Не тръгна добре 2020-та за троянския баскетбол

*„Славия“ - „Чавдар“ –  93:77 * „Няма как да бъде другояче, нашият „Чавдар“ е единственият отбор не само в групата, но бих казал и в света, който събира играчите си само в неделя и ги пуска на терена“

Стефан Генков
Баскетбол, „А“ РБГ, Сезон 2019/2020
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
ОТ ДОСТА време търкам чаршафи в болничното легло, но пък имам прекомерно много време да следя баскетбола на всички нива, както в България, така и по света. Интернет и телевизията дават обилна информация за всеки, който се интересува, а аз цял живот с това съм живял..

ЗАПОЧВАМ със старта на надпреварата в мъжката А група от пролетния полусезон  – с мача „Славия“ (София) - „Чавдар“ (Троян) в неделя, 12 януари, зала „Триадица“ в столицата. Предаваше се на живо от сайта bgbasket.com. Преди месец излезе информация, че в „Славия“ са решили да работят здраво и да върнат добрите времена, когато този столичен тим играеше водеща роля в българското първенство. И не случайно там от началото на годината се върна като спортен директор треньорът на десетилетието Георги Божков. Развоят на мача и неговият завършек показаха, че „Славия“ ще бъде фактор в групата до края на първенството. А самата група стана вече групичка от пет отбора, след като „Видабаскет“ (Видин) счетоха, че е безсмислено да харчат повече пари за мъжки отбор и преустановиха участието си точно преди началото на пролетния полусезон.

Минути преди последния съдийски сигнал на мача „Славия“ - „Чавдар“, София, 12 януари 2020 г.
ЗА САМИЯ мач не може да се каже много – домакините от началото взеха инициативата и на базата на множество бързи атаки, които не бяха по силите на нашите асове, натрупаха предимство, което постепенно увеличаваха. Дори с невъоръжено око си личеше, че славистите яко са тренирали за разлика от нашите. Пък и няма как да бъде другояче, нашият „Чавдар“ е единственият отбор не само в групата, но бих казал и в света, който събира играчите си само в неделя и ги пуска на терена. Години наред тази система работи, защото събираме играчи от цялата страна, обикновено с десетина години по-възрастни от противника, и няма начин да не се побеждава. Казвал съм го неведнъж и пак го подчертавам – изключително порочна практика, невещаеща розово бъдеще за троянския баскетбол. Гледам „Чавдар“ срещу „Славия“, а не виждам троянец на игрището, ааа, не – появиха се двама за малко и реализираха общо 7 точки. Тъжно и обидно за всички нас, които сме отдали живота и здравето си за троянския баскетбол. Още по-тревожното е, че в момента в БК „Чавдар“ не работи нито един троянски треньор!? Работи само ботевградчанинът Лъчезар Диков. И една вметка – през 2019 г. се навършиха 65 години организиран баскетбол в Троян, началото на който сложи покойният Иван Христов-Ицата. Никой не чества 60 години, нито 65 години. Защо?

ПРОДЪЛЖАВАТ и незадоволителните резултати при подрастващите през новата 2020 г. Поколението на родените през 2002-2004 г. (до 16 години), състезаващи се в елитната А група Запад, в събота загубиха поредния си мач в Троян срещу „Балкан“ (Ботевград) с 63:83. Не трябва да ги упрекваме за тази загуба, защото отборът на „Балкан“ е много силен и трупа победи и на европейска сцена. Самото участие на нашите в елита е успех за малък град като нашия, адмирирам участието; но обемът на работа с тези момчета е много малък и ако продължава така, скоро и този набор ще се стопи безславно както миналите, на които се разчиташе, че ще бъдат гръбнакът на мъжкия ни отбор. В събота, 11 януари, в Троян преди мача на 16-годишните се игра и срещата между момчешките отбори на „Чавдар“ и „Балкан“ - до 14 години, от календара на елитната А група Запад.

И ДОКАТО при батковците участието е удачно и приемливо, то при 14-годишните е просто недоразумение. Добре, казва се – да трупат опит, но нека трупат опит в Региона при по-равностойни отбори, а в тази група просто да ги мачкат и убиват самочувствието им няма смисъл. 39:101 за „Балкан“, от такъв порядък са резултатите ни и в другите мачове. Помня преди много, много години, също в А юношеска група, загубих мач с около 30 точки разлика и седмица не можах да спя. Как понасят сегашните треньори такива резултати, нямам обяснение. А такива разлики се получават и с други отбори, не само с нашия. Няма критерии, няма изисквания, няма контрол – друго обяснение не виждам. Съжалявам, че бях толкова краен, но съм тревожен – това е всичко.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата, сезон 2019/20 г.:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |