В деня за прошка – кой на кого не прости?

* Мъжкият отбор на „Чавдар“ не даде прошка на „Рилски спортист 2“ – убедителна победа на опитните ни играчи срещу младоците от Самоков, 104:87; гостите пък не ни простиха при момчетата

Стефан Генков
Баскетбол, Сезон 2019/2020
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ - деня за прошка (неделя, 1 март), троянската зала „Чавдар“ стана арена на истински баскетболен празник. Застъпиха се мачове от елитните групи Запад за момчетата до 14 години и до 16 години и на мъжете в „А“ РБГ – Троян срещу Самоков („Чавдар“ срещу „Рилски спортист“).

14-ГОДИШНИТЕ очаквано паднаха от самоковските си връстници си с резултат 67:108. При 16-годишните интригата бе от първата до последната минута, а крайният победител стана ясен едва след петминутно продължение и това бе отборът на гостите  – 77:83. Ще се спра по - подробно на втория мач , който наблюдавах изцяло. Лично аз очаквах най-накрая нашите момчета да запишат първата си победа след десет кръга суша. За жалост не се получи, въпреки че направиха силен мач, раздадоха се до последни сили, но отново тези сили не стигнаха в най-важната част – продължението, до което стигнаха. Боли ме това талантливо поколение да не залезе, без да е изгряло. Технически нашите не отстъпваха на противника, но физическите им сили рано се изчерпаха. Пример – най-добре игралият „чавдарец“ Никола Цоневски за първата част и четвърт от мача имаше 16 точки, а за още толкова след това добави само още 6 точки и то гарнирани с много грешки .

16-годишните – Никола Цоневски („Чавдар“), който можеше да е национал и Христо Бъчков („Рилски спортист“), който е национал
В СЪЩОТО време Христо Бъчков от гостите (национал до 16 години) изгледаше толкова свеж в края, реализира 26 точки, а игра и почти 20 минути с мъжете, където също беше на висота. Другата причина да загубим мача беше еднообразието при завършване на атаките – с много дрибъл и безспирни пробиви от ниски и високи наши играчи срещу атлетичните добре подредени в защита гости. С една дума – тактическо безсилие. И другото, което е видно, момчетата ни са обезверени, а те имат огромен потенциал. Дано в следващите им мачове срещу „Славия“ и „Септември“, все отбори от нашата черга, най-сетне го реализират този потенциал. Убеден съм, че могат.

***

ЕДИНСТВЕН мъжкият отбор на „Чавдар“ не даде прошка на „Рилски спортист 2“ – очаквана убедителна победа на опитните ни играчи срещу гостите от Самоков, в чийто състав преобладаваха юношите. След ударно начало на троянци, когато се заформи една разлика от 20 точки – макар гостите да показаха изключително добра физическа подготовка и на моменти в другите три части и да превъзхождаха – в крайна сметка опитът си каза думата и нашите взеха победата, 104:87.

Човекът оркестър Станислав Славейков отново
 бе с най-голям принос за „Чавдар“, 30 точки
В ОТДЕЛНИТЕ четвъртини – 30:13, 27:27, 24:27 и 20:23.  Основни реализатори за „Чавдар“: Станислав Славейков (човекът оркестър, за пореден път с най-голям точков актив – 30 т.), Томислав Минков (16 т.), Райко Дундалов (14 т.) и Тодор Колев (14 т.). От гостите над всички бе Васил Попов (25 т.) и Боян Боянов (19 т.). И тук нещо любопитно, което ми направи впечатление – треньорът на гостите Любомир Киров (интелигентен и кадърен треньор, отлично дирижиращ възпитаниците си) остави на пейката най-добрия си играч Васил Попов, за да даде повече игрови минути на юношеските национали Христо Бъчков (до 16 години) и на Боян Боянов (до 18 години). Значи при тях приоритет е развитието на местните играчи и приносът към националния отбор, а не толкова конкретната победа. За това ми е думата във всеки мой репортаж и не спирам да питам кога това ще се случи и при нас? Следващата неделя (8 март) гостуваме в Шумен – резултатът съм го обявил в началото на сезона (не е в наша полза – бел. ред.).

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата, сезон 2019/20 г.:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |