Мощи на св. Климент Охридски има близо до нас

* В иконата на светеца в Троянския манастир е вградена частица от мощите му, дар на игумена дядо Сионий през 1992 г. от Гърция

 25 ноември
Неразделна част от култа към един християнски светец е благоговейното почитание на неговите мощи. В християнската теология се смята, че в мощите на светците почива сам Бог и те имат дар да творят чудеса. Култът към св. Климент Охридски се заражда още през Средновековието, а светецът се утвърждава в колективната ни памет като един от православните закрилници на българската народност. Тялото на светеца се съхранява в църквата „Св. Пантелеймон” в Охрид, а главата – в храма на гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча" (известен като „Йоанис Продромос“, близо до град Верия). През вековете мощите на св. Климент Охридски са били подложени на разделяне и постепенно разпръсване, частици от тях се съхраняват в България  – в столичния храм „Свети Седмочисленици”, в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет и в храма „Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив.

Според някои историци днес са публично известни и достъпни за поклонение само малки части от нетленните останки на св. Климент Охридски. А една такава свята частица обаче се съхранява много близо до нас, информация за което събра ученикът от  нашето СУ „Св. Климент Охридски“ Иван Зиновиев – във връзка с деня на светеца и патронен празник на училището 25 ноември.

СУ „Св. Климент Охридски“, Троян

НОВАТА икона на св. Климент Охридски, поставена в църквата на Троянския манастир „Успение Богородично“, е нарисувана и донесена в светата обител през 2016 г. по инициатива на игумена Велички епископ Сионий. Тя е изработена от известното иконографско ателие „Димчовски“ (с. Гостилица, Дряновско) при спазване на всички църковни изисквания и канони. След пристигането й в манастира в иконата е вградена частица от мощите на св. Климент Охридски, първия епископ, служил на български език.

А МОЩИТЕ са подарени на дядо Сионий през 1992 г. от игумена на  гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча“, където се съхранява главата на св. Климент Охридски. Информацията получих от йеромонах Стефан от Троянския манастир.

Иван Зиновиев, 
8.б клас, www.svetikliment.com

1 Коментара:

Дедо Спас каза...

Алоу, даскалете - "култа към един светец". И баш в 1992 г. Троян почна да запада, та чак до ден днешен. Кой ви ги докара тия ментета, бе заплеси ниедни. Горете ги, доде има деца още. И я даскалиците по химия и физика да обяснят, какви аджеба ще са моите "нетленни" останки, и кога най-после ще станат "тленни". И аз чакам пенсийка в някой друг живот.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |