Приеха (почти) пълна забрана за движението на каруци в Троян

* Въведе се и задържане на каруцата в отредено със заповед на кмета място до заплащане на глобата * Вносителят Николай Тодоров: „За да може да се въведе пълна забрана, е нужна преди това
 законодателна промяна“
В Общинския съвет
„ПОЛИТИКАТА е изкуство на възможното“, бе казал някога железният германски канцлер Бисмарк. Затова ще определим поредната крачка в посока на пълното и ефективно изчистване на каруците, този цивилизационен анахронизъм, от улиците на Троян – направена на сесията на местния троянски парламент миналата седмица, 29 май – като крачка напред. Възможната на този етап крачка напред, която, да се надяваме, рано или късно ще доведе до следващата – финалната и окончателната. На споменатата сесия бе прието предложението на съветника Николай Тодоров от коалиция „Избор за Троян“ движението на каруците (ППС с животинска тяга) да се ограничи в рамките на един 2-часов интервал – от 13:00 ч. до 15:00 ч., в участъците/улиците, определени за каруцарско трасе при предишната промяна на общинската Наредба №2 за организацията и безопасността на движението на територията на община Троян, направена през 2016 г. пак по предложение на г-н Тодоров. (Актуализираната на 29 май 2019 г. Наредба №2 е публикувана в днешния брой на вестника ни – бр. 5 на Т21 от 6 юни 2019 г., и там на стр. 6 можете да видите определените трасета за движението каруци в интервала от 13:00 ч. до 15:00 ч.; наредбата вече е в сила и всяко появяване на каруца на друго място в града ни и/или по определените трасета, но извън посочения часови отрязък е нарушение и трябва да се санкционира. И призоваваме към гражданска ангажираност и съдействие/сигнализиране на органите на реда, за да не остане приетото само на книга, виж „Летят ли циганските коне? – бел. ред.).

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че идеята на съветника още тогава, при промяната на Наредба №2 преди три години, бе за пълна забрана на движението на каруци и други подобни возила в Троян. Но се видя, че троянската политика не е съвсем успоредна на цивилизационните процеси и предложението бе блокирано, по-точно – преформено и сведено до една половинчата забрана/полузабрана, позволяваща движението на каруци в определени участъци/улици (виж „Без цигански каруци в Троян? Да, ама не!“ – бел. ред.). Което, разбира се, не бе спазвано и въпросните конски возила щъкаха необезпокоявано из целия град, както си щъкат и до днес. Сега – благодарение на упоритостта и политическата воля на вносителя – бе направена поредната (възможна) крачка напред. По-долу ви представяме неговия коментар по темата.
Т21


Николай Тодоров
Битката ми срещу каруците е една малка победа срещу статуквото

* На 29 май 2019 г. с приетите промени в Наредба 2 за безопасност по пътищата в община Троян се постигна така изстраданата поправка

„УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, пиша тези редове с надеждата всеки да намери своята битка за справедливост, която да доведе докрай. Сега на дневен ред е този проблем, утре ще изведа следващия, другия месец ще дойде поредният следващ. Това, което трябва не само аз, а всички да направим, е да се изправим открито пред заобикалящите ни проблеми и да ги решим. Битката срещу каруците е битка за справедливост“. Тези размисли по темата отпреди месеци (виж „Битката срещу каруците е битка за справедливост“ – бел. ред.) ме ангажират и сега.

ТЕМА изстрадана и будеща справедлив гняв от мнозина. Тема за нарушения баланс на справедливост. Може би ще бъда упрекнат от някои, че преекспонирам проблемът с каруците, че това не е най-важната тема сега. Може и да са прави, но аз не смятам така. Считам, че същественото в случая е, че всичко, което нарушава баланса ни за справедливост, трябва да се извежда на първо място и в неговото преодоляване трябва да влагаме цялата си енергия. Не трябва да сме инертни, трябва да сме бунтари. И това трябва да е така не само защото времето за промяна вече изтича, а и защото сме длъжни пред себе си и към бъдещето на децата ни. Не трябва безволево да гледаме напускащите страната ни млади хора, под съпровода на циганския банкет след изборния ден и по-пълния с 30-тината лева хладилник след поредния ни продаден вот. Обществото трябва да се отърси от летаргията и безволието, до което го докараха политическите инженери на деня. Битката ми срещу каруците в Троян е една малка победа срещу статуквото. Изстрадана и дълго борена с политическата ни проказа победа, но победа за всички нас, за Троян. Победа, която ни дава добра перспектива занапред!

КАРУЦИТЕ са не само анахронизъм, който не се вписва в съвремието ни. Те крият опасности и вреди за хората в града, носят мръсотия и циганизация. Законът за движение по пътищата (ЗДП) ги разрешава, без да ги регулира коректно. Учудващо е как законотворческите ремонти на ЗДП са основно и в посока на завишаване на санкциите за всякакъв вид нарушения, а в същото време режимът, засягащ ППС-тата с животинска тяга (каруците), си стои непроменен от обидно дълго време. Така или иначе наредбите, които общинските съвети в страната приемат, могат да се съобразят със спецификите на местните общности и без да надвишават рамката на закона, да се вложат ограничителни норми според нуждите им. И на сесията на Общинския съвет (ОбС) в Троян на 29 май 2019 г. с приетите промени в Наредба 2 за безопасност по пътищата в община Троян се постигна така изстраданата поправка относно каруците.

ВЪВЕДЕ СЕ пълна забрана за движение на каруци в град Троян с изключение на транзитно преминаващите по строго определено надлъжно и напречно трасе и за времевата рамка от 13:00 ч. до 15:00 ч. Въведе се и задържане на каруцата в отредено със заповед на кмета място до заплащане на глобата. Първата поправка ограничава до минимум риска от каруци при движението по пътната мрежа на Троян. Именно в тази посока – към намаляване на този риск – е въвеждането на часово ограничаване за движение на каруци в града. Може би мнозина ще попитат защо не заложихме тотална забрана. Пояснявам – за да може такава забрана да се въведе, е нужна преди това законодателна промяна в ЗДП. Приетото сега е максимумът ограничения, които можем да въведем, без да превишим правата си като Общински съвет. Въвеждането на задържане на каруците на нарушителите на наредбата цели да постигне събираемост на глобите и търсения възпитателен ефект от действащите норми в наредбата. Защото какъв е смисълът от една санкция, ако наказаният знае, че няма да я плати. Със задържане на каруцата ще му излезе далеч по-евтино да плати глобата, отколкото да си купува нова каруца. Убеден съм, че след няколко случая на репатрация на каруци ще се постигне търсеният възпитателен ефект и градът ни ще се отърве от тази напаст. Разбира се, изпълнението оттук нататък остава в ръцете на кмета, администрацията и полицията. Вярвам, че те ще си свършат работата. Използвам момента да благодаря на всички общински съветници, които подкрепиха промените в наредбата, преодоляха обществено-политическите ни различия и гласуваха за забраната.

МИСЛЯ, че Община Троян с комплексното въвеждане на двете новоприети норми новаторски ще укаже пътя, който да последват и други общини в страната. Проблемът с каруците не е локален, той е национален. Това, което в завършек мога да заявя, е, че темата не е затворена. Нужна е промяна в Закона за движение по пътищата и аз възнамерявам да направя необходимото в тази посока.

Николай Тодоров,
общински съветник, коалиция „Избор за Троян“

Още по темата:

2 коментара:

ИСТИНАТА каза...

Браво! Поздравления за Николай и "Избор за Троян"

r3d33ms каза...

Дилижансът пак лети напред ... ще повярвам като минат 2 месеца без да виждам каруци по улиците.
Колкото няма и коли по тротоарите,и то по главната улица,че даже срещу "рязания мост" редовно има една черна астра,спряна перпендикулярно на целия тротоар! Село,село - пусто опустело ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |