Троян може да остане без вода

* Проблемът е с водопровода от „Жална“, отнесен скат по пътя в
 с. Балканец застрашава тръбата * Две писма до АПИ, отговорът –
 образец на чиновническо безхаберие
Внимание!
Този участък от ската продължава да ерозира и водопроводните тръби са все по-застрашени
Натискът чрез габионите се стоварва върху водопровода
ТРОЯН може да остане без вода. Причината – водопроводът от основния водоизточник „Жална“ (с. Балканец) е изложен на сериозна опасност. А виновникът е държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) - София и нейното подразделение Областно пътно управление (ОПУ) - Ловеч, които въпреки множеството сигнали упорито отказват да вземат мерки за укрепването на невралгичен участък от ската по републиканския път в района на Балканец (малко над фабриката за подправки). Шосето поема целия трафик през Троянския проход, а натискът в споменатия участък се стоварва върху водопроводната тръба и е въпрос на време аварията да се случи. Това ни алармира инж. Тонимир Гечев, управителят на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД, което стопанисва водопровода.

„ПРОБЛЕМЪТ е, че водите от канавката преливат и отнасят целия скат. Металната тръба на разпределителния водопровод вече е във въздуха и през зимата на няколко пъти замръзва, другата, на основния водопровод, е пластмасова и също постепенно се оголва. Вместо да направят подпорна стена отдолу до горе и да укрепят ската, както е редно, от АПИ отбиха номера и поставиха габиони (кошове с камъни). И натоварването от пътя посредством габионите отива върху пластмасовата водопроводна тръба“, коментира инж. Гечев.

Общ поглед към опасния скат по пътя преди с. Балканец в подстъпа към Троянския проход
ЗА ЗАПЛАХАТА троянският воден шеф пише през 2016 г. две писма, адресирани до началника на ОПУ – Ловеч инж. Георги Грозданов и до кмета на Троян Донка Михайлова и чрез тях до ръководство на АПИ. Първото писмо е от м. август и отговор няма, второто е от м. октомври. Този път пристига отговор, но той е образец на чиновническото извъртане, дебелоочие и безхаберие. Цитираме: „Агенция „Пътна инфраструктура“ отчита значимостта на изложения проблем и с оглед на неговото своевременно разрешаване изразява готовност да инициира сформирането на комисия с участието на експерти от ОПУ – Ловеч, Община Троян и „ВиК Стенето“ ЕООД, която да извърши оглед на компрометирания участък“. Този забележителен чиновнически отговор е подписан от инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на АПИ.

Коментарът е излишен
И ПАК да кажем – на сигнала за директна опасност един 20-хиляден български град да остане без вода, АПИ отговаря, че има „готовност да инициира сформирането на комисия“?! Разбира се, от 2 ноември 2016 г., когато е изпратен отговорът до ден днешен – 10 март 2017 г., няма никаква инициация на никаква комисия, за реални действия да не говорим. А тръбата се оголва все повече и опасността расте с всеки изминал ден! Научихме, че на всичките си срещи с инж. Грозданов от средата на миналата година до днес кметът Михайлова е поставяла въпроса за водопровода в Балканец, а резултатът е какъвто и от писмата – нулев.

ОТСКОРО АПИ има нов шеф – инж. Пирин Пенчев, затова си позволяваме да се обърнем директно към него. Г-н Пенчев, настояваме да вземете мерки за решаване на проблема, защото троянци не сме свикнали да сме без вода, пък и не е редно. И се замислете какви ги върши или по-точно не ги върши подопечният ви началник на ОПУ - Ловеч инж. Грозданов? Да не забравяме още един сериозен проблем - при оголения скат няма мантинели или други предпазни съоръжения, което може да доведе до фатални пътни инциденти... 

Т21

6 коментара:

Анонимен каза...

"...а натискът в споменатия участък се стоварва върху водопроводната тръба..."
Защо не се посъветвате с някой специалист, вместо да пишете глупости? Кой "натиск" и как се "стоварва"? Дори от снимките с голяма вероятност може да се каже каква е причината. А вместо да се пишат писма до "арменския поп", досега да бяха взети мерки за ерозията от водата, която с трептенията от пътя е оголила тръбите. Е, ще се позагуби някак чиновническия героизъм и стресиране на населението с бомбастичните изхвърляния от родът на "Троян ще остане без вода".

Анонимен каза...

Типично в стил "Тонимир Гечев":
да изопачава фактите, все някой друг му е виновен, да вдига врява по институциите, да плюе за ужким "недобре свършена работа" и да се пъчи, колко е компетентен.
И да ухажва медиите за да го хвалят.

Анонимен каза...

И Митю Пищова има подобен проблем ,тестисите му вследствие на земното притегляне го дърпат неудържимо надолу и е заплашен от гръбначно изкривяване .И той,завалията писал на различни институции ,даже и на Цецка писал,ама отговор йок !Чиновническо безхаберие !

Unknown каза...

Гечев виж управи си канала и не се прави на улав.

Анонимен каза...

Генчо, я сине вземи та попиши мъничко за другаря ти Гечев. Колко милиони загубихме гражданите на Троян заради него? Знаеш всичко с подробности но дума не обелваш. От кого те е страх или от кого получаваш нареждане да мълчиш? Многократно те молиха участници
във форума да драснеш нещо. Да ама НЕ!!! ЗАЩО Генади?

troyan21 каза...

До №5: Има дългогодишни спорове между "Велде" (бившия "Лесопласт") и "Вик Стенето" ЕООД, вероятно за това говорите. Има загубени съдебни дела от водното дружество за няколкостотин хиляди лева; има и спечелени дела - за доста по-малки суми. Спорът е тежък и аргументи има и в двете посоки, а нещата в никакъв случай не са черно-бели, по-сложни са. Всичко това се знае, включително от принципала на водното дружество - Община Троян (общинската администрация) и Общински съвет - Троян (който след приемането през 2016 г. на новата Наредба за общинските дружества има засилени правомощия върху тези дружества).

Наскоро, поради изтичане на мандата, имаше конкурс за управител на "ВиК Стенето" ЕООД и инж. Тонимир Гечев го спечели - убедително и безусловно. В комисията по избора имаше представители на Общината и общински съветници, юристът в комисията също бе посочен от Общинския съвет, които явно са оценили високо професионализма и досегашната работа на стария нов управител. Което е логично - под ръководството на инж. Гечев троянското водно дружество е най-успешното в региона (сравни с Ловеч, Севлиево и др.).

Сега за страха и мълчанието. За пореден път обявявам, че сме готови да дадем думата на всяка от спорещите страни, които най-добре могат да кажат кое как е, включително за споменатите съдебни дела. Те, а не ние, мълчат. Нещо повече - преди време един съветник донесе в редакцията ни материалите по тези дела, но не пожела да ги оповести?! Давали сме и даваме думата и на "Велде" - и те не желаят.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |