Потъпкване на парламентаризма

* Докато експлоатираме общинските дружества за политически цели, нищо добро не ни чака * Новата Наредба №3 прехвърли всички лостове за въздействие на управителите в ръцете на кмета
 
В Общинския съвет Позиция
Николай Тодоров
Авторът – общинският съветник от коалиция „Избор за Троян“ Николай Тодоров, бе избран за председател на Общинския съвет след местните избори през 2015 г. Но през м. декември 2017 г. от групата на ГЕРБ му поискаха вот на недоверие, който получи подкрепата на съветниците от ВМРО и ДПС плюс двамата независими и събра нужните 15 гласа за свалянето. А една от причините за поискания вот на недоверие, огласена от председателя на групата на ГЕРБ инж. Марин Радевски, бе именно прокараните от г-н Тодоров промени в Наредбата за управлението на общинските дружества, даващи повече правомощия на Общинския съвет за сметка на администрацията и кмета; въпреки че  тези промени бяха приети с гласовете на ГЕРБ и тогава (2016 г.) бяха смятани за успех. Т21

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, обръщам се към вас, за да дам публичност на поредното долнопробно съглашенческо потъпкване на парламентаризма в нашия Общински съвет (ОбС). Не мога да кажа, че съм изненадан. Напротив, очаквах го. В последно време вярата ми в парламентарните устои е подложена на сериозни изпитания. Но дори и неизненадан, с предизвестие за идващата беда, останах потресен от задействаната безскрупулна по Бай Ганьовски маниер политическа машина.

НО НЕКА първо да дам яснота. На последната сесия на Общинския съвет в Троян (26 юли) беше внесено предложение за промяна на Наредба №3 (по известна като Наредба за управление на общинските дружества). По същество внесените сега промени отменяха Наредбата отпреди две години, която бях внесъл и която действаше досега. Промените, приети в братска прегръдка от БСП и ГЕРБ, по същество отнемат правомощията на Общинския съвет при провеждането на конкурсите за избор на управители и значително ограничават контролните му функции.

КЪМ НАСТОЯЩИЯ момент Общинският съвет определяше способа за избор на управители (чл. 20 от старата вече Наредба №3). С новите изменения кметът вече определя управителя чрез конкурс и конкурсна комисия в състав, определен от него (кмета) и по зададени пак от него критерии на подбор. Премахна се Раздел VIIa  от Наредбата, който регламентираше прозрачно процедурите, стъпките и технологията по провеждане на конкурсите. Премахна се уведомяването на ОбС при наложена от кмета корекция във възнагражденията на управителите. Малка утеха е, че остава възможността за назначаване на контрольор, като неговите функции, хонорар и др. пак остават неясни и нерегламентирани изрично. Преформена бе и т. нар. Балансова комисия, която досега разглеждаше текущото финансово състояние на дружествата и имаше регламентирано представителство от общински съветници с вменени задължения; с новите изменения задълженията им се трансформираха в опции за упражняване на права.

ВСИЧКО гореизброено води до прехвърляне на всички лостове за въздействие на управителите на дружествата в ръцете на действащия кмет. В същото време отговорността на Общинския съвет в качеството му на общо събрание в дружествата си остава неизменна – такава, каквото е регламентирана в уреждащите го нормативни актове (виж чл. 21, т. 9 от ЗМСМА, както и чл. 137 и чл. 147 от ТЗ), независимо какви наредби си творим ние. Остава изводът, че нас (разбирай общинските съветници) просто ни мързи, не ни се носи отговорност и не ни се занимава.

ПРЕДИ СЕСИЯТА се тиражираха твърдения, а по време на заседанията на постоянните комисии се разви и тезата, че Наредбата не е ефективна в този й вид поради факта, че ражда двувластие и от това се възползва управителят на „ВиК Стенето“ ЕООД. Като конкретен пример беше посочено забавянето на подмяната на водопровода за махалите Миленча и Стругът в землището на с. Черни Осъм. Там ремонтът не вървял, не защото строителят не работил или времето било неподходящо – виновна била Наредбата, която не можела да накара управителя да си свърши работата.

ИЗПОЛЗВАМ случая да изразя възмущението си от тази безочлива манипулация. Тези твърдения ги определям като подвеждащи и лъжливи. Считам, че те имат за цел да насочат вниманието в грешна посока, за да се прикрият определени управленски дефицити на отговорните лица. Открито и с ясна отговорност за казаното заявявам, че докато все още бях на длъжност председател на ОбС - Троян и въпросната Наредба №3 беше в сила, ремонтните дейности на обсъждания терен се провеждаха с необходимите темпове. Комуникацията ми с управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД и с част от жителите на махалите вървяха непрекъснато. Спреше ли работа, аз знаех, че ще имам обаждане от някой жител там, което връщах обратно след проведен разговор с управителя на ВиК дружеството. Работата по водопровода вървеше в темп. Какво се случи след това… не знам. Всеки да си направи изводите сам. Защото, уважаеми съграждани, досега на света няма създаден нормативен акт с изкуствен интелект, който сам да прилага нормите си. Докато експлоатираме общинските дружества за политически цели, нищо добро не ще ни чака.

В ЗАЛАТА се изказа твърдението, че предишната наредба си е работила много добре, действала е гладко 10-тина години и нямало никакви проблеми. Но преди година и половина (2016 г.) идва новата ужасна Наредба №3 и язвите са налице. Да, така е, съгласен съм. Категорично съм съгласен с това, че всичко е вървяло по вода. Преди промените наредбата работеше гладко. Даже много гладко. Толкова гладко и по вода, че от толкова гладкост, вода и сапун стана много хлъзгаво и съзерцавайки цялата им хубавина, съсипахме най-силните си търговски дружества с общинско участие. Съсипахме и ликвидирахме „БКС“ ЕООД, изтървахме „Търговия Троян“ АД, изтърбушихме от съдебни искове „ВиК Стенето“ ЕООД. И всичко това преминаващо под гладко виещите се трели на песента по нотите на действащата гладка Наредба за дружествата, в съпровод на съответните подходящи оркестранти и диригенти…

Е, ПРИ ТАЯ хармония и идилия няма как Наредба №3 (от 2016 г.) да се впише. Тя иска да се назначават контрольори при определени тревожни за дружеството обстоятелства. Вменява задължения на общински съветници. Търси се споделена от кмета и Общинския съвет отговорност. Ангажира и председателя на ОбС в отговорности и т. н. Видя се на практика, че заработи възпиращ механизъм срещу силово налагана партийна кандидатура за управител. Неоспорим факт е, че след като бе приета Наредба №3, излязоха на показ много комутирани и замитани досега проблеми в останалите ни общински дружества.

НЕ ЗНАМ с какво бяха купени съглашенците и кой с каква аритметика се надява да излезе, но истината е грозна, а аз не се страхувам да я кажа. Не се страхувам, макар че тръпки ме побиват, когато започнат в тъмата на настоящата ни псевдодемокрация да изплуват зловещите сенки от миналото, което препатилите помнят. Нямам обяснение какво им е струвало на групата съглашенци от БСП и ГЕРБ един на друг да си обещаят по такъв начин да пренебрегнат задълженията си, вменени им ЗМСМА. Да, съгласен съм, че може да е неудобно, може да не им се иска да го правят, но по-вероятно е, че те не желаят да носят отговорността за общинските дружества. Логично обаче следва въпросът – като не желаят да носят тази отговорност, защо не си върнат хонорарите за несвършената работа или ако се чувстват недееспособни, още по-добре би било да върнат мандата си като общински съветници.

ЗНАМ, че нито едното, нито другото ще стане. Мандат в България не се дава, той може само да се взима. Дано само възкръсналата с нов кредит след последната сесия стара Наредба за управлението на общинските дружества свърши по-скоро заедно с мъките на този Общински съвет.

Николай Тодоров, председател на коалиция „Избор за Троян“

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |