ГЕРБ пак спечели, втори е Слави

* Червен картон за червените – БСП остава трета, голям успех за градската десница – „Демократична България“ е четвърта и изпреварва ДПС, ВМРО на кантар * В община Троян – герберите по-убедителни
ПИ 2021 Резултати Актуализиран
КОАЛИЦИЯ „ГЕРБ и СДС“ спечели Парламентарни избори 2021, сочат предварителните данни от ЦИК при обработени 98,93% от протоколите. Управляващата в момента формация на Бойко Борисов печели 26,14% от вота на българите, което е пета поредна парламентарна победа на ГЕРБ. Изненадващо на второ място е новата и участваща за пръв път в парламентарни избори партия „Има такъв народ“ на шоумена Слави Трифонов – 17,73%; според анализаторите тази формация до голяма степен обира протестния младежки вот. Третото място е за коалицията „БСП за България“ – 15,02%; една от изненадите на тези избори, приемаща се като провал на настоящото червено ръководство начело с Корнелия Нинова.

НА ЧЕТВЪРТО място, което до този момент бе заемано от „Демократична България“ (ДБ), вече е ДПС – 10,34%; като излезе вярна прогнозата, че партията на почетния председател Доган има потенциал с гласовете от Турция и може да се предвижи напред. Дясната коалиция „Демократична България“ на Христо Иванов е на пето място – 9,52%; една от изненадите или по-скоро очаквана изненада след силната заявка, която формацията и лидерът й направиха с протестните си действия срещу статуквото, започнали на плажа Росенец и продължаващи и до момента, и така традиционното дясно (градската десница) се завръща в управлението. На шесто място е коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова – 4,74%; една доста активна опозиционна формация, получила енергия от протестните действия миналата година и обявила се за категоричен противник на сегашното статукво.

ОКОЛО БАРИЕРАТА от 4% остава ВМРО на Красимир Каракачанов – 3,65%; но вече е почти сигурно, че „войводите“ няма да влязат в новия парламент. Извън остават „Българско национално обединение“ (БНО) на намиращия се в Дубай едър бизнесмен Васил Божков – 2,96%; лявопатриотичната формация „Възраждане“ на Костадин Костадинов – 2,47%; патриотичната коалиция „Воля и НФСБ“ на Веселин Марешки и Валери Симеонов – 2,38%; партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов – 1,27%.

РАЗБИРА СЕ, тези данни са ориентировъчни и не е изключено при обработка на 100% от бюлетините да има известни промени, възможните посоки са – размяна на местата на ДБ и ДПС и прескачане на бариерата от ВМРО. Големият въпрос обаче ще остане без отговор още дълго време – дали при тази парламентарна конфигурация ще се намери коалиционна формула за съставяне на правителство, или опитите ще ударят на камък и ще се върви към следващи извънредни избори през годината.

В НАШИЯ 11 МИР Ловеч предварителните резултати (при обработени 100% от протоколите от секционните избирателни комисии в областта) са следните:  ГЕРБ-СДС – 34,11% , „Има такъв народ“ – 16,80%, БСП – 16,09%, ДПС – 10,17%, „Изправи се! Мутри вън!“ – 4,29%, „Демократична България“ – 4,23%, ВМРО – 2,79%. С други думи, по-сериозна преднина на водача ГЕРБ и минимална разлика между втория и третия – „Има такъв народ“ и БСП. В община Троян положението е сходно: убедителна победа на ГЕРБ – с 4500 гласа и почти двойна преднина пред Слави, и минимална разлика между втория „Има такъв народ“ и третия БСП – съответно 2572 гласа и 2410 гласа; разликата е в слабия резултат на ДПС - 500 гласа, изпреварен с доста от „Демократична България“ и „Изправи се!“ - получили над 700 гласа.

Т21 

Резултати от ЦИК:

На цял екран

Начало

Още по темата:

5 коментара:

Г.Стамов каза...

Да живее Слави. Долу комунистите

Tsarovski каза...

Младежката организация на БКП беше ДКМС . А др. Трифонов е бил комсомолски секретар по предложение на партийната организация.
https://faktor.bg/bg/articles/smotanyatsi/slavi-ne-me-sram-che-byah-komsomolski-sekretar-nyama-da-si-hvarlya-partiynata-knizhka

Г.Стамов каза...

Това се знае!
Да живее Слави

Донка Михайлова каза...

Троян е десен капиталистически град с още възрожденски традиции. Присъствието на Михайлова на кметското кресло е следствие от по големите и лични качества в сравнение с тези на онзи глупав монтьор с купена инженерна диплома който и на тези избори не пропусна да се натегне като желан местен представител. По добре бъди добър монтьор,отколкото депутат от който нищо не става!

Unknown каза...

Гена, на 4-то място е, не "Да, България", а "Демократична България".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |