го сложиха и им е терсене.

От 8-ми каза...

Напълно съм съгласен с пост 71. А и от прочетеното разбирам, че престъпление няма. Такъв е законът,и ловък адвокат е хванал вратичката за източване. Мишо,ще се оттегли със сериозна сума на някое топло островче и ще прави тен.Лошото, е че отново хората работещи за въпросните "ужилени", ще отнесат всичко. Няма пари,няма заплати,все същата позната песен. Няма за тях, за нови джипове,любовници и скъпи почивки-има!

Анонимен каза...

От коментарите тук, поне разбрахме какви хора влизат и коментират, все от десета дупка нагоре:)

Анонимен каза...

73-ти по-добре ли ти стана дарлинг? Хайде сега валидола,един кожен колан между зъбите да не ги счупиш от скърцане и хайде в леглото,градински гном такъв :)

Анонимен каза...

Всичките пари и ролекси не струват нищо
Пред това което направи за нас МИШО!!!

Анонимен каза...

33,още някоя годинка и като те стегне дисковата,ще събираш пвц бутилки с циганчетата по контейнерите - работач,полски свирач ...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Аз не мога да си обясня как е минал този закон в парламента . При положение че си фалирал няма как да плащаш за стоки и услуги и да продължиш дейноста си, тези пари трябва да са на физическо лице или друго юридическо.

Анонимен каза...

Розовия пеликан плешив с партизанското кепе пляска жената на полицаи в троян-а сега....

Анонимен каза...

А на мен ми е интересно къде са спали главните счетоводители на тези фирми , когато са подписвали разплащанията.....И те носят не малка отговорност при положение , че всеки момент може да се проври една фирма (ако знаят).

Анонимен каза...

80 - ти ти изобщо чете ли статията ? Какви главни счетоводители и проверки сънуваш ? В статията ясно е написано , че са извършени доставки на стоки и услуги на фирма , която в последствие обявява фалит със задна дата и по закон фирмите взели пари от нея трябва да ги възстановят . В случая проверка е можело да бъде извършена от някои оракул , пророк или гадател , но мисля че фирмите които разполагат с такъв е по - добре да се опитат да познаят числата от тотото .

Анонимен каза...

драги съграждани,
необходимо е да знаете, че и Веско Петров остана изигран от Мишо и се премести да живее в софия. той имаше малък дял в олимпия. така,че мишо му го начука и на него. приятели от много години, колоездачи, ортаци. не вярвам веско да се е облагодетелствал значително от този фалит както мишо.
Въпросния Момчил Мондешки и брат му Младен са синове на бившия полицай Петко Мондешки, а майка им имаше връзка с някакъв месопроизводител от ловеч и май искаше да получи някакви дялове и той я изрита.така, че маминка е подучавала синчетата на измами. Нека си припомним как момчил преди 15-на години бе отворил магазин за бяла и черна техника срещу джамията където сега е кабинета на д-р 'скубашки' и след няколко седмици скалъпи застрахвателна измама, че уж бил ограбен и повече не отвори. По-късно, нали отвори офис на интерамерикан в троян,правеше застраховки и не отчиташе парите в централата в софия.затова като разбраха го осъдиха и той си полежа в затвора.през това време живяха в апартамент до джамията и го продадоха за да живеят някак си. Майката и младен се преместиха да живеят във въпросния палат в орешака до олимпия, който бе някаква промишлена сграда и си гледаха патки и кокошки там пред фабриката.Тези от вас, които са се возили с Нешев до софия преди години няма как да не са забелязали добре облечения момчил, който беше абонат и пътуваше всеки ден до софия на първата седалка. Е, сега го вози брат му в Ауди С8 или джипа. момчил е над 40 и няма шофьорска книжка. А и той не е никакъв адвокат а само посредник-комисионер, работещ за силна софийска адвокатска кантора.няма как да си адвокат и правист щом си съден.намира такива фирми, предлага им услугите на кантората и получава своя процент, който разбира се излиза доста сериозен.сами си представете щом са изпрали онези почти 9 милиона лева на олимпия, кантората задължително е прибрала поне 20-30%, а момюил може и да е получил към 500 бона.чувал съм ,че подобна врътка е правил и за брата тишо, но нещо се объркали нещата и има трудности в момента.

Анонимен каза...

Обявяването на фалита е станало април 2009 , сега сме ноември 2012....през тези години никой ли не е разбрал за фалита ?

бай Бочо каза...

Поучително четиво ни предостави номер 82, описва добре как се случват "забогатяванията" у нас, но е пропуснал да дозавърши картината с неизбежното бум-бум. Бог да пази България!

Анонимен каза...

Този Момчил не е адвокат- погледнете списъците за кандидат адвокати - изпити към 20.10 и 04.11.
името му е в списъка на София.Пък майка му какво да го научи, като е по-тъпа и от метачка.

Анонимен каза...

18 пише само за Троян, то не е само Троян то е и София и Варна и Габрово, малко повече четете

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Ей, има ли гей парти в този град/////?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
troyan21 каза...

Налага че да НАПОМНИМ, че има ТРИ ПРАВИЛА за коментиране в сайта на Т21, които са абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ:

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, клетви и други подобни - заради елементарната културност и коректност.

Тези три правила ще бъдат съблюдавани безкомпромисно. Казано другояче – „българските” коментари на латиница, коментарите само с главни букви и нецензурните и заплашителни коментари ще бъдат изтривани!

Т21

Анонимен каза...

Млъкнете малко бе нали не сте засегнати от това.Кво искате повече!!!!!
Да му мислят тия които са замесени

Анонимен каза...

А какво ще стане с хората, закупили апартаменти от "Олимпия"ООД? Щом сделките са невалидни, тези апартаменти сега чия собственост са?

Анонимен каза...

92-ри, апартаментите и те са на кредиторите на "Олимпия". Дали има подарени апартаменти ???

Анонимен каза...

Това не е ваша работа пак казвам никой не ви иска мнението нали не сте засегнати от това какво искате повече от това което виждам се убеждавам че ние се мразим един друг!!!!

Анонимен каза...

Ако от мизерията, проблемите и отрицателните емоции се произвеждаха оръжия, България щеше да е водеща сила в този бизнес и да ги изнасяме. Но засега си ги консумираме сами.

Анонимен каза...

8. Горко вам, които притуряте къща към къща, които присъединявате нива към нива, тъй че за другите не остава място, сякаш само вие сте заселени на земята.
9. В ушите ми Господ Саваот каза: тия многобройни домове ще бъдат пусти, тия големи и хубави къщи - без жители;
10. десет уврата лозе ще дадат един бат, и един хомер посяно семе едвам ще донесе една ефа.
Ветхий завет-Книга на пророк Исаия

milen69 каза...

Добре дошли в България....на западния фронт нищо ново...гарван гарвану око не вади....за първия милион не ме питайте....

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Никога Олимпия не е спирала да работи.Сега също работи под пара,защото има много поръчки,но докато господата се ослушват,Мишо удобно промени името на фирмата си.Доказан мошеник но и доказах хитрец.Да му мислят тарикатите.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

няма да му мине номера на велосипедистчето преди време успя да плати и не ходи на топло мислел си е да полежи в Панама обаче ште се отбие до Троянската АТЛАНТА

Анонимен каза...

И в крайна сметка има ли някакво развитие по темата?

Анонимен каза...

Нищо ново

Анонимен каза...

кво знаете вий бе курортисти мъже без пишки като беше голям вие му се кланехте а сега кой тоз гадняр мошенник така че си мълчете бе _!_

Анонимен каза...

Много сте отворени лайнарчета малки

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |