За днешните избори – първи впечатления

* Невижданата изборна активност на българите в чужбина тепърва ще търси своето обяснение, но едно е сигурно – случилото се е добър знак и вдъхва оптимизъм * Изборите в Троян – подредено и спокойно
ПИ 2021
На опашка за избори, пред секция №17, Троян, 4 април 2021 г.
ВСЕ ОЩЕ е рано да се каже какви са окончателните резултати от тези парламентарни избори (4 април 2021 г.). И още по-рано да се отговори на въпроса – кой с кого и дали ще успее да направи кабинет и дали тези избори няма да се окажат „подготвителни“ за нови парламентарни избори наесен. Рано е да се отговори и дали машинното гласуване, което всъщност бе полумашинно, тъй като резултатите от него в крайна сметка се вписваха на хартия с химикалка, успя в мисията си да ускори и цивилизова вота. Рано е и за резултатите от нашия 11 МИР Ловеч, както и дали ще има троянци в новия парламент (в предишния бяха двама – инж. Иван Миховски, ГЕРБ и д-р Валя Александрова, БСП). Но някои наши непосредствени наблюдения и получена достоверна информация от наши хора спокойно можем да споделим.

НАЙ-НАПРЕД – отлична организация на изборите в община Троян, включително стриктно спазване на противоепидемичните изисквания (дезинфекция, указателни стикери, дистанция, носене на маски). От ЦИК  похвалиха Троян и за осигурените достатъчно подвижни урни за гласуване на карантинираните граждани. От нашата община нямаше сигнали в РИК - Ловеч за нарушения в изборния ден, нямаше подадени сигнали и в полицията. Обобщено – тези троянски парламентарни избори протекоха подредено и спокойно, по-подредено и по-спокойно от обичайното.

ИЗБОРНАТА АКТИВНОСТ. Предстои да се изчислява дали е по-висока/по-ниска от на предишните парламентарни избори през 2017 г.; тогава 58% от имащите право на глас троянци отидоха до урните, един доста висок резултат, съотносим бе и резултатът в национален план – 54%. Според предварителните резултати, съобщени от ЦИК и коментирани по националните медии, изборната активност сега е по-ниска – 40,18% за страната, 45,87% за нашия 11 МИР (към 17:00 ч.). Което буди изненада, тъй като пред повечето секции в Троян се виеха опашки (така бе и в моята секция №17 в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ около 12:00 ч. наобед, не си спомням да съм чакал на такава опашка в последните десетина години – бел. авт.). А невижданата изборна активност на българите в чужбина е факт, който тепърва ще търси своето обяснение и със сигурност ще се отрази на резултатите от изборите. Социалните мрежи и телевизиите бяха залети от кадри на дълги опашки от гласуващи българи – в Лондон, Барселона, цяла Германия, Чикаго, Виена и на много други места. Наш добър приятел, който живее в Германия (провинция Бавария), ни сподели, че е чакал точно 4:15 ч. пред избирателната секция в гр. Фюрт. Както казахме, тези български опашки по света със сигурност ще се анализират обилно, но едно е сигурно – случилото се е добър знак и вдъхва оптимизъм.

МАШИНИТЕ. Какво ли не правиха да ги няма, а след като не успяха да ги отменят, започна кампания за дискредитирането им. Но въпреки всичко, и въпреки сигналите за технически проблеми в някои секции, включително в Троян, машините проработиха. Бързо, лесно и безпроблемно – такова бе моето машинно гласуване, както чувам, и на повечето гласоподаватели, предпочели този начин пред бумажния с грамадните хартиени бюлетини (тук се сетих за един полушеговит, но не безоснователен предизборен призив – „Гласувай машинно, спаси дърво“ – бел. авт.). Ето и шеговито-сериозния коментар на нашата приятелка Ема Гатева, стопанката на хижа „Амбарица“, също избрала машинния вариант на гласуване: „И аз да изразя задоволството си от машинките за гласуване. Бързо, лесно, екологично. Макар че за малко да го пропусна. Пред секцията установих, че съм си забравила очилата и като гледах този чаршаф,  бюлетината, си казвах - там ще виждаш номерцата. Но добре че ме завърнаха в правия път с едно „абе, не се излагай“, като казах хартия. Да си пожелаем да стане практика. Добро е“.

РЕЗУЛТАТИ
и коментари – очаквайте в следващи материали.

Генадий Маринов

Начало

1 Коментара:

Г.Стамов каза...

https://youtu.be/mgG-CE20SVY

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |