„Амбарица“ – културен център високо в планината

* Стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева, заедно със своите помощници хижари и доброволци, в последните години създава нова легенда * Към Папратливата поляна вече се качваха
 следващите гости
Под звездите
Миленита и Ема, „Амбарица“, 1 август 2019 г.
В ТРОЯНСКИЯ Балкан има едно място, което „посветените“ наричат дом и магия, а себе си – голямо амбаришко семейство. Първопричината за това – стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева, заедно със своите помощници хижари и доброволци, в последните години създава нова легенда. „Амбарица“ отново се е превърнала не само в желано място за високопланински туризъм, но и в културен център високо в планината, на 1520 м н. в. Лятото на 2019-та затвърди този неин образ.

КЪСО КИНО НА АМБАРИЦА

Сред публиката на „Късо кино на Амбарица“
ПЪРВО, още в края на май, беше „Късо кино на Амбарица“, издание на „Кинематограф“ – формат събития за късометражно кино. Кино селекцията, показвана на най-големите български летни фестивали (сред които WakeUp, Капана, Беглика, Fun Навън), както и в летните кина във Варна,  Банкя и Пловдив, не подмина „Амбарица“. Според създателя на платформата Юли Спасов този избор е направен, защото „отношението на хижарите тук е страхотно и сметнахме, че искаме да подкрепим дори като сигнал, че това място се ръководи добре и е успешно (...), това е един уникален подвиг за цялата страна“.

ДОБРОВОЛЧЕСКИЯТ ЛАГЕР

Доброволческият лагер, юли 2019 г.
Доброволците в действие
НАЙ-МАЩАБНАТА форма за подкрепа на хижата е доброволческият лагер, който тази година беше организиран от 20-ти до 29 юли. Поканени във фейсбук, бързо са се записали доброволци от цялата страна, някои от които са си планирали лятната отпуска според тези дати или са пътували от чужбина. 50 души е наброявала доброволческата армия в пиковите дни и Ема Гатева не може да се нахвали колко много работа е била отхвърлена, а доброволците видимо обичат това място като свое и са се превърнали в малка планинска общност. Едни от най-ценните попълнения в редиците й са две момичета, качили се за пръв път на „Амбарица“ миналата година за дебатьорското състезание „Амбарица Оупън 2018“. Любимки на всички, всеотдайни в кухнята, варненката Гинка и софиянката Симона останаха и за тазгодишното издание на състезанието, като успяха да съчетаят хижарските и дебатьорските си отговорности и трудно се разделиха с мястото, станало техен дом за две седмици от лятната ваканция. 

БОРОВИНКОВИТЕ НОЩИ

Палатковият лагер на „Боровинковите нощи“, 2019 г.
Момент от „Боровинковите нощи“
КУЛМИНАЦИЯТА на събитията около хижата беше петото издание на боровинковия фест – „Боровинкови нощи на Амбарица“ (26-28 юли). Ема Гатева го оценява като най-успешно от гледна точка на организацията, а участниците са били около 1000 души. Всички потвърждават, че гостите са показали висока планинарска култура и след приключване на фестивала нищо не е издавало присъствието на толкова много хора. Богатата програма на феста включваше различни работилници (по пеене, рисуване върху текстил, пирографиране, йога, модерен балет), състезание по цепене на дърва и други игри на открито за малки и големи, беседи (за пълзящите и летящи приятели в България, за долекарска помощ, за фестивала „Събуди се“ в Куклен), лятно кино под звездите, сценични изяви на фолклорна група „Равнец“, JamБуре, театър на сенките. Плюс задължителните Айляк градина, бар „Амбар“, вечери край огъня, амбаришки мекици с боровинково сладко за закуска. Останалото са емоции, приятелства, усещане за свобода и лятна безметежност, които няма как да се разкажат. 

АМБАРИЦА ОУПЪН 2019

И Борко сред дебатьорите
ВЕДНАГА след боровинковия фест, от 2 до 4 август, хижата се огласи от участниците във второто издание на националното дебатьорско състезание „Амбарица Оупън 2019“. То бе организирано от клуба по дебати в троянското СУ „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Асоциация Дебати България и бе финансирано по програма „Обществен форум” на Община Троян. Амбициозно замислено, то качи високо в планината около 60 ученици и студенти – два пъти повече от миналата година. По пейките, на откритата сцена и на импровизирани катедри в хижата дебатьори от София, Русе, Варна, Шумен, Пловдив, Плевен и Троян спориха за филмови послания, еко организации, женски футбол, ценностите на индивидуализма, отговорности пред  бъдещите поколения. Победителите получиха специално изработени от троянската фирма Natural art studio награди, а над 100 лева от продажба на сувенири с логото на състезанието ще подкрепят дейността на троянския дебатьорски клуб.

ПОСЛЕПИС

„АМБАРИЦА“ за кратко притихна, шум вдигаха само талисманите на хижата – котките Люк и Леа,  хижарският герой конят Борко временно си почиваше от фенове, а няколко останали доброволци си припомняха дните в снимки. Към Папратливата поляна вече се качваха следващите гости.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |