135 години училище в Черни Осъм

* Салонът на читалището отдавна не се бе пълнил с толкова много и
 от най-различна възраст хора * Всички изслушаха с внимание поздравителния адрес от министъра на образованието и науката
 проф. д-р Тодор Танев
Юбилейно
Пред голямата рожденическа торта
22 НОЕМВРИ 2014 Г., 15:00 ч. Дворът на СОУ,,Васил Левски’’ (Училището за планински водачи) в с. Черни Осъм. Цари оживление, по улиците се стичат хора – черноосъмци и гости на селото. Всички са поканени да отпразнуват 135-годишнината от създаването на училището. След едноминутно мълчание – почит към починалите бивши директори Иван Методиев, Илия Христов Илиев и Минко Занковски и поднасяне на венец, всички, в такта на музиката, потеглят към центъра на селото. Празничното шествие е водено от общинския духовия оркестър с ръководител маестро Илиян Тодоров, също възпитаник на черноосъмското училище. След музикантите са мажоретките от Троян, сред които също има момичета от нашето училище.

САЛОНЪТ на читалище „Знание – 1908 г.” много отдавна не се бе пълнил с толкова много и от най-различна възраст хора. Сред гостите бяха кметът на община Троян Донка Михайлова, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий, председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев, представители на Регионалния инспекторат по образованието – Ловеч , директори на училища от района, Жоро Крумов – директор на телевизия „Туризъм”, много бивши учители, ученици, родители. Всички бяха изключително развълнувани и се връщаха в спомените, когато са били ученици. Тържественият концерт започна с химна на Република България и песен за Черни Осъм, превърнала се в химн на селото и училището.

И ЗАПОЧНАХА изненадите. Презентация „Времена и светли дири, път през годините, разпръскващи светлина”, изготвена прецизно и професионално от преподавателката Мая Занковска. Тя върна всички при първата копка, главните учители и директори, животът в училището до 2000 г. После новият етап - започнал с откриването на професионална паралелка за планински водачи, единствената в България през 2000 г. И  се заредиха върхове, експедиции, карнавали, празници… Изведнъж „отгоре” на сцената пристигна известен алпинист от школата „Занковски”. Той разказа интересни неща от бъдещето, на фона на „Адажио” чухме стихове посвещения на любимия учител.

СЛЕД ВЪЛНУВАЩОТО слово на директорката Румяна Велешка бяха приети приветствия, подаръци, поздравителни адреси. Всички изслушаха с внимание поздравителния адрес от министъра на образованието и науката проф. д-р Тодор Танев, от Магдалена Станулова – главен експерт по професионалното образование към МОН, от земляци, които поради служебни ангажименти не са могли да присъстват на празника. Спомнихме си и времето на някогашното килийно училище, на новото класно девическо училище, на сцената със сини и червени връзки маршируваха децата, прозвуча и клетвата на димитровските пионери, ставащи комсомолци. Със затаен дъх публиката изгледа драматизациите на народните приказки „Най-скъпоценният плод” и „Най-хубавото”. Звучаха песни в изпълнение на бъдещи ученици в нашето училище – децата от детската градина. Имаше и рап ритми, слушалки, джиесеми, таблети и т. н.

Начело на празничното шествие бе духовият оркестър на маестро Илиян Тодоров
СПЕЦИАЛЕН поздрав към всички поднесоха танцьорите от формация „Хайде пак” към черноосъмското читалище „Знание – 1908 г.” и танцова трупа от с. Орешак, в която участват черноосъмци. Песните на Йоана и Милка Пътови дозасилиха празничното  настроение. Усмивки предизвикаха хумористичните сценки „Чедото” и „Един учебен час”. И под звуците на „Многая лета” в тъмнината заблестяха фойрверките на тортата – с надпис „135 години училище в Черни Осъм”, подарък за децата от дългогодишния преподавател Иван Мутафов. За празника бяха организирани много други инициативи – конкурси за есе и рисунка „Моето училище”, състезания по скално катерене – ръководено от Мартин Мировски, най-добрия алпинист в България и преподавател в училището, изкачване на връх Амбарица, изложба във фоайето на училището.

В 18:00 Ч. ЗАПОЧНА празничната заря  - 135 мечти полетяха и озариха небето над Черни Осъм. А всички са единодушни - досега такъв празник не е имало и че докато  има училище, ще го има и Черни Осъм. Празникът продължи с „юбилеен педагогически съвет” в стола на училището. Има още много неща, за които можем да разкажем. Продължаваме да пишем историята на училището в Черни Осъм – всички ние, които го обичаме.
23 ноември 2014 г.
СОУ „Васил Левски”, с. Черни Осъм

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |