Стартира националната подписка за главната улица в Орешак

* Подписката ще продължи до 30 септември, след което ще бъде изпратена до националните органи на изпълнителната власт, вкл. премиера Борисов; ако до една година няма реални стъпки – блокади на улицата *  Мариян Данчев: „Финансирането, което търсим, не е някакъв подарък за Орешак. Селото е едно от най-посещаваните
 в България“
Глас народен
Мариян Данчев (с микрофона) открива събранието, до него са членовете на Инициативния комитет
НАЦИОНАЛНАТА гражданска инициатива с подписка за „основно ремонтиране на главната улица „Стара планина“ на с. Орешак“ – улицата, водеща към Троянския манастир „Успение Богородично“ и Националното изложение на занаятите и изкуствата, улицата, по която през годината минават хиляди българи и чужденци, туристи и поклонници, достатъчно е да споменем само стълпотворението по време на храмовия празник Голяма Богородица  (15 август), пътят към храма – вече е факт. Организирана от местното гражданско сдружение „Бъдеще за Орешак“, начело с бизнесмена и изявен общественик Мариян Данчев, подписката бе приета на провелото се на 1 август на площада пред читалището в селото събрание, на което присъстваха около 150 души (изискването за легитимност според чл. 45, ал. 1 на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е с „не по-малко от 50 граждани с избирателни права“).

РЕШЕНО бе до края на м. септември – 30 септември 2019 г., подписката да върви на няколко места – в магазин „Техно Спектър“ в кв. „Ливадето“ (Троян), в читалището в с. Орешак, в пункт, разположен в началото на Орешашкия панаир (при старото Кметство), на Фестивала на сливата в Троян (21-23 септември), на възстановката „Последните дни на войната“ (22 септември, Троян); подписи, на съответната бланка, ще могат да се събират и от желаещи граждани в цялата страна. Очакванията са да се съберат няколко хиляди подписа, а след 30 септември подписката ще бъде изпратена до националните органи на изпълнителната власт, включително до премиера Бойко Борисов (който, да не забравяме, е редовен гост на Орешак за храмовия празник Голяма Богородица и също минава по разнебитения път към храма, ул. „Стара планина“  – бел. ред.).

Началото на подписката
СЪБРАНИЕТО излезе с решение, че изцяло подкрепя готовия вече проект на Община Троян за цялостна реконструкция на ул. „Стара планина“ в Орешак, възлизащ на 3,3 млн. лв. и получаващ досега отказ за държавна субсидия с аргумента, че улицата се използва единствено от хората в селото (същината на проекта бе представена пред участниците в събранието от началника на отдел „ТСУ, кадастър и регулация“ в общинската администрация инж. Николай Хитров – бел. ред.). „Финансирането, което търсим, не е някакъв подарък за Орешак. Селото е едно от най-посещаваните в България, всички го виждаме – хотели, механи, къщи за гости и т. н., всички те работят постоянно и внасят данъци в държавната хазна. Искаме си нашето, тези 3,3 млн. лв., които са нужни за реализиране на проекта за улицата, селото със сигурност ги е платило на държавния бюджет през последните десетина години. Конституцията на Република България – чл. 141, ал. 5, потвърждава, че държавата „чрез средства от бюджета и по друг начин подпомага нормалната дейност на общините“. Ние искаме нормална европейска улица, от която да не ни е срам“, заяви в тази връзка Мариян Данчев, който бе и водещ на събранието.

Г-Н ДАНЧЕВ очерта също основните цели на гражданската инициатива/подписка. Най напред – извеждане на проблема с пътя към храма в с. Орешак (ул. „Стара планина“) на национално ниво; защото е ясно, че финансирането не е по силите на Община Троян и е нужна държавна финансова подкрепа. И още: „Проверка на нивото на развитие на гражданското (ни) общество и способностите ни да прилагаме на практика принципите и възможностите на пряката демокрация“. Категорично бе заявено и какви ще са последствията, ако държавата не обърне внимание на справедливите искания в гласуваната с пълно единодушие подписка (виж пълния й текст отделно – бел. ред.): „Подписката е предупредителна – ако до една година след внасянето й, т. е. до м. края на м. септември 2020 г., нямаме сигурни доказателства за направени сериозни стъпки за решаване на проблема, ще организираме ефективни протести със затваряне на улицата – включително на Голяма Богородица, когато е празника на Троянския манастир. И така ще е докато се намери подходящото решение!“.

Сред присъстващите имаще и стари, и млади, и още по-млади
ЩЕ ЗАВЪРШИМ с думите, с които г-н Данчев откри събранието в Орешак на 1 август, защото добре обясняват, а и обобщават случилото се: „Срам ме е! Срам ме е от моите приятели, които като ми идват на гости, задължително ги развеждам до Манастира и Националното изложение и минаваме по тази улица и тези тротоари. Срам ме и пред нашите бъдещи потомци, които ще гледат снимки с изображения на сегашното състояние на Орешак и не знам какво ще си мислят за нас!?“.

Генадий Маринов
Снимки: Мария Димова



НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА С ИСКАНЕ ЗА ОСНОВНО РЕМОНТИРАНЕ НА ГЛАВНАТА УЛИЦА „СТАРА ПЛАНИНА“ НА СЕЛО ОРЕШАК

Жителите на с. Орешак и посетителите на обектите с национално значение в селото – Троянския манастир „Успение Богородично“ и  Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, а също Природонаучния музей в съседното с. Черни Осъм, както и гостите на многобройните обекти за туризъм и почивка в района (хотели, ресторанти, къщи за гости и отдих) и хилядите посетители на традиционния Орешашки панаир, свързан с храмовия празник на манастира (Голяма Богородица, 15 август) – се обединяваме около искането за съвременен, европейски, цивилизован вид на главната улица на селото и тротоарите ѝ, както и за нейното обезопасяване.

Всички ние споделяме становището, че състоянието на въпросната главна улица в Орешак – ул. „Стара планина“, е изключително незадоволително и не отговаря по никакъв начин на представата за модерно европейско село, посещавано от толкова български и чуждестранни гости. Улицата е основно асфалтирана през далечната 1986 г., като оттогава насам е претърпяла множество разкопавания и частични закърпвания, за да се стигне до сегашното ѝ положение. Разбира се, в подобно, пък и в по-тежко състояние са много други улици в нашата страна, но заради особеното положението и престижа на нашето село считаме това за срам и позор! И настояваме за подкрепа и решаване на проблема!

Сдружение „Бъдеще за Орешак“
Инициативен комитет: Мариян Данчев, Любляна Борджукова,
Стела Маринова, Свилен Андреев, Бисерка Георгиева

1 Коментара:

Unknown каза...

Едно парче от улицата/в началото на селото/ успешно преасфалтираха. Сигурно това ще да е целия ремант.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |