Град ли сме, мама му стара?!

* На 17 август пет коня праскаха по ул. „Христо Ботев” - между колите, на метри от централния градски площад и Общината * Предложение - да вкараме в рекламните туристически брошури на Троян уникалната екстра „конски атракции по улиците” * Митко Марков:
 Това не са моите коне
Хубава работа, ама троянска Актуализиран
17 август 2016 г., Троян, ул. "Христо Ботев", снимка Васил Василев
ВЧЕРА, 17 август, посред бял ден, по най-натоварената улица в Троян (ул. „Христо Ботев”), буквално на метри от централния градски площад и сградата на Общината – пет коня си праскаха между колите, всяваха смут и шашкаха наши и чужди (да не забравяме, че е туристически сезон и имаме доста гости, а някои от тях със сигурност са се насладили на нестандартната троянска конска атракция). Снимката ни изпрати нашият читател Васил Василев, обадиха се и други граждани.

КАЗВАЛ СЪМ го, по подобни поводи, неведнъж - това е наглост (разбира се, не на животните, на стопаните им), гавра с елементарните правила за градско съжителство, арогантност, публично изхрачване срещу наредбите, закона, контролните органи, срещу всички ни, простотия и цигания. Казвам го пак. Цитирал съм и споменатите наредби, например Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян, чл. 23, т. 7, и ще я цитирам отново: „Забранява се отглеждането и пашата на селскостопански животни в обществени озеленени площи на жилищните територии, в това число паркове, градини, улици, тротоари, улично озеленяване, извънселищно озеленяване и паркове, гробищни паркове, на територията на спортни обекти, в междублоковите пространства, в дворовете на заведения за болнична помощ, училища, детски градини и детски ясли, заведения за социални грижи”. Кой знае, може пък този път да хване ред…

НО ДА НЕ БЪДА разбран неправилно – проблемът не може да се реши само от службите, контролните органи, полицията, Общината. Не ги оневинявам – те носят своята вина за тези и всякакви други животински изстъпления в града ни (примерно - отглеждането на домашни животни, коне, кози, кокошки, прасета и всякакъв друг добитък, включително в централните градски части, щъкащите навсякъде глутници бездомни помияри, циганските каруци със и без регистрации, миткащи из целия град и т. н.). Обаче основните виновници сме всички ние, гражданите на Троян, защото търпим изстъпленията, подминаваме ги, подхилкваме се съучастнически, гледаме сеира и си казваме „Какво толкова е станало?!”. Да, съучастници сме, защото ако бяхме други, нещата също щяха да са други…

СЕГА КОНКРЕТНО за петте коня, които на 17 август си правеха тегели по ул. „Христо Ботев” в центъра на Троян. Имаме данни, че въпросните коне от пролетта си пасат необезпокоявани от никого в района на градския стадион „Чавдар” – сутрин мургавият им собственик ги довежда, връзва ги (вчера явно са се отвързали, за да си направят градската разходка) и вечер си ги прибира. Така месеци наред – в чуждите имоти (терените край стадиона са частни, общински и на църквата), в централната градска зона, където е абсолютно забранено, напълно безконтролно. Знаем, че живеещите в района са недоволни (има си хас да са доволни! – бел. моя), но си траят. Траят си и контролните органи, които няма как да не знаят за случващото се (още повече че са подавани сигнали, виж „Защото сме град, мама му стара?!” – бел. моя). И след като всички си траят, наглецът си разиграва конете. И ще продължи да си ги разиграва!***

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ. Знам, че има скорошни законови промени, които са доста твърди срещу подобни изцепки. Знам също, че преди малко повече от месец в Община Троян е имало сбирка по проблема, участвали са представители на всички ангажирани органи и служби, декларирана е воля за решаване и втвърдяване на действията. Втвърдяването обаче никакво го няма. А един от обадилите ни се с информация за конете по „Христо Ботев” на 17 август предложи да погледнем нещата от по-оптимистичен ъгъл – да вкараме в рекламните туристически брошури на Троян уникалната екстра „конски атракции по улиците”, може това чудо нечувано да ни донесе нови гости, приходи и слава…

Генадий Маринов

*** След излизането на горния материал и предизвикания сериозен отзвук с нас се свърза Митко Марков, собственикът на конете, които редовно са на паша в района на градския стадион „Чавдар”. Г-н Марков бе категоричен, че не неговите коне са засечени по ул. „Христо Ботев” на 17 август: „Моите са шест, има прилика, но тези коне са други, на дървари. Аз се грижа за конете си добре и никога не се е случвало подобно нещо. Познават ме в Общината, в полицията. Мислех да продам животните, ама хората бедни, няма кой да купи. В частен имот пасат, аз го поддържам”. Попитахме го какво мисли за конете по улиците на Троян и той се съгласи, че това е много лошо и не бива да го има. Попитахме и за каруците по улиците на Троян, но тук оценката бе съвсем различна. „Какво като има каруци, в София също има и не са забранени, защо тук искат да ги забраняват?! С каруците хората се препитават, иначе да крадат ли искате…”, бе отговорът му. За непозволената животновъдна дейност в града не питахме, отговорът се подразбираше.

Още по темата:

32 коментара:

Анонимен каза...

Абе навремето имаше едно конско ремарке и в него събираха такива коне. Казвам го щото съм го виждал. Май Кацаров въведе тази практика, която силно противопостави съответния мангалски контингент с техния фен (и клиент на гласове) - Д.Михайлова. И тя завалията се уплаши, че без мангалите няма да спечели изборите, и за да реши проблема изгони Кацаров след което разтуря групата занимаваща се с конете. Ремаркето са го бракували или продали на някой баровец имащ няколко катъра и всичко е ОК.
Та малко не ми се вижда правилно в случая гражданите да споделят отговорността, защото те си плащат данъци, с които се покриват масрафите на общинарите. Има о Общински съвет да контролира кмета. Ама всички са умряла работа. Гледат да се оядат.
Генадий, потърси информация в общината, защо не ловят вече коне и кво е станало с фургона и хората дето ги ловяха.

Анонимен каза...

Гена,че не сме град е видно ошще от табелата за Троян. Отдолу от Ловеч като идваш е страшно, а от прохода ако влизаш е бедствено. Заслуги имат тези, които тайно четат от общината какво пишат простосмъртните им съселяни. Държава няма, ето това е проблема. Хората са тотални кретени и тъпанари. Толкова е изпростяла нацията, че се чудя как изобщо същуствуват. Мизерия, гняс, хаос, цигания. Единственото нещо, което ни е на европейско ниво е интенета и то, защото сме скъсаняци и крадем като за последно.

Анонимен каза...

Автора на статията по-спокойно. Сигурно и ти си отглеждаш в двора у вас, в ГРАДА, кокошки и си пуснал добитъка в някое дере да пасат. Този проблем е от години. Не е виновен сегашният кмет, че правилата от много години не се спазват.Сезирай кмета бе. Обади се в полицията. Какво си тръгнал да пускаш периодично такива новини и тука да си чешем езиците и да плюем. Като си толкова загрижен направи нещо?! НА автора на темата - големият европеец, модерният гражданин, мога да му пожелая да се гръмне или да се хвърли пред някоя циганска каруца(в града бол). Между другото червеното кукуригу на снимата, което са ти сложели гражданино много ти отива.
А сега конкретно по темата : Собствениците на конете, на кравите, които сме виждали по центъра или са мангали, които не могат да вникнат в това, какъв точно е смисъла на наредбата за спазване на обществения ред или са някакви селяндури, на които върви им обяснявай че това не е редно и е проблем - въобще няма да те разберат, нито ще разберат че могат да отнесат голяма глоба, при все че цял живот са били покрай крави, овце, коне, прасета. Не виждам как контролните органи могат да се справят с това.

Анонимен каза...

Конете умишлено са докарани там.Това е провокация на герб, статията е платена с пари.

Анонимен каза...

Какъв град, Генади, какви 5 лева?!?
А градско ли е да пищят моторни резачки и циркуляри постоянно? Дърварите да си режат дървата в гората, а не до спалните на хората!
Да сме един от малкото "градове" без централно отопление и дори без кино?

Анонимен каза...

То един светофар няма, хората ги газят по пешеходните пътеки, ти за централно отопление и кино ревеш!?!?

Анонимен каза...

В Наредба №1 е казано отглеждането и пашата на селскостопански животни е забранено.Тези животни не пасяха.Те се предвижваха по улица "Ботев".Срещнах ги сутринта на кръстовището при ресторант Старата къща.Добичетата се движеха по посока центъра в дясната лента, спазваха ограничението на скороста(под 50 км.)Животните се предвижваха като спазваха необходимия ред.Няма да летят,а и не бяха като коня Пегас за да се предвижват с летене.

Анонимен каза...

Коне, крави, каруци и индианци, ей в Троян стана като в Америка, но през 1800 година.

Ами общинските лапачи... ъ съветници нали гласуваха против забраната за движенито на каруци из града, това е положениете.

Анонимен каза...

От няколко часа няколко цигани са се настанили с коня и каруцата зад оградата на училище 'КИРИЛ И МЕТОДИИ", наливат сее и стават все по-шумни. Може би ще лагеруват там?

Анонимен каза...

До 6-ти: За дърварите ми беше приказката, ама ти явно си от тях - личи ти. Палиш ли си огън в стаята, "умнико"?!?

Анонимен каза...

Днес е околийски празник!На моста за пазара един кон спокойно си облекчи нуждите.Возещите се в каруцата гласоподаватели на Дона си умряха от смях.

Анонимен каза...

И аз мисля така кончетата които пасат в близост до стадиона изобщо не са мърдали от местата си това са други коне които са дело на герб

Анонимен каза...

Гледам снимките с кончетата, но защо ли вниманието ми е привлечено от паркираните коли на тротоара и се чудя, ако по това време съм участник в движението - кой път ще хвана.Конете ще минат и заминат един път инцидентно, айде кажете за колите по тротоарите- този пейзаж ще си остане "во веки веков".

Анонимен каза...

Общинският съвет гласува против забраната за каруци в града. Може да обвиняваме Михайлова за много неща, но тя беше против каруците. Против забраната бяха тези, които явно разчитат на циганските гласове. А за този с конете на стадиона чета вече няколко пъти (по едно време пасяха и на паркинга до общината) ,а реакция на властта няма. Вероятно е някой важен ром , който осигурява необходимите гласове на определени хора при избори и затова е толкова самонадеян и нагъл. Иначе ме мога да си обясня защо конете не са конфискувани, а ромът здраво санкциониран ...

Анонимен каза...

" преди малко повече от месец в Община Троян е имало сбирка по проблема, участвали са представители на всички ангажирани органи и служби, декларирана е воля за решаване и втвърдяване на действията." Това само по себе си показва що за мислене имат тези, дето уж ни управляват...на всяко ниво.
Трагедия!

Анонимен каза...

Град сме бе, Генади, ама от селски тип ;))

Анонимен каза...

Защо да няма животни тротоара пред Витекс до спирката изглежда като гора.Пешеходците се движат по пътното платно това се случва на главна улица част от национална пътна мрежа.

Анонимен каза...

Ами ако въпросните животинки не са ""селскостопански"" - а имат статут на ""домашни любимци"" например ? ? ? знае ли човек в днешните размирни години . . . . . . . . . .

Иванко расиста каза...

Сдадох оръжието още през 83та, иначе щяха да видят собствениците...Мангали с мангали недни...

Иванко от КАТ каза...

На снимката се вижда и паркиран на тротоара автомобил, но това е друга тема. По цялата улица Христо Ботев по тротоара има автомобили!

Анонимен каза...

Ей 18, ама разбира се, че са домашни любимци - та те си живеят със собствениците си вътре в стаята. Тя мангалията е ясна! (Стаята е силно казано, щото то е бидонвил и стаята изглежда също, като обор и трябва да кажем, че собствениците живеят при домашните си любимци в обора!)

Анонимен каза...

Еее, а стига замергахте с тия коньове уааа!

Анонимен каза...

Щом ползваме субсидии по програма "Развитие на селските райони" значи сме село!!!

Анонимен каза...

В този участък, особено пред ВиК по-голям проблем са паркираните на тротоара автомобили,които ясно се виждат на снимката в близък и далечен план."Значи за коли може, а за кончета не може, а така ли другари"!?!Ей, този филм няма край!

Диляна каза...

И в Австрия кравите се разхождат по улиците и то в много известни курорти и това не прави впечатление на никой ,туристи,коли крави ,това си е редовна гледка.

Анонимен каза...

А кой и кога ще разкара нагляците, които постоянно спират на бившата стоянка на бакшишите на малкият пазар?????????

Анонимен каза...

Виждам състоянието на жилища, които не се обитават-жалка картина. Има и такива, които се обитават, но са с вид както описаните предходни. Още по-жалка картина е състоянието на жилищна кооперация, която е с необитавани апартаменти-например от 11, 3 не се обитават, а от останалите осем- за някои 2-3 лева са "непосилна" сума за плащане на общи разходи. Няма чистачка на стълбището, никой не си чисти паяжините и праха по прозорците и стълбищните площадки. Имаме и любители на животни, които ги хранят под терасите, на входа на ЖК, а бълхите те посрещат и изпращат на рояци. Двора е буренясал и още повече прави картината "по-красива".Жалки картинки от жилищна кооперация-призрак, в която хората се "бесят" по паяжините, но не им прави впечатление, но в същият момент телефона им е от 1000 лева нагоре, джипа е тъмен цвят и внушителен, на центъра сме-граждани от селски тип. Оставихме си галошите и цървулите и дойдохме в града-граждани станахме. След няколко години направихме обратното-оставихме си галошите и цървулите пред модерните врати и се върнахме на село, или другаде-израстнали в "службата". Зарязахме създаденото с много труд, и платено със събраното от "жълтите" стотинки от заплатите тогава да паяжиняса, прашаса и заприлича на призрак и никакви закони за етажната собственост не ни плашат. Така е в държава, в която има закони, но не се изпълняват, а когато не се изпълняват не те плашат и законите, с които може да бъдеш наказан! Абе, пълна анархия навсякъде! Коне по пътя, коли по тротоарите, буренясали тротоари, мръсни до припадък контейнери за боклук с цялата гама цветове и размери мухи, хепатит, скарлатина, стомашно-чревни инфекции, непочиствани с петилетки кебапчийници, пици, които се правят с "голи" ръце, мътна питейна вода тече от чешмите при по-силен дъжд! И колко ли още неща!?
Спирам до тук! Ще отида и опитам поне малко да променя картинката! Дойдох си да си почина малко от целогодишния и много труд през годината, да си видя семейството и децата, а то какво стана-отново както всяка година целия месец ще се опитвам да почистя натрупаното през изтеклата една година! Здраве да е, предстои ми пенсиониране, а ми се иска и да си дойда вече, но все повече се отчайвам, а и се чувствам все по-несигурна при това състояние отвсякъде!
Да сте живи и здрави всички, и нека си пожелаем да прогледнем и видим действителното положение на нещата, и се опитаме да се променим!

Анонимен каза...

Вижте какво става на Балабанския завой-пътя постоянно е задръстен/ имам предвид платното/ от животни -всякакви, но най опасно е с тичащите циганета от 2 до 12 г-кой получава пари за закрила на децата, май някакви спящи на работното място соц. служители да отидат еколозите да видят какво горене на дивани и матраци пада за пружините Това не е град а клоака.

Анонимен каза...

Конете са на пухкав наш съгражданин, който в никакъв случай не е ром. Живее на Голяма Рибна. Ха познайте кой е той.

Анонимен каза...

е нека разберем най после на кого са конете то е ясно вече, че не са конете от стадиона

Анонимен каза...

Аз предлагам да получаваме заплати към 1000 евро, да сме сигурни, че ще е така, както примерно има предвидимост в нормалните държави. И след 5-10 години, ако не сме станали на хора, тогава може да кажем, че сме некултурни. Но да живеем на ръба на сили, нерви , здраве и т. н. и да ни обвиняват в нецивилизованост-не е хубаво.

Анонимен каза...

30-ти, кончетата са домашни любимци!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |