Щабът: Слухът за многото роми от чужбина не е верен

* Общо карантинираните лица до този момент в община Троян са 52-ма, ромите са трима * Гражданите ще наблюдават и в бъдеще засилени полицейски патрули в града – тяхна е основната отговорност за спазване на изискванията

Коронавирусът  
Гражданите питат, щабът отговаря

От Временния оперативен щаб в Троян и лично роководещият го – кметът Донка Михайлова, веднага и подробно, за което им благодарим, отговориха на два въпроса на Т21, изпратени им снощи, 20 март, по електронната поща (чрез говорителя на щаба Станислава Вачева, изключително отзивчива, точна, динамична и адекватна в настоящата трудна ситуация, специалните ни поздравления – бел. ред.). Въпросите, длъжни сме да го подчертаем, бяха формулирани след сигнали до нас на разтревожени граждани.

– Има ли данни колко са карантинираните лица в община Троян (завърнали се от съответните страни в чужбина или от рискови райони в страната и контактували със заразени)?
 
– Към този момент общо карантинираните лица в община Троян са 52-ма. Информацията ни е, че контактни от тях са 14 души, общували със съгражданина ни с положителна проба за коронавирус. Контактните ни съграждани са изследвани и техните проби на този етап са отрицателни. Но трябва да имаме предвид, че има случаи, в които след първа отрицателна проба втората се оказва положителна. Затова тези 14 души продължават да са в карантина. Числото на хората под карантина се променя непрекъснато, непрекъснато се променят и критериите, по които става карантинирането. Първо, това бяха хора, определяни от граничните здравни пунктове и пристигащи при нас по списъци от РЗИ, към тях се прибавиха контактните лица със заболелия ни съгражданин и най-скоро – тези, определени със Заповед №РД-01-130/17.03.2020 на министъра на здравеопазването.

В началото имахме сериозни проблеми с нарушаване на карантината, най-вече от няколко шофьори от превозвачески фирми. Мисля, че този проблем вече е ограничен в голяма степен. От органите на МВР и от кметовете на села се правят ежедневни проверки в домовете на гражданите под карантина. За случаи на нарушение на разпоредбите и заповедите на Националния оперативен щаб, на министъра на здравеопазването и на кмета на община Троян молим гражданите да подават сигнали на телефона в Община Троян 0670/6-80-50, който работи денонощно, или на прекия телефон на РУ на МВР - Троян 0670/6-22-18.

– Вярно ли е, че тези дни в Троян са се завърнали от чужбина голяма група роми, които трябва да са под карантина (витаят подобни троянски слухове, говори се за три автобуса), и това е причината за засилените полицейски патрули из града?

– Не е вярно. Това не означава, че не се тревожим от прояви на нарушаване на мерките за безопасност. Служителите на РУ на МВР - Троян и лично началникът гл. инсп. Радостина Петкова обхождат всички места, в които живеят роми. Контролира се непрекъснато спазването на разпоредбите на Министерство на здравеопазването и заповедите на кмета, имаме много добро взаимодействие с Полицията и Прокуратурата. Колегите от Общината също помагат. Завърнали са се от чужбина двама наши съграждани роми, които живеят в общежитието на ул. „Стефан Стамболов“. Те са карантинирани и изолирани от общността. Има един завърнал се в Дебнево. Сигнал от общността имаме за двама души, живеещи постоянно в района на фирма „Тоникс“, които все още не са решили дали ще се прибират; ако това се случи, и те ще бъдат поставени под карантина.

Дезинфекцирани са местата, в които живеят повече роми – Балабански завой, Белишки Орешак, двете общежития. Ще продължим да следим за стриктното спазване на карантина на всички лица, които подлежат на карантиниране. Гражданите ще наблюдават и в бъдеще засилени полицейски патрули в града – тяхна е основната отговорност за спазване на изискванията за социална изолация, която е в интерес на здравето на всички ни.

Т21 

Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

egati maloumnicite ste hehe

Unknown каза...

Горките наши ПОЛИЦАЙ не знаят какво да правят като някой неспазва забраната за карантина а пие бира(синята капка Буковец 14.30часа)само с вижда .Грозна гледка.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |