Безумно решение, друго не мога да кажа!

* Готвят 20% увеличение на такса смет за 2021 г., предложението е внесено за гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет * Надявам се на проява на гражданска активност, за да бъде възпряно приемането на безумното решение!

Николай Тодоров

Сблъсъци 

ТЕМАТА, сбита и накратко, е: необоснованото, неадекватно и цинично предложение за увеличение на такса битови отпадъци с 20% за 2021 г. за всички граждани и бизнес.

ПРОЧИТАЙКИ материала за предстоящата на 17 декември сесия на Общинския съвет в Троян, трудно успях да асимилирам предложението на кмета за драстичното увеличение на ТБО (такса битови отпадъци) – с 20% за всички граждани и бизнеса. Просто нереално ми звучеше в сегашното кризисно положение в страната, породено от пандемията от Covid 19. В усложнената здравна, социална и икономическа ситуация и ограниченията, наложени срещу разпространението на коронавируса. Неясната перспектива за нормализиране на живота и бизнеса. Заплахата от физическо и социално оцеляване на население и икономика. Във време, в което държава и институции извеждат на преден план мерки за подпомагане на хора и бизнес, да вземеш толкова лековато и нелогично решение да натовариш с 20% горница и без това обременения от трудности бюджет на домакинствата и бизнеса… Мога да го охарактеризирам само и единствено като цинизъм и недалновидност във взимането на управленското решение.

ВМЕСТО да се търсят компенсаторни механизми и мерки за подпомагане от местен характер, се предлага най-нелогичното – нова порция обременености и то в сериозен размер. Ще дам само един пример, но той е показателен за общия ефект. Как се оценява шанса за оцеляване на някакво заведенийце от порядъка на 30-ина места да плати определяните от Общината 3000 лв. за година ТБО???? Да, не е грешка в нулите, уважаеми четящи, това се предлага. Не че преди промяната налогът беше малък (2500 лв.), който между впрочем миналата година беше вдигнат за пореден път, и пак с 20% от 2085 лв. на 2500.  Хотел от 26 стаи без ресторант или лоби бар – 9 000 лв., при положение, че целият сектор е пред фалит. Вместо да се търсят компенсаторни механизми за това че през 2020 г. бяха затворени за 5 месеца, а през останалото време са с намалени обеми и на ръба на оцеляването…

БЕЗ ДА ИЗБРОЯВАМ сега, подобна е ситуацията и за останалия дребен бизнес в различни сектори. Фактите посочват, че за две години е натрупано увеличение на ТБО е в размер на 44%, без местната нормативна уредба да е реформирана и осъвременена според изискванията и насоките, определени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Просто таксата се вдига, защото трябват пари за план сметката по дейност чистота. Представяната информация от общинското предприятие по чистотата е оскъдна и селектирана до угодното на вносителя. Операторът ОП „Комунални услуги - Троян“ е на пряко подчинение на кмета и информация или отчети за Общинския съвет и гражданите няма. Просто трябват пари за трактор, за нова сметосъбирачка и да се адаптират заплатите на заетите с новата минимална работна заплата.

ТАКЪВ Е отчетът за вас, гражданите, и за нас, част от общинските съветници. Разбира се, за мнозинството и задкулисните практики прозрачността е вредна. Така умело беше скътана и обществената консултация по промените в наредбата, че никой да не я види, все пак от това увеличение пиар няма как да стане. Очаквам на сесията на Общинския съвет да се поразгорещят страстите, но в крайна сметка заради пандемичните мерки свидетели в залата няма да има. Записите (от сесиите) ги гледат броени хора, в медиите ще се завоалират нещата и всичко ще се „оправи“. Всичко ще се потули, докато хората и бизнесът не получат сметките си. Тогава ще се вдигне ропот, но и за това има отигран сценарии; „Общинските съветници са виновни“, е стандартното клише и алгоритъм на действие в подобни ситуации.

ПО-ГОРЕ посочих примери за бизнеса, но подобна е ситуацията и при гражданите. Предлага се увеличение на налога с 20%, без да се отчете социалния ефект. В този момент на несигурност и угроза от увеличаваща се безработица заради затворени бизнеси и намалени обеми – това ли е адекватното подпомагане на хората?! За коледен подарък и за по-светло и чисто бъдеще да ги обложите с 20% отгоре, на и без това несправедливо и неправилно определяния налог за ТБО. Нямам думи! Та нали някои домакинства вероятно ще трябва да изчакат да си получат помощите, за да ви ги дадат?! Това мислихте ли го, докато взимахте решението?

ПРОСТО безумно решение, друго не мога да кажа! Моля се все пак да остане достатъчно разум в общинските съветници и да го отхвърлят! Надявам се също всички, които се чувстват засегнати, да проявят поне този път гражданска активност, за да бъде възпряно приемането на подобно безумно решение!

10 декември 2020 г., Троян

Николай Тодоров
общински съветник, коалиция „Глас народен“


Още от същия автор:

2 коментара:

КОРЕКТЕН каза...

Един приятел пита:Кметицата Ви има ли троянско жителство?Щото още преди избора им, се връткаше около АПИ/разбирай г-н Глосов/,имаше мераци за към президентснтвото/кво да е /,позираше по телевизиите,пътеки направи към Позитано да се слага на Корделата/докато разбере че я отсвирват/,че сега за подарък и данъци ще вдига.Ама той не знае ,че в общото канче има структурна реформа,че му е залепен ЕВРО ЕТИКЕТ,че при нас има иновации/вчера теменужки,днес оранжерии,утре свинарници,догодина овчарници.Е после ще се отчете като грешка,ама така ще се види кой как е изучил ИКОНОМИКАТА.

КОРЕКТЕН каза...

Управленческа немощ в Община Троян
Административно Дело
№ 125 от 2020 г.
Предмет: Закон за местното самоуправление и местната администрация
Жалбоподател: ОБЩИНА ТРОЯН, ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ КМЕТА
Ответник: ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ЛОВЕЧ
Водим от горните мотиви, Ловешкият административен съд, четвърти състав

РЕШИ:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Община Троян, представлявана от Д.И.М.– Кмет на Община Троян, срещу Решение № АК-03-1 от 19.02.2020 година на Областен управител на Област Ловеч, с което същия е обявил по жалба с вх. № АП-14-12/ 12 02. 2020 г. на Т.С.Г. с ЕГН ********** и адрес: ***, за нищожни Заповед № 1456/18.11.2019 г., Заповед № 13/06.01.2020 г. и Решение № 88/14.01.2020 г., които са издадени от кмета на община Троян.

ПРЕКРАТЯВА производството по настоящето адм.д. № 125 по описа за 2020 година на Административен съд Ловеч.
Догогаааааа????????????????????????????????????2

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |