Михайлова и Кукенски подписаха за „Хемус ресурс“ ООД

* Предстои регистрация на дружеството и избор на управител, като очакванията са в следващите няколко месеца то да влезе
 в работен ритъм
Придобивки
Кметовете Михайлова и Кукенски след подписването
НА 30 МАРТ кметовете на общините Троян и Априлци Донка Михайлова и инж. Тихомир Кукенски подписаха дружествения договор за учредяване на „Хемус ресурс“ ООД - дружеството, което ще стопанисва новоизградените инсталации за управление на отпадъците, сепарираща и компостираща, обслужващи двете общини. Началният капитал на новото дружество е 100 хил. лв., като дяловото участие на Троян е 90%, а на Априлци 10%. На подписването, състояло се в кметския кабинет на г-жа Михайлова, наред с представители на двете общински администрации присъства и временно изпълняващият длъжността областен управител на област Ловеч Нели Митева. Предстои регистрация на дружеството и избор на управител, като очакванията са в следващите няколко месеца то да влезе в работен ритъм. Основните му приходи ще са от таксата за преработка на отпадъците, приходи се очакват и от продажба за вторична преработка на отделените пластмаси, хартия, стъкло, метали и други отпадъци.
 
Елемент от новата инсталация за сепариране на отпадъци
ДВЕТЕ нови инсталации – сепариращата за предварително третиране на смесено събраните битови отпадъци (с капацитет 6300 т годишно) и компостиращата за преработка на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци (с капацитет 2200 т годишно), бяха изградени чрез спечелен проект по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 и финансиране с европейски средства - 6,2 млн. лв. Целта е да се намали делът на депонираните на троянското сметище (обслужващо и община Априлци) битови отпадъци, с което ще се намалят отчисленията, плащани от двете общини по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците за всеки тон депониран отпадък; и ще се направи крачка към изпълнение на изискването на ЕС до 2030 г. делът на сепарираните отпадъци да е поне 50%. И най-важното – ще се върви към едно наистина модерно управление на отпадъците.

Т21, по информация на Община Троян


Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |