Четвърт век Общинска организация на ветераните от войните в Троян

* Днес в организацията членуват 17 бивши фронтоваци, 20 съмишленици родолюбци и над 30 съидейници от общинските институции
Юбилейно
На юбилейното честване, 23 януари 2017 г., Троян - бившите фронтоваци
 Йови Йовев (97 г.), Тодор Чакъров (95 г.), Никола Магунски (93 г.), Иван Камачаров (94 г.)
С ПРОВЕДЕНОТО на 23 януари 2017 г. юбилейно тържествено заседание по небивал начин се отбеляза четвъртвековният юбилей от създаването на троянската Общинска организация на Съюза на ветераните от войните в България (СВВБ). Днес в общинската организация членуват 17 бивши фронтоваци, 20 съмишленици родолюбци и над 30 съидейници от общинските институции.

МОРАЛНО съм задължен да кажа по нещо за четиримата ветерани, присъствали на юбилейното честване – Йови Йовев, Тодор Чакъров, Никола Магунски и Иван Камачаров. Всички те са носители на множество юбилейни ордени и медали в чест на 50-, 55-, 60-, 65- и 70-годишнината от победния 9 май 1945 г., за активно участие в гигантската фронтова битка срещу хитлерофашизма. А след победата отдават своите сили и ентусиазъм за стопанското развитие на родния край. 

ЙОВИ ИВАНОВ ЙОВЕВ. Роден е и израснал в с. Калейца. След трети прогимназиален клас учи бръснарство и дърводелство. В съдбовните есенни дни на 1944 г., още ненарадвал се на младата си съпруга, с младежки жар и патриотизъм заминава на фронта, където с достойнство изпълнява войнишкия си дълг. След войната работи в местния промкомбинат, където е сочен за пример, там се и пенсионира. В активната си възраст се занимава също със земеделие, член е на пчеларското дружество. Дългогодишен председател на ветеранското дружество в Калейца. На 24 август 2017 г . ще навърши 97 години.

ТОДОР СТОЕВ ЧАКЪРОВ. Роден е в с. Ново село (сега квартал на гр. Априлци). За участието си във втората фаза на Отечествената война и проявения героизъм наред с българските юбилейни отличия е удостоен и с юбилеен медал на Руската федерация в чест на 70-годишнината от победата. Дълги години работи в ЗММ „Машстрой“ в Троян. От младежките си години и до днес е член на Българския ловно-рибарски съюз (по данни от местното ловно-рибарско дружество бай Тодор е най-възрастният действащ авджия в България, член е на прочутата Ловно-рибарска дружинка в с. Велчево – бел. ред.). От създаването на Общинската ветеранска организация е активен участник във всичките й мероприятия. На 1 юли 2017 г. ще навърши 95 години.

НИКОЛА ВАСИЛЕВ МАГУНСКИ, о. з. майор. Родом е от Троян. След завършване на Троянската гимназия през 1943 г. се записва и завършва Школата за запасни офицери (ШЗО). В двете фази на войната – 1944-45 г., участва като взводен командир. За проявен героизъм е удостоен с орден „За храброст“. След победата завършва висше икономическо образование и работи като зам.-главен и главен счетоводител на завод „Елпром“ и главен счетоводител на Строителната организация. Активист на ОФ организацията и на туристическо дружество „Амбарица“. Основател е и първи председател на троянската Общинска организация на СВВБ от 1992 г. до 2010 г., а след това е избран за почетен председател. За активното си участие в Отечествената война 1944-45 г. и за военно-родолюбивата си дейност е носител на много български и руски юбилейни ордени и медали и почетни звания на военното министерство, централния управителен съюзен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Община Троян. На 30 март 2017 г. става на 93 години.

На честването на 90-годишнината на о. з. майор Никола Магунски, Троян, 1 април 2014 г.
ИВАН ВЛАДОВ КАМАЧАРОВ, о. з. сержант. Роден е и израснал в Троян. По време на войната 1944-45 г. служи като свързочник към Военно-въздушните войски. Носител е на множество военни отличия и юбилейни медали; а наред с тях и на златен медал „Ветеран на завода“ – става дума за завод „Елпром“, с който е свързана цялата му трудова биография, като дългогодишен служител в служба ТРЗ на завода и др. На обществени начала дълги години работи в Планинската спасителна служба (ПСС) – Троян към Българския червен кръст и е активист на туристическото дружество „Амбарица“. От създаването на Общинската организация на СВВБ до днес е неин зам.-председател. На 12 май 2017 г. навършва 94 години.   

В ЮБИЛЕЙНАТА за общинската ни организация 2017 г. ръководството си е поставило като основна цел до края на календарната година, с активното съдействие на Военно формирование 24420 – Троян да издаде юбилеен сборник. В изданието ще намерят своето достойно място всички ветерани активисти на организацията, председателите на местни дружества и заслужили общественици.

Румен Тодоров,
председател на Общинския съвет на СВВБ - Троян

 Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Г-н Генадий, в българската история понятие като "отечествена война" няма, не същестгвува!!!! В периода 1944 - 45 година части на Българската армия са участвали във Втората световна война! За добро или за лошо... Едни други народи имат "Отемчествени войни"... Да си имат..... Ние българите "отечествена война" нямаме!!! В периада 1940 -1945 нашето отечество си е съществувало! Било е обединено и национално мощно! Не сме имали нужда да се "освобождаваме".... А договорът от 1947 г., принос за койъто имат и тези учаснници в "Отечествената война", остави милиони българи извън границите на Отечеството и ги обрече на физичесо и духовно изтребление.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |