Как „Весели и в боя“ ми обясни Дойран

* Мащабът на възстановката („Последните дни на войната“) и този път бе грандиозен – напомни миналогодишната („Дойранъ 1918“) и
 ще се помни
Последните дни на войната“, 22 септември
СУТРИНТА на 22 септември, когато подготвях музикалния поздрав за Деня на независимостта в сайта на Т21 (www.troyan21.com), попаднах на оня толкова популярен български военен марш с чудатото име „Весели и в боя“. Изключителен марш, горд, величествен, победителски и едновременно весел, човешки, тържество над смъртта и войната. Зачетох се (в Уикипедия) за „Весели и в боя“ и научих нещо, което би трябвало да знам; и което простичко ми обясни за случилото се при Дойран през Първата световна война – българската и троянската победа под предводителството на ген. Владимир Вазов. Обясни ми онова, което щеше да се случи привечер на Турлата над Троян – историческата възстановка „Последните дни на войната“, организирана от местния клон на НД „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“).

ОКАЗА СЕ, че маршът е… троянски. Писан е през Балканската война (1912-1913), когато 34-ти пехотен Троянски полк се бие при Чаталджа и участва в обсадата на Одрин. На фронта е и полковият духов оркестър с диригент кап. Камен Луков. В дните между боевете, в окопите, маестро Луков пише марша – вдъхновен е от лъчезарната усмивка на един от бойците от Троянския полк, ловчалията кап. Цоко Коев. Кръщава творбата си „Весели и в боя“, текст към нея не е писан, но тя и така говори достатъчно (ясно и силно). „Весели и в боя“ е изпълнен за пръв път по време на войната от оркестъра на 34-ти пехотен Троянски полк. Шапки долу!

ЗА ТОВА си мислех по време на възстановката. Която най-напред показа пробива при Добро поле, където съотношението на силите е 20:1 в полза на френските части срещу нашите (Шейновския полк); тук акцентът бе върху жестокия отпор и жестоката смърт (изгорени живи с огнепръскачка) на шепата смелчаци от картечното отделение на поручик Стратия Мазгалов. След това бе представена победата при Дойран, където срещу една дружина от 34-ти Троянски полк и една дружина от 33-ти Свищовски полк се бие елитната пехота на британската армия (плюс гърци, французи и сърби), а резултатът е – 11 хиляди загинали британски войници и една от най-бляскавите победи на българското оръжие за всички времена.

МАЩАБЪТ на възстановката и този път бе грандиозен – напомни миналогодишната („Дойранъ 1918“) и ще се помни. Пиротехниката и реконструкцията на обстановката и съоръженията бе впечатляваща, човешката сила – още повече, около 400 души от различни клонове на „Традиция“ от цялата страна. Но като че ли втората серия си остана в сянката на първата, публиката също не успя да надмине миналогодишния рекорд.

Генадий Маринов
На снимките – моменти от историческата възстановка 
„Последните дни на войната“, Троян, 22 септември 2019 г.

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |