Нова заповед на министър Ананиев, мерките са драстични

* 21 март, от 00:00 ч.: забраняват се посещения на паркове, градини, детски и спортни площадки; КПП-та блокират входовете/изходите на областните градове; над 60-годишните могат да пазаруват само два часа сутрин – от 8:30 до 10:30
 
министър Кирил Ананиев
Коронавирусът Актуално

ПОРЕДНА забранителна заповед от днес (20 март) на здравния министър Кирил Ананиев, с която се затяга драстично противоепидемичния режим в страната. Мерките, разписани в заповед №РД-01-143/20.03.2020 на министър Ананиев, които влизат в сила от 00:00 ч. в събота, 21 март, са следните:
• ПРЕУСТАНОВЯВАТ се посещенията на паркове (от формулировката не става ясно дали това важи само за градските паркове или и за природните паркове, например близкия до Троян Национален парк „Централен Балкан“ - бел. ред.), градски градини, спортни площадки и съоръжения на открито и закрито, детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места;

• ОРГАНИЗИРАТ се контролно-пропускателни пунктове (КПП) на входовете/изходите на областните градове, вкл. нашия Ловеч – на тези КПП-та служители на МВР ще извършват проверки за целта на пътуването на всеки преминаващ. Ще бъде разрешено преминаването само в неотложни случаи: полагане на труд в населеното място (и тук формулировката не е съвсем ясна – дали под „полагане на труд в населено място“ се разбира само труд в областния град или и в други градове от областта, т. е. дали ловчалии, които работят в Троян, ще могат да пътуват, приемаме, че е така; но би било редно министърът да дисциплинира екипа, които се занимава с формулировките на заповедите му, за да се избегнат подобни неразбории – бел. ред.); здравословни причини на пътуващия или негови близки; завръщане на настоящ или постоянен адрес. Неотложността на пътуването ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя или служебен документ (карта), медицински документ, документ за самоличност;

• ЗАБРАНЯВА се на лица под 60 години да пазаруват в хранителни магазини и аптеки сутрин от 8:30 ч. до 10:30 ч. (този двучасов отрязък от деня е отреден за хората на възраст над 60 години).

ЗАПОВЕДТА е съобщена на министър на вътрешните работи, областните управители, началниците на областните дирекции на МВР и кметовете на общини. Мерките в заповедта са в сила до изричната им отмяна – т. е. безсрочни.

ДА ПРИПОМНИМ и наказателните санкции за неспазване на противоепидемичния режим, влезли в сила преди няколко дни с извънредните промени в Наказателния кодекс (ДВ, бр. 23 от 14 март 2020 г.) и предвиждащи за нарушителите до 5 години затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв.
Наказателен кодекс, чл. 355

ал. 1 Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 лв. до 10 000 лв.

ал. 2 Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 лв. до 50 000 лв.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Z@Q каза...

конспиративни теорий вече няма..... всичко е истина!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |