Национална инициатива за главната улица на с. Орешак

Гражданска инициатива

СДРУЖЕНИЕ „БЪДЕЩЕ ЗА ОРЕШАК“

организира

НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА С ИСКАНЕ ЗА ОСНОВНО РЕМОНТИРАНЕ НА ГЛАВНАТА УЛИЦА НА СЕЛО ОРЕШАК

Сдружение „Бъдеще за Орешак“
Жителите на с. Орешак и посетителите на обектите с национално значение в селото – Троянския манастир „Успение Богородично“ и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, а също Природонаучния музей в съседното с. Черни Осъм, както и гостите на многобройните обекти за туризъм и почивка в района (хотели, ресторанти, къщи за гости и отдих) и хилядите посетители на традиционния Орешашки панаир, свързан с храмовия празник на манастира (Голяма Богородица, 15 август) – се обединяваме около искането за съвременен, европейски, цивилизован вид на главната улица на селото и тротоарите ѝ, както и за нейното обезопасяване.

Всички ние споделяме становището, че състоянието на въпросната главна улица в Орешак – ул. „Стара планина“, е изключително незадоволително и не отговаря по никакъв начин на представата за модерно европейско село, посещавано от толкова български и чуждестранни гости. Улицата е основно асфалтирана през далечната 1986 г., като оттогава насам е претърпяла множество разкопавания и частични закърпвания, за да се стигне до сегашното ѝ положение. Разбира се, в подобно, пък и в по-тежко състояние са много други улици в нашата страна, но заради особеното положението и престижа на нашето село считаме това за срам и позор! И настояваме за подкрепа и решаване на проблема!

Сдружение „Бъдеще за Орешак“

Из Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление:

Национална гражданска инициатива
Чл. 44. (1) Чрез национална гражданска инициатива гражданите правят предложения до Народното събрание или до органите на централната изпълнителна власт за решаване на въпроси от национално значение.
(2) Националната гражданската инициатива се осъществява чрез подписка, организирана от инициативен комитет на територията на цялата страна.

Организиране на национална гражданска инициатива
Чл. 45. (1) Националната гражданска инициатива се организира по решение на събрание на не по-малко от 50 граждани с избирателни права.
(2) Събранието: 1. одобрява предложението до Народното събрание или до орган на централната изпълнителна власт, за което да се събират подписи на граждани; 2. избира инициативен комитет от участващите в събранието лица, който се състои от трима до 7 членове, включително председател; 3. одобрява бланката за събиране на подписите; 4. определя срока и реда за събиране на подписите; местата за събиране на подписите се определят след съгласуване със съответния кмет.
(3) За събранието на гражданите по ал. 2 се съставя протокол, към който се прилага списък с имената, постоянните адреси, ЕГН и подписите на участвалите в събранието граждани.

* Събранието за улицата ще е на 1 август 2019 г., четвъртък, от 18:00 ч. пред читалището в Орешак, заповядайте!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |