Това е Орешак, не е някакво си там село!

* То остави нас, ние сме свикнали, ама гости идват, депутати, чужденци, министри, посланици, поклонници. Излагаме се! * Събранието за улицата ще е на 1 август 2019 г., четвъртък, от 18:00 ч. пред читалището

Мариян Данчев
Позиция
Авторът Мариян Данчев, приятел и дългогодишен автор на Т21, е основател (заедно със Стела Маринова) и водеща фигура на гражданското сдружение „Бъдеще за Орешак“. Сдружението от близо десет години работи в различни насоки на „ползу роду“, черпейки от примера на големия орешашки учител Кино Копрински.

КАКТО има градове и градове и както не можеш да сравняваш един съвременен милионен полис с провинциалните български градчета, така има села и села. Нашето село Орешак със своето положение и престиж стои много по-високо от някакво си там Горно Нанадолнище, през което в годината я мине някой другоселец, я не. Списъкът с причини, които стоят зад това мое категоризиране, е доста дълъг и известен на мнозина. Но дори само двата обекта с национално значение – Троянският манастир и Изложението на занаятите – са достатъчни, за да повдигнат сериозно категорията на селото.

Едно от сметищата покрай околовръстния път в индустриалната зона
КАКВО обаче посреща многобройните посетители на с. Орешак с неговите забележителности на национално, а и защо не – на световно ниво? Нека си представим, че сме гости и отиваме към Орешак по най-масовия маршрут, през северния вход на Троян. След дълги години упорита работа той вече има напълно европейски вид. Красива съвременна табела, двойно пътно платно с мантинела, подновена пътна маркировка, което, разбира се, заслужава похвала. Има само малка уловка, шофьори, внимавайте! След табелата „Троян“ ограничението на скоростта е 50 км/ч. и не се подлъгвайте по хубавия двоен път, защото много гости (пък и местни) си изпатиха със солени глоби, някои и с по-тежки наказания – сваляне на номерата и т. н. Следвайки указателните табели за Троянския манастир, пътят ни минава по околовръстното шосе, покрай индустриалната зона на града.

Доскоро автобусната спирка на Кози вир изглеждаше по този начин – ръждива и счупена
СЛЕД лекото поодрусване на прелеза при „Лесопласт“ (сега „Велде България“), който прелез бе ремонтиран наскоро, но само при основната жп линия, ни очакват първите неприятни картини. След завоя отдясно на пътя – изобилие от грозни, незнайно какви сметища за строителни и всякакви отпадъци необезпокоявани от никого сквернят и без това некрасивата гледка на дървообработващия завод, небоядисван кой знае откога! Както и да е, по не особено лишения от дупки път стигаме до кръстовището на т. нар. Кози вир, където табела ни насочва да хванем наляво към манастира. Тук обаче веднага вдясно ни се набива в очите ръждива и счупена автобусна спирка. Е, „набива се в очите“ е силно казано, за повечето от местните жители тя е толкова естествен декор, че отдавна едва ли някой я забелязва или използва. Но тя си е там – грозна и ръждива (преди десетина дни спирката бе позакърпена и пребоядисана, похвално – бел. авт.)! Следва неприятният и изключително опасен за пешеходци и велосипедисти път от Кози вир до спирка „Дудевска“.

Автобусната спирка "Дудевска" е обрасла напълно в дървета и храсталаци
ВЪПРЕКИ опита за изграждане на нещо като тротоар в този участък, качеството на работата и неподдържането рисуват една жалка картина, декорирана с ръждиви пътни знаци, клюмнали рекламни табели, опасни мантинели и какви ли още не чудесии. Аха, да не забравя да предупредя – шофьори, внимавайте: „Внезапно излизащи на пътното платно роми с цепеници на рамо!“, особено през есенно-зимния период; знак няма поставен, но обмислям възможността за това. Споменах по-горе спирка „Дудевска“, да, тя съществува, полезно за времето си съоръжение, но ще ви е малко трудно да я видите, обрасла напълно в дървета и храсталаци! Е, все пак се използва като временно депо за разделно събиране на отпадъци от местните жители.По-нататък пътят минава през квартал „Ливадето“. Трябва да се похвалим, че  след изпълнението на водния цикъл се сдобихме с канализация, пък и пътя преасфалтираха след това, та за колите горе-долу добре е работата; но пък пустите тротоари, много са грозни и от едната страна въобще (ги) няма, а от другата – уж скоро ги правиха, пък тревясали, напукани, бе, калпава работа.

НО ДА НЕ СЕ ОТКЛОНЯВАМ от целта. Стигаме вече в Орешак.

Нещо наистина уникално – милиционерската будка, посрещаща ни на входа на Орешак
• А там още на входа ни очаква първата „забележителност“ – срещу майсторските скулптури, отдясно на входа ни посреща нещо наистина уникално, което лесно няма къде да го намерите вече, ние обаче си го имаме: истинска милиционерска будка от средата на шестото десетилетие на 20-ти век. Стои си там необезпокоявана, даже и емблемата на селото носи. Дотолкова се е сраснала с пейзажа, че местните жители отдавна изобщо не я забелязват. Но остави ги местните, те не знаят какво имат, оня ден гледам – цял микробус италианци си правиха селфита с милиционерската будка! После спряха и по-нагоре, напираха да влизат в един двор с два ръждиви буса отпред, мислеха явно, че е ретромузей на стари возила?!

Орешашкият „ретромузей“ на главната улица
• То че ретромузей няма, е ясно, но затова пък по главната улица в селото има толкова много дупки, че в скоро време може и Национален музей на дупките да открием. Дупките са изобилни както по количество, така и по качество. Има дупки естествени например, от старост, така да се каже, все пак улицата е преасфалтирана цялостно за последен път през далечната 1986 г. по време на минаването на „Корпуса“. Доста много и разнообразни са ВиК дупките – вечно изкърпвани, те са с изкуствен произход, от тях има и напречни, и надлъжни, правоъгълни, безформени и когато-както дошли. Има пасивни дупки, подруснат те леко, но има и бая активни, че пломба и чене могат да ти паднат. Има дупки, кривящи джанти и чупещи тасове, има и такива, дето пукат картери – тези са „троянският тип“. Има дупки, запълнени с камъни, но има и такива, запълнени с цветни тротоарни плочки, има още много видове, но място няма във вестника, пък и търпение не знам дали ще ви стигне да ги изброявам. Сезонно, през лятото, ги позакърпват, но не след дълго те упорито и настойчиво се появяват пак и драстично увеличават своята популация.

Навсякъде по ул. "Стара планина" е олепено с некролози, предизборни плакати и реклами
• За тротоарите наоколо няма да се впускам в дълго описание, но само ще кажа, че по релеф и растителност напълно съответстват на името на улицата  – „Стара планина“!  Стълбовете, електрическите табла, контейнерите за смет, спирките и все, що е плоско, пък са облепени с некролози; предизборни плакати и всевъзможни реклами и съобщения допълват парцаливия, жалък вид на главната улица на нашето село.

И ТАКА, до иначе престижно изглеждащите, обновени и ремонтирани за немалко средства и Троянски манастир, и Национално изложение на художествените занаяти трябва да се минава по такъв път. То остави нас, ние сме свикнали, ама гости идват, депутати, чужденци, министри, посланици, поклонници. Излагаме се! А това е Орешак, това не е някакво си там, какво да е, село!!!

Мариян Данчев

Послепис

Чувствайки се длъжни да направим опит да променим ситуацията, ние, инициативен комитет от сдружение „Бъдеще за Орешак“, по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление решихме да организираме национална гражданска инициатива подписка, чрез която да отправим предложение до Народното събрание и лично до премиера Бойко Борисов за разглеждане на проблема с улицата на селото като национален проблем и предприемане на действия за неговото решаване. За целта сдружение „Бъдеще за Орешак“ организира събрание на заинтересованите жители от селото, на което гражданската ни инициатива да бъде организирана законово.

Събранието ще се проведе на 1 август 2019 г., четвъртък, от 18:00 ч. пред читалището в центъра на село Орешак. Призоваваме всички заинтересовани граждани да ни подкрепят в инициативата!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |