-->

За 3 март в Музея – изложба с майсторски оръжия на бай Дянко

* На колоритния майстор от Априлци поръчват изработката на старинните оръжия за сериала „Капитан Петко войвода“, негови произведения присъстват в не една колекция у нас и по света
Майстори
Бай Дянко в ателието си във Видима
НА НАЦИОНАЛНИЯ ни празник 3 март Музеят на занаятите открива още една изложба (първата е „Съкровища от троянската земя“, находки от Состра и Калето край с. Дебнево) – озаглавена е „Пътят към свободата през погледа на съвременните троянски майстори“ и ще представи колекция старинни оръжия на прочутия майстор оръжейник Дянко Дянков (1925-2009) от с. Видима (сега квартал на Априлци). През 2008 г. той бе вписан в националната листа „Живите човешки съкровища на България“, раздел „Традиционни занаяти“, класация под егидата на ЮНЕСКО, което красноречиво говори за качествата и приноса му.

ОСВЕН виртуозен майстор, бай Дянко бе и изключително колоритен, шарен, нестандартен човек, който имаше приятели и почитатели къде ли не (сред големите му ценители бяха бившият държавен глава Тодор Живков и зет му Иван Славков-Батето). За майсторлъка на нашенеца (той живееше в родното Априлци, но дълги години работи в Троян) може да се съди и по факта, че му поръчват изработката на старинните оръжия за хитовия сериал „Капитан Петко войвода“; негови произведения (пушки, пищови, ножове, саби и т. н.) присъстват в не една частна колекция у нас и по света и в редица музеи, десетки са и наградите му от различни изложения на художествените занаяти, включително от Орешак.

ИЗЛОЖБАТА ще продължи до 10 май, а оръжията на Дянко Дянков са експонирани заедно с дърворезбени пана на Велко Думев, представящи сцени от националноосвободителното ни движение и миниатюрни резби от чимшир на Андрей Манчев.

Т21, по информация на Музея на занаятите

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |