Кой трябва да плаща за причинените вреди на „ВиК Стенето“ ЕООД?

* „Щом като някой е допуснал грешка, той трябва да си я понесе, но заедно с него и всички виновни по веригата…“ * „Всеки трябва да плаща солидарно според вината и заслугите си: половината – управителят на „Вик Стенето“ ЕООД, другата половина –
общинските съветници заедно с кмета“

Николай Тодоров
Позиция
На последната сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян, 27 юни, бе обсъдено предложението, внесено от председателя инж. Петко Пенков, за търсене на имуществена отговорност от управителя на общинския воден оператор „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев за „причинени вреди на дружеството в общ размер на 317 хил. лв.“; като наказателната мярка се предприеме след приключване на досъдебното производство, когато председателят на ОбС трябва да внесе „ново предложение за решение относно реализиране на имуществена отговорност на управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД“. По-долу ви представяме коментара по темата на общинския съветник и бивш председател на Общинския съвет Николай Тодоров. Т21

НА ПОСЛЕДНАТА сесия на Общинския съвет се обсъди евентуалното ангажиране с имуществена отговорност на управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД, Троян. Обсъждането беше по повод  констатациите в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от 5 януари 2018 г. В този доклад (№ДИ2ЛЧ-1/05.01.2018 г.) се констатира вина на управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД за ощетяване на  дружеството в размер на общо 317 хил. лв. На база на доклада има образувано досъдебно наказателно производство срещу управителя, което не е приключило, но е твърде вероятно Окръжна прокуратура - Ловеч да повдигне обвинение срещу управителя след приключването му. Внесеният материал постави за решение на ОбС дали Община Троян следва да предяви имуществен иск към управителя и ако го направи, кога да го направи. Освен това в хода на обсъждане на създалата се ситуация се постави и въпросът за защита интереса на общинското дружество.

ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че има установен сериозен финансов проблем, засягащ управителя, резонно би било, като естествена реакция на собственика на дружеството, да бъде назначен контрольор в него или управителят да бъде отстранен, макар и временно. В крайна сметка мнозинството реши да изчака развоя на процесуалните действия и едва след това да предприеме евентуални действия за търсене на отговорност от управителя. Освен това, за мое разочарование, мнозинството за втори път прецени, че контрольор не е нужен. Недоумение остави този факт, а в добавка на него бе изведеният аргумент, че с назначаването на контрольор щели да се похарчат още пари?! Сякаш преди това похарчените 317 хил. лв. им се видяха „пари за семки“, та за пореден път подминаха с лека ръка отговорностите си. Дали това е правилно или не, все пак ще оставя всеки сам да прецени. Но странна, бих казал дори много странна, апатия настъпва, когато се отвори въпрос за ВиК дружеството ни. Вече започвам да си мисля, че над него се простира някаква забулена протекция и всичко се държи под капак. Не знам, дано само това було да не се окаже покров. Искрено се надявам да греша и да не съм прав, но…

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ обаче гореизложените размисли се явяват само едната страна на монетата. Остава още един въпрос, който все повече гложди ума ми. Управителят инж. Тонимир Гечев е ясно, че носи вина, ако е ощетил дружеството. Но по-интересното е представителят на собственика (т. е. Общинският съвет), той каква вина носи? Да припомня, че Общинският съвет е само представител на собственика, той не е собственик/суверен. Суверенът, респективно жителите на община Троян, са овластили и доверили това право на общинските съветници. Ако това е така, а то безусловно е така, то следва те да защитават интереса му. Да контролират и защитават интереса на собственика, на всички граждани на общината. И като да е ясно, че това трябва да е така. Но какво направиха съветниците, за да предотвратят евентуалните нередности от управителя. Какво свършиха? Сигурно назначиха контрольор или нещо друго в тая посока до настоящия момент, може би? Все пак нека припомня, че в мандата ми като председател внесох предложение за назначаване на такъв контрольор, което бе отхвърлено. Неведнъж също така настоявах за упражняване на по ефективен контрол над дружеството. Да ви кажа ли какво направи Общинският съвет? Той просто развя бяло знаме и промени наредбата, като прехвърли съществена част от задълженията си към кмета, бягайки от отговорност. Едни големи кавички сложих тогава, а ги слагам още по-силно и сега, за едно саркастично „Браво!“.

ОТ ГОДИНА И ПОЛОВИНА е констатацията на АДФИ. Оттогава та до днес реакцията на Община и Общински съвет е меко казано лежерна и ялова. Но тъй като това саркастично „Браво!“ с кавички се видя докъде доведе нещата, според мен е редно то да получи материален израз и да се облече в конкретика. На сесията предложих имуществената отговорност на управителя да се сподели и от общинските съветници и всички, допуснали извършване на нарушенията, вкл. и кмета на общината. Да, извършителят има вина, но тя е споделена и с тези, на които по закон им е вменено задължението да го контролират. В крайна сметка доверителят – гражданите на общината, са дали доверието си и са вменили на общинските съветници задължението да управляват, контролират и опазват имуществото на общинските дружества. Това, че въпросните съветници се отметнаха от част от задълженията си и ги прехвърлиха на кмета на общината, е колкото от мързел, толкова и от малодушие поради страха да не се провалят. Питам се тогава, защо поискаха да са общински съветници… Предполагам не заради 400-те лева, а?

АЗ СМЯТАМ, че щом като някой е допуснал грешка, той трябва да си я понесе, но заедно с него трябва да си я понесат и всички виновни по веригата. Всеки трябва да плаща солидарно според вината и заслугите си: половината  – управителят на „Вик Стенето“ ЕООД, другата половина – общинските съветници заедно с кмета (на когото Общинският съвет прехвърли задълженията по управлението на общинските дружества). 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, всичко това трябва да стане така, за да е правото право и за да няма и в бъдеще прехвърляне на отговорности от институция на институция, а суверенът да гледа безпомощно как апаратно се разпилява собствеността му. Виновният и този, който с инертността си е позволил това да се случи, трябва да са еднакво отговорни и да търпят справедливи възмездия. Това е моето разбиране по темата, такава е политиката в протекция на интереса на гражданите на общината, която аз изповядвам, за която съм се борил и го правя и сега!

Николай Тодоров
общински съветник, коалиция „Избор за Троян“

Още от същия автор:

  Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |