С това си поведение те създават сериозна опасност

* „Мога да предложа 100 броя светлоотразителни жилетки, които да бъдат раздадени на местните велосипедисти със съответните разяснения за техните задължения като участници в
 движението по пътищата“

Мариян Данчев
 Отворено писмо

Изпращам това писмо, защото вярвам, че активната гражданска позиция на всеки член на обществото ще доведе до подобряване на живота ни. Във връзка с посочения проблем имам и други предложения, които мога да споделя с вас. Ако желаете, можете да се свържете с мен на имейл dan4evat@abv.bg или на телефон 0887/585354.
С уважение: Мариян Данчев

До: 
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Радостина Петкова, началник на РУ на МВР
Генадий Маринов, редактор на в-к „Троян 21“

УВАЖАЕМИ г-жо Михайлова, г-жо Петкова и г-н Маринов, жител съм на град Троян и ми се налага постоянно да пътувам. Шофирайки по пътя Троян - Орешак, напоследък съм свидетел за тревожна тенденция на посочения пътен участък. Много често наблюдавам велосипедисти, които се движат по пътното платно в тъмната част от денонощието, чиито велосипеди нямат никакви светлинни знаци, а и самите велосипедисти нямат светлоотразителни жилетки. С това си поведение те създават сериозна опасност от пътно-транспортно произшествие, особено през есенно-зимния период, когато се стъмва рано. Сигурен съм, че проблемът съществува и по други пътища на нашата община.

ВЪВ ВРЪЗКА с тревожната ситуация с пътно-транспортните произшествия в цялата страна моля да помислите какви мерки могат да бъдат взети за промяна на ситуацията. Така че хората, използващи велосипеди в тъмната част на денонощието, да спазват изискванията на Закона за движението по пътищата, да използват изправни велосипеди или най-малкото да носят светлоотразителна жилетка. 

КАТО ПРИМЕР мога да посоча, че дори в съседна Румъния, където също пътувам често, в тъмната част на денонощието всеки велосипедист е със светлоотразителна   жилетка и подава светлинен сигнал на приближаващите го автомобили.

УБЕДЕН съм, че заедно, с подходящи средства и кампании, можем да променим ситуацията, да избегнем произшествия и да спасим човешки животи! От моя страна мога да предложа 100 броя светлоотразителни жилетки, които да бъдат раздадени на местните велосипедисти със съответните разяснения за техните задължения като участници в движението по пътищата.

16 ноември 2018 г., Троян
С уважение: Мариян Данчев


Бележка на редакцията

НЯКОЙ трябваше да го каже най-после. Че велосипедистите – които са важно нещо и ще стават все по-важно (и в България, респективно в Троян, ако искаме да вървим по европейския път) – са сериозен проблем на пътното движение. И някак все „минават метър“ при контрола, кампаниите за безопасност на движението, медийното внимание. И си праскат без да им мигне окото срещу правилата, разпоредбите на Закона за движението по пътищата, общинските наредби и т. н. Наистина те (велосипедистите) не са равностойни на другите ППС и трябва да бъдат толерирани и пазени, това също го има в закона, но то не означава безотговорност и безхаберие от тяхна страна, напротив.

ЩЕ ДАДЕМ още един пример – с изключително натоварената, основна и единствена улица в кв. „Велчевски“ в началото на Троян, поемаща и транзитния трафик през града ни. Тя е бъкана с велосипедисти от всякакъв порядък (работници от предприятията, обитатели на циганското поселище при разклона за Белиш, туристи, състезатели), като немалко от тях изобщо не знаят какво е това светлоотразителна жилетка, че и светлини на возилата си. И цяло чудо е, че там все още няма тежки ПТП-та и жертви, предизвикани от велосипедисти.

ПОДОБНО е положението и в други части на Троян, в централната – също. Но из полицейските бюлетини, които получаваме редовно, не сме срещали информация за санкционирани нарушители велосипедисти (както и водачи на каруци, но това е отделна тема – бел. ред.), включително за сядане зад кормилото след употреба на алкохол/наркотици?! А Законът за движение по пътищата е категоричен, просто трябва да се изпълнява и неизпълнението му да не се подминава. Поздравяваме г-н Данчев за подетата кампания!

Т21

Из Закона за движение по пътищата

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
     1. спирачки;
     2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
     3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
     4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
     1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
     2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
     1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
     2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
     3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
     4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
     5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |