На Сирни Заговезни в Троян

* 10-тата „Ялова сватба”, кметска баница и прошка, огън и уругльовици, курбан с 400 литра рибена чорба * Илия Луков: „В такава кал не бях пял никога”
Празнично
Дефилето с "младоженците" потегля
СТУДЕНОТО, мрачно и дъжделиво време не уплаши никого и тазгодишният ни Сирни Заговезни (13 март) си стана както пише по книгите – със станалия неизменна част от празника маскарад „Ялова сватба”, отбелязващ 10-годишен юбилей, с духовата музика, хорото на площада, дефилето от центъра до Голямата поляна в жк „Лъгът”, същинското място на големия заговезнишки народен троянски купон, с огъня и уругльовиците, с искането на прошка. 

Илия Луков
И ВСЕ ПАК времето постресна едно от главните действащи лица – певецът Илия Луков, приел поканата да бъде в Троян на този важен български ден. „Пял съм в студ, в дъжд, къде ли не, но в такава кал не бях пял никога”, с усмивка, но напълно сериозно сподели на микрофона майсторът на македонската песен. И без да му мигне окото поведе хорото, а то стана от дълго по-дълго и от весело по-весело – в голямата кал на Голямата поляна в жк „Лъгът”. 

Сватбарите от "Яловата сватба"
СЕГА да караме подред. Празникът започна в… кметския кабинет, където градоначалникът Донка Михайлова бе поканила троянци да си поискат и дадат прошка и да ги почерпи с баница. Десетки се възползваха от поканата да опитат кметската баница, както се разбра – саморъчно приготвена, а най-отпред бяха младоженците и сватбарите от „Яловата сватба”. След това всички се изнесоха на централния площад, където се бяха насъбрали и зяпачи, мнозина с уругльовици в ръце. Зави се хоро, а след това сватбарите, като начело бе конският впряг с младоженците, поеха по централната улица към Голямата поляна в жк „Лъгът”.

И кметът въртя уругльовица
Читалищният секретар Станка Марешка
Големите помагачи - братя Стоеви от "Стоеви Максгруп"
Иван Макариев разлива рибената чорба
А ТАМ, на поляната, веселбата си бе по познатия сценарий и с обичайния размах – с много веселие, димящи скари, състезания за малчуганите (амкане на халва, бягане с чували и др.) и награди, водещ (по-точно двама водещи – читалищният секретар Станка Марешка и шефката на читалищната библиотека Вихра Петрова, барнали се в тон с маскарада в… мъжки народни носии), големия огън и оруглюването, свирнята на момчетата на маестро Бойко Ковачев, за „калното” хоро и Илия Луков вече казахме. Специално внимание заслужава и един нов момент – курбан за здраве и късмет на Троян, даден от Иван Макариев, собственика на фирма „Дим такси” и на едноименния ресторант в жк „Лъгът”. Шеф Макариев заедно с готвачките леля Гаца и леля Дафа забъркаха 400 литра рибена чорба и гостиха с нея всички желаещи. 

ОРГАНИЗАТОРИ на празника бяха НЧ „Наука - 1870 г.” и Община Троян с подкрепата на фирма „Стоеви Максгруп” ЕООД (Троян), която е традиционен помагач, и съкварталците от жк „Лъгът”. И е редно да кажем, че се справиха добре и заслужават похвала.

"Калното" хоро
Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието:










11 коментара:

Анонимен каза...

Писал съм и предишни години. Повтарям го и сега. Обичаят "Ялова сватба" се прави на Тодоров ден , който е след една седмица.Обичая има друга символика,изразява други нрави и традиции, има друго изпълнение.Това не е маскарад както го представя троянското читалище, а народен обичай който ежегодно се е правил по нашите балканджийски села.Да не превръщаме Сирни заговезни /деня за смирение и прошка/в циркаджилък.А някога беше хубав празник на поляната през регата.

Анонимен каза...

Луков не бил пял в такава кал.
Ами човека досега не е бил в по-забутано село от нашето.....

Анонимен каза...

В Троян Ялова сватба се прави точно на Заговезни-помня от детските си години когато това се правеше в 5-ти квартал и целия град се стичаше там! Чудесно е,че традицията се запази и до наши дни! Браво!

Анонимен каза...

На мен пък ми се гади от тези ритуали :(

Анонимен каза...

ГОЛЯМА ГЪЛВОТИЯ.

Анонимен каза...

Мисля си, че читалищните дейци биха могли да си впрегнат силите за нещо по-смислено и полезно. Ще кажете традиция, традиция, ама глупава.

Анонимен каза...

Прост народ - слаба държава !

Анонимен каза...

Мислех че сме изостанали с 30-40 години от другите народи,но като гледам какво се е случило на калната поляна,цифрите са доста неточни.

Анонимен каза...

Традиция, по палене на огньове е едно!Ялова сватба и дефиле на връх Сирни заговезни, съвсем друго!!! Направете нещо смислено!

Анонимен каза...

Тези маскаради винаги са ми приличали на гей парад в народна носия.

Анонимен каза...

Доне, я кажи колко пари е хонорара на Луков за това толкова важно събитие и пред отбрана публика? Ама лесно се харчат чужди пари,нали...Най-добрата прошка, която можеш да поискаш от Троян е да си идеш на Ловеч час по скоро.А и вземи оня вампир Димова да си правите компания по пътя !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |