За клеветника Колев, компютрите и компотите

* Да обвиняваш момчетата и момичетата, които върнаха Дойранската слава в Троян, наистина е тъпо и нечистоплътно, някаква грозна гавра с истината и смисъла на нещата * Христо Йовчевски: „Нашето дружество не поругава гробове, ние възстановяваме войнишки паметници“
 
Генадий Маринов
Предизвикано

ЕДВА ЛИ е изненадващо, знаем приказката за нашия (българския) казан в ада, но е тъпо. И някак нечистоплътно и непонятно. Да обвиняваш момчетата и момичетата, които върнаха Дойранската слава в Троян, които възстановиха и възстановяват войнишки паметници, издават книги, правят срещи и лектории, които миналата година направиха най-мащабната историческа възстановка, правена някога в България, „Дойранъ 1918“, направиха я в Троян, за българската памет и като поклон към героизма на падналите, сред които и десетки троянци, в една от най-великите български битки, Дойранската, да обвиняваш тези, които са същи днешни народни будители на заспалия ни дух, момчетата и момичетата от троянския клон на Национално дружество „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян - Севлиево), наистина е тъпо и нечистоплътно, някаква грозна гавра с истината и смисъла на нещата.

Христо Калистерски и Христо Йовчевски в студиото на бТВ
СТАВА ДУМА за клеветническото писмо на някой от нашите, троянец, съобщиха го като Георги Колев (но допускам, че клеветникът може да е използвал фалшиво име – бел. моя Г. М.), изпратено до Сутрешния блок на най-гледаната родна телевизия, бТВ. Обвинението бе – дръжте се да не паднете – че от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ поругавали… гробове. „Хубаво е да се забавляваме с военните възстановки, но няма смисъл да го правим на гробовете на истински битки. Срамно е!“, цитира „есенцията“ на клеветническото писмо водещият Антон Хекимян. Като клеветникът Колев конкретизираше, че миналогодишната възстановка „Дойранъ 1918“ и още повече предстоящата „Последните дни на войната“ (и двете организирани на Турлата непосредствено до стадиона) се провеждат върху гробище и дори довели до затриването на някакъв 2-метров паметник с желязна ограда?!

ХРИСТО Калистерски, председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ и Христо Йовчевски, главното действащо лице при организирането на възстановките, отговориха подобаващо в студиото на Хекимян (6 септември). Гледах ги и очаквах да са по-гневни срещу клеветите и клеветника, но те не бяха. Защото ситуацията бе малко като в оня виц – чуло се, че изнасяме компютри за Япония, пък то се оказало, че внасяме компоти от Македония; и явно когато се налага да обясняваш за компютрите и компотите, няма как да си гневен, жалко-тъпото може само да те разсмее.

Сред публиката на възстановката „Дойранъ 1918“, Турлата, Троян, 2018 г.
ДВАМАТА Христовци поясниха, че възстановките се правят до, а не върху старото троянско гробище, което е преместено през 70-ге години и откритите части от кръстове при почистването на района са от това старо (бивше) гробище – изоставени при преместването на гробовете от роднините на починалите, които в новите гробища са направили нови паметници на своите хора, че в района никога не е имало 2-метров паметник с метална ограда, така че няма как този „паметник“ да е съборен от възстановките, че отец Марин от троянската църква е огледал терена, съседен с църковните имоти и е дал благословията си и т. н. „Нашето дружество не поругава гробове, ние възстановяваме войнишки паметници“, обобщи Христо Йовчевски. Той цитира и паметните думи на победителя при Дойран ген. Владимир Вазов от телеграмата, изпратена от знаменития военачалник след решителната битка: „Пред мен враг няма!“. Но дали днес нямаме враг отзад (в тила, от нашите)?!

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |