Боровинковите нощи наближават, доброволците помагат

* Сред помагачите са Манон и Франсиско, улични музиканти от Буенос Айрес; троянката Стефани Лалева – от най-активните и инициативните
 * Хижарят Тодор: „С повече хора, и то такива хора, всичко се случва по-леко, по-леко е и на Борко“
На „Амбарица“
Ема (вляво) и Тодор (в средата) с част от доброволците на "Амбарица", м. юли 2018 г.
БОРОВИНКОВИТЕ нощи на Амбарица 2018, продължението на натрупалия четиригодишна биография Фестивал на боровинките (началото е през 2014 г.), наближават. Мястото е ясно – старопланинската перла хижа „Амбарица“, която от 2013 г. си има за стопанка Ема Гатева и си върна славата и очарованието. Нощите започват в петък, 27 юли, закриването „с музика и мекици“ (култовите амбаришки мекици с боровинково сладко, приготвено на хижата – бел. ред.) е в неделя, 28 юли. А в наситената тридневна програма има прелюбопитни и изкушаващи неща, като например: работилници за хляб и керамика, body art с боровинков сок, балканджийско хоро на връх Момина могила с музика на живо, китарно дуо от Аржентина, състезание по цепене на дърва, уроци по салса и бачата, цигулков концерт на прочутите братя Зайранови, концерт на „Групата на Таралежков“, театър с „Калабалък“, човешка въжена линия, джем сешъни в полунощ и т. н., трудно ще изброим всичко (пълната програма публикуваме отделно).

Тодор и Ема с четириногата красавица Леа
С джипката дотук, нагоре е Борко
Поредната "пратка" е доставена
ФЕСТЪТ обаче си има своето вълнуващо предисловие – доброволческия лагер, който започна на 18 юли и голямата му цел е да помогне за подготовката на Нощите, за които се очакват над 1000 гости. Но и да свърши други полезни неща за хижата и да отмени за малко Борко – любимецът на всички, хижарското конче, на чийто гръб са изнесени тонове товари и без което хубавите неща на „Амбарица“ трудно биха се случили (тук е мястото да припомним подетата кампания за изграждане на въжена линия, озаглавена „Да пенсионираме Борко“, и че средствата от Нощите ще се инвестират в това важно дело – бел. ред.).

ДОБРОВОЛЦИТЕ сега са 30-тина души, основно млади хора, от близо и далеч, сред тях и чужденци, научихме от „началника“ на лагера Тодор Бонев, 29-годишен разградчанин, строителен инженер, сам доброволец от миналата година, но пленен от „Амбарица“ и Балкана и останал тук като помощник хижар. Негова е идеята за включване на хижата в световната интернет платформа за набиране на доброволци, принципът е – работа (не повече от 5 часа дневно) срещу нощувка, а интересът е голям, тъй като дава възможност на пътуващите (млади) хора да опознават нови места, култури, да завързват нови приятелства.

Манон и Франсиско от Буенос Айрес са сред помагачите на "Амбарица"
В МОМЕНТА на „Амбарица“ са двойката улични музиканти Манон и Франсиско от Буенос Айрес (Аржентина), които освен че се трудят по подготовката на Боровинковите нощи, ще се качат и на сцената (тя свири на класическа китара, той на малката китара „укулеле“). Доскоро горе, за две седмици, бил немецът Дани от Лайпциг, а от началото на м. август пристигат Адам от Мелбърн (Австралия), две момичета от Германия и един англичанин. Разбира се, българите са много повече, от разни краища на страната, троянци също, а пък 18-годишната ни съгражданка Стефани Лалева, която за поредна година е доброволец на „Амбарица“, е сред най-активните и инициативните. „Задачите са доста и колкото повече наближават Боровинковите нощи, става по-напрегнато. Но с повече хора, и то такива хора, всичко се случва по-леко, по-леко е и на Борко, който вече седмица не е помирисвал самар“, коментира с усмивка Тодор.

Кликни върху програмата за уголемяване


Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |