С Ялова сватба и оруглювици на Баба Марта

* Множеството и тази година не бе малко, напук на
 коронавирусната психоза
Отзвуци
ЗА ПОРЕДЕН път на Сирни заговезни – деня за прошка, съвпаднал тази година с Баба Марта и с деня на самодееца (1 март)  – троянското читалище „Наука - 1870 г.“ в партньорство с фирма „Стоеви Максгруп“ организира традиционната вече троянска Ялова сватба. Карнавалът, разменящ ролите и дрехите (булката е мъж, а младоженецът – жена) и вписващ се в традиционните пролетни празненства, свързани с промяната, обновлението, гоненето на злите сили.

„ГВОЗДЕЯТ“ на шоуто отново бе дефилето на каруцата с младоженците, като този път в младоженческата свита имаше и едно шарено и атрактивно магическо същество на кокили. И, разбира се, ритуалът с оруглюването и другите игри около големия огън (на площадката пред блок „Къпинчо“). Също гостуването, не за пръв път в Троян, на момичетата и момчетата от столичната група „Дивинитас“, чиито огнени танци чудесно хармонираха с всичко останало.

МНОЖЕСТВОТО и тази година не бе малко, напук на коронавирусната психоза. Усети се обаче, за пореден път, едно странно смесване на неформалното с официалното, иначе казано – нарастващо официализиране на карнавала, което, мислим си, не е в правилната посока, също и прекаленото разтягане във времето; но може пък и да бъркаме.

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |