Троянката Надя Дердерян с номинация за „Икар“

* Признанието е за ролята й на Варя в Чеховата „Вишнева градина“ на Плевенския театър „Иван Радоев“, категория
 „Поддържаща женска роля“

Надя Дердерян
Отличници

НАДЯ ДЕРДЕРЯН – всъщност истинската й фамилия е Стефанова-Василева, но арменските корени по бащина линия (прадядото е арменец) я изкушили да си вземе този артистичен псевдоним – е номинирана за престижната театрална награда „Икар“ (2018 г.) в категорията за поддържаща женска роля. Номинацията на съгражданката ни е за ролята й на Варя в Чеховата „Вишнева градина“ на Плевенския театър „Иван Радоев“. Постановката е дело на гостуващия руски режисьор Василий Сенин. „Да играеш във „Вишнева градина“ на Чехов под руска режисура е голям шанс“, сподели по телефона за Т21 г-жа Дердерян. А спектакълът вече жъне успех – както на плевенска сцена, така и в София и други градове на страната; селектиран е за театралния фестивал в Дубровник (Хърватия), а през м. септември (2017 г.) гостувал на фестивала в Ярославъл (Русия), преговаря се и за гастрол Армения.   

НАШЕТО момиче е завършило актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска (средното й училище е троянското СУ „Св. Климент Охридски“). Няколко години е била в трупата на Ловешкия театър, после два сезона в Сатиричния театър в столицата. Съпругът й Васил Василев е театрален режисьор, сега директор на Плевенския театър, за кратко (2014 г.) бе и зам.-министър на културата.

ЛЮБОПИТНОТО е, че в момента Надя е служител в общинската администрация в Плевен и съвместява две на пръв поглед несъвместими занятия. Попитахме я защо е това „раздвояване“ и не пречи ли едното на другото. Отговори ни, че няма нищо необичайно, реалностите са такива, важното е да не се правят творчески компромиси. Полюбопитствахме и за друго – дали  се чувства троянка; а отговорът бе повече от категоричен: „Разбира се, завинаги, Троян е моят град!“. И в тази връзка да припомним троянската жилка на актрисата – дъщеря е на съсобственика на фирма „Вектор“ Божидар Стефанов и на Ценка Джамбазова, която се занимава с търговия и туризъм (всички знаят колоритния й щанд на Празника на сливата и на различните събития в Националното изложение в Орешак), има сестра Валерия, на която е кръстила дъщеричката си Вая.

НАДЯ ДЕРДЕРЯН ще се състезава за театралната статуетка с две свои колежки от Народния театър – Ана Пападопулу и София Бобчева, с която заедно дебютират след завършването на театралната академия в „Гости на чай“ на Харолд Пинтър на ловешка сцена (2009 г.). Наградата „Икар“ се връчва от Съюза на артистите в България и авторитетът й в театралната гилдия е безспорен; през 2012 г. в категорията за поддържаща мъжка роля печели друг млад актьор с троянски корени – Леонид Йовчев, който е в трупата на Народния театър (за ролята му на Мервин в „Ръкомахане в Спокан“, реж. Явор Гърдев). По традиция церемонията по връчването на „Икар“-те се провежда на 27 март, международния ден на театъра.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Икар е наш

Анонимен каза...

Поздравления и успех!!! Троян те подкрепя!!!

С. Илиев

Анонимен каза...

Абсолютно недоразумение.Като си спомня, че и за водеща на сливовия фестивал я бяха наели...Беше пълна излагация..

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |