Две страхотни победи за „Чавдар“

* Момчетата ни до 14 години опердашиха здраво непобедения до момента отбор на „Балкан“ (Ботевград) – 71:56 * Мъжкият тим на Троян смаза абсолютния фаворит за златото в „А“ РБГ „Академик София 2“ – 89:76
Баскетбол
Рубриката се води от
треньора по баскетбол Стефан Генков

Момчетата на "Чавдар" след убедителната победа над фаворита "Балкан" (Ботевград)
ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ дни троянските приятели на баскетбола станаха свидетели на две малко очаквани, но напълно заслужени победи от различни  републикански първенства в пукащата се по шевовете заличка в Троян. В събота (9 февруари) в първенството на Елитната баскетболна дивизия Запад – възрастова група момчета до 14 години, фаворитът и без загуба до момента отбор на „Балкан“ (Ботевград) бе надигран категорично от троянските момчета с 71:56.

Славян Лишев – най-добрият гард в България
УДОВОЛСТВИЕ бе да се наблюдават изявите на Тервел Бажанов, Пламен Гурлевски, Михаил Кръстев, близнаците Георги и Христо Бойнови, Борислав Георгиев и, разбира се, най-добрият на терена Славян Лишев - топ реализатор на мача с 20 точки; останалите, взели участие в двубоя, също имаха своя принос. Впечатли самочувствието, с което играят момчетата ни, отличният дрибъл, рязката смяна на посоката, мощните пробиви, борбата под коша, голямата успеваемост при изпълнение на наказателните удари, както и стрелбата от зоната за три точки.

ВЯРНО, най-добрият реализатор на гостите Александър Гавалюгов (син на ботевградския кмет, който е върл радетел на баскетбола) беше на скамейката с контузия. И когато след мача запитах треньора Николай Пеев защо загубиха, той с усмивка отговори: „Липсваха ни неговите 20-30 точки“. Обърнах се него и към президента на БК „Балкан“ Михаил Михайлов с въпроса как виждат нашия отбор в крайното класиране; бяха категорични – сред медалистите! А Пеев беше още по-категоричен: „Славян Лишев в момента е най-добрият гард за тази възраст в България“ (дано не навири нос момчето, защо има много трески за дялане е моят коментар – бел. авт.).

На трибуните – президентът на БК "Балкан" Михаил Михайлов
ПРЕЗИДЕНТЪТ на „Балкан“ сподели  и много ласкави думи за съгражданина си, нашия треньор Лъчезар Диков. И тук искам да отбележа една много етична и навременна намеса на треньора на гостите от Ботевград – в момент, когато прехвърчаха искри на напрежение между наш и негов състезател, той моментално се намеси, извади своето момче от игра, макар то да бе основен състезател, и с това тушира напрежението. Адмирации за такива млади български треньори.

***

Момент от сблъсъка на "Чавдар" с "непобедимия" "Академик София 2", Троян, 10 януари
А СЕГА ДА ВИДИМ чудото в неделния мач (10 януари) от мъжката „А“ РБГ? Още от първо гледане на противниковия състав ставаше ясно, че можем да бием непобеждавания до този момент лидер в групата „Академик София 2“. Пошегувах се с играещия за столичани троянец Камен Пенчев, че нашият Мишо Капитанов ще му разкаже играта и ще реализира повече. Сбърках - и двамата вкараха едва по 3 точки, явно не беше добрият им ден. „Чавдар“ започна авторитетно още от началото и със старомодната, не практикувана никой голям отбор защита, наричана от мен „Баба Зона“, побърка младоците на противника и ги държа на разстояние през целия мач. Много хитър тактически ход на Лъчезар Диков. А налаганото постепенно нападение от нашите опитни играчи откриваше пролуки в самото подкошие и носеше лесни точки.

ПЪРВАТА част завърши 21:14 за „Чавдар“. През втората четвъртина противникът се окопити и спечели частта с 21:16, като се създаде впечатление, че яко натренираните „академици“ ще вземат юздите в свои ръце и ще тръгнат към поредна победа. Напротив, третата част беше катастрофална за гостите, а нашият Михаил Танев нагледно им разказваше играта – откъдето и да стреляше, топката неизменно влизаше – 36 точки, повече от половината от целия актив на противника, и 25:8 за „Чавдар“. А последната четвъртина просто беше доиграване и оформяне на крайния резултат – 89:76.

Най-добрият ни младок Леонид Бажанов
СТАБИЛНО играха всички в нашия отбор, като втори по успеваемост беше Данаил Христов (19 т.), а юношите Леонид Бажанов  и Габриел Йонков показаха на наборите си, че в много отношения ги превъзхождат. Тук му е мястото да споделя отговора на нашия капитан и мениджър към Българската федерация по баскетбол (БФБ) Тодор Колев на въпроса ми „Това ли е прехваленият отбор на „Академик София“ от перспективни български баскетболисти на особен режим на тренировки и състезания, който ще мери сили в Европа и по света?“. Ето дословно казаното от капитана на „Чавдар“: „Това е вторият, не – третият, отбор на „Академик“. И въпреки това разбирам изпуснатите нерви на треньора на гостите Даниел Клечков, който в един момент ядосано запокити на земята дъската за „стратегии“, предизвиквайки бурен смях по трибуните и изкрещя: „Ще ви пратя да тренирате лека атлетика!“. Не разбрах само каква дисциплина - висок скок ли, спринтово бягане ли? Шегата настрана, но следя развитието на баскетбола и зад Океана, и в Европа, и в други части на света и изводът ми за родния баскетбол е, че положението е лошо, много лошо!

КАКВА Е КАРТИНКАТА след четвъртият кръг в Първата петица на „А“ РБГ? Въпреки загубата в Троян на първо място остава „Академик София 2“ с баланс 3 победи и 1 загуба, на второ излезе „Чавдар“ (Троян) с 2 победи и 1 загуба, със същия актив на трето място е „Атлетик“ (София), на четвърто с баланс 1-2  – „Черноморец“ (Бургас), а на последното пето, колкото и необичайно да е, се мъдри многократният шампион ИУ (Варна). До края на първенството остават шест кръга, в които „Академик София 2“ с титулярите си едва ли ще си позволи повече загуби и почти сигурно ще завърши на първо място; но оттам нататък всеки отбор от другите четири може да заеме място в призовата тройка, дори последният може да бъде втори. Всичко ще зависи от това с какви играчи ще завърши сезонът даден отбор. Така че до края ще бъде достатъчно интересно. На 17 февруари нашите гостуват на „Черноморец“ в Бургас.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

 Още по темата: 
     сезон 2018/19 г.
     сезон 2017/18 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |