Кметът Михайлова се срещна с представители на „Бъдеще за Орешак“

* Търсим финансов ресурс за реализиране на проект за реконструкция на главната улица в селото, стойността му възлиза на над 3,3 млн. лв.
 * Община Троян ще подкрепи всяко действие на „Бъдеще за Орешак“ за решението на този важен обществен проблем 

Донка Михайлова
Пътят към храма

ВЕЧЕ получи разгласа и предстои стартирането на националната инициатива подписка, организирана от гражданското сдружение „Бъдеще за Орешак“, с искане за основен ремонт на главната улица в троянското с. Орешак (ул. „Стара планина“). Улицата, водеща към Троянския манастир „Успение Богорочно“, третия по големина православен храм в България, която за последен път е асфалтирана цялостно преди повече от три десетилетия. Улицата към храма в манастирското село Орешак, водеща и към редица други туристически и културни обекти (виж „Това е Орешак, не е някакво си там село“ и „Сдружение „Бъдеще за Орешак“ организира национална гражданска инициатива“ - бел. ред.). В сряда, 24 юли, кметът на община Троян Донка Михайлова се срещна с представители сдружението и заяви, че „ще подкрепи всяко действие на „Бъдеще за Орешак“ в добрите намерения за решението на един важен обществен проблем“. По-долу публикуваме изявлението на г-жа Михайлова след срещата. Т21

Литийното шествие с чудотворната икона на пресвета Богородица Троеручица на празника на Троянския манастир – Голяма Богородица (15 август), минава по разнебитената ул. "Стара планина"
ИНИЦИАТИВЕН комитет от сдружение „Бъдеще за Орешак“, с чиито представители се срещнах, повдига сериозни въпроси, свързани с инфраструктурата на едно от големите троянски села. Удовлетворени сме от ангажираността и изразената гражданска позиция. През последните години полагаме особени усилия за разрешаване на тези тежки проблеми и търсим финансов ресурс за реализиране на проект за реконструкция на главната улица в селото.

ОЩЕ ПРЕЗ 2016 Г. Община Троян разработи проект за реконструкция на общинския път в с. Орешак (ул. „Стара планина“), водещ към едни от най-посещаваните туристически и духовни обекти в общината. Подадохме проекта за финансиране към Държавен фонд земеделие (ДФЗ). Стойността на строително-монтажните работи възлиза на над 3,3 млн. лв. Проектът предвижда нова организация на движение, нова хоризонтална маркировка и знаково стопанство, велоалея, джобове за разполагане на контейнерите за смет.

В ПРОТИВОРЕЧИЕ с всякакви правила и въпреки възраженията на много общини Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) отчете като ползватели на пътя единствено жителите на с. Орешак. Поради което проектът ни не получи достатъчен брой точки.

ОБЩИНА ТРОЯН ще продължи да търси финансиране за реализирането на проекта. Всяка обществена подкрепа за осигуряване на финансов източник може да бъде от полза. В този смисъл, Община Троян ще подкрепи всяко действие на сдружение „Бъдеще за Орешак“ в добрите намерения за решението на този важен обществен проблем.

Донка Михайлова,
кмет на община Троян

3 коментара:

r3d33ms каза...

А за главната улица на Троян,от Велчевското до новото кръгово,ресурс търсите ли?

анонимен каза...

Ами финансиране може да се търси и осигури и от МИГ-Троян, Априлци и Угърчин.Те точно за това са създадени, да реализират проекти в трите общини по ПРСР и не само, ама дали в стратегията е предвиден точно този проект , както и в Общинската програма кой да ти каже.Верно , че парите са много за ремонта, но и и господата от МИГ-а да се събудят, да не говорим , че и изпълнителният им директор е от Орешак и трябва да е персонално заинтересован и при това милиони се управляват там по проектите.

Unknown каза...

Кой е изпълнителния директор от Орешак.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |