Сирни заговезни – ден за прошка

* Празникът тръгна с гостуване в кметския кабинет – за искане на прошка и покана на кмета Михайлова на „Яловата сватба”
Отзвуци
„Младоженците“
ТАЗИ ГОДИНА Сирни заговезни бе на 10 март. Народно читалище „Наука - 1870 г.” (Троян) спази традицията и заедно с Община Троян и фирма „Стоеви Максгруп” организира „Сирни заговезни в Троян” с традиционната „Ялова сватба”. Празникът тръгна с гостуване в кметския кабинет – за искане на прошка и покана на кмета Донка Михайлова на „Яловата сватба”. В ролите на булка и младоженец се превъплътиха танцьори от фолклорната формация „Траяна” към читалището (ние пък познахме в гиздавата „младоженка“ с манекенския ръст нашия приятел и читател Иво Немски – бел. ред.).

Из маскарадното дефиле
Свирачите от ПОМДОМ
"Булката" и дружките й
Just married
МАСКАРАДНОТО дефиле започна от площад „Възраждане”, предвождано от темпераментните свирачи от Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки (ПОМДОМ) и каручката на „младоженците”, следвано от многолюдното сватбарско шествие. С музика, усмивки и настроение дефилето премина през централната градска част, изви кръшно хоро на площадчето преди моста за пазара и по емблематичния Марковски мост се отправи към площадката пред блок „Къпинчо“, където вече беше запален големият огън. Водещата на празника Маргарита Минкова посрещна „сватбарите” и тържеството започна. Сред важните гости бяха кметът Михайлова, поднесла поздравления към насъбралите се граждани, народният представител д-р Валя Александрова, която дари 2000 лв. лични средства за добрите каузи на читалището („Всички се радваме на уменията и успехите на нашите самодейци, а и няма празник без тяхно участие, мисля, че заслужават подкрепа от цялото троянско гражданство“, сподели пред Т21 д-р Александрова) и председателят на НЧ „Наука - 1870 г.“ д-р Виолета Койновска.

Огньовете са запалени
Амкането
ПРЕДСТАВЕН бе традиционният обичай на този ден – искане и даване на прошка. Обявени бяха победителите в конкурса за най-добър маскараден костюм. Много емоции донесоха традиционните за празника игри – амкане на варено яйце, скачане с чували и теглене на въже. За въртенето на огнените оруглювици за гонене на лошото и злото е излишно да казваме. А народните певици сестрите Мария и Магдалена Филатови с песните си ни помогнаха да отворим сърцата си за доброто и да дадем прошка. Празникът започна, продължи и завърши с кръшни хора…

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |