Амбаришки мекици в столицата

* Благотворителната изложба „В подкрепа на хижа „Амбарица” се открива в център SOHO в София навръх Петковден, 14 октомври, празника на Троян * Амбаришки мекици, боровинково сладко и греяна троянска, обещава за вернисажа Ема Гатева
Предстоящо
SOHO е градски културен център в сърцето на София, който предлага уютно работно място за споделено ползване и богата програма от събития -  изложби, концерти, алтернативни инсталации, литературни четения, базари. SoExhibition пък е ежемесечното подреждане на нови картини, фотографии или инсталации в пространствата на SOHO. През октомври там ще се организира „SoExhibition: В подкрепа на хижа Амбарица”. Фотографите Владимир Донков, Константин Величков, Мила Печенякова, Иво Данчев, Симеон Патарозлиев и Руслан Вакрилов ще изложат общо 43 свои творби и всички средства, събрани от изложбата, ще бъдат дарени за допълнителното възстановяване и поддръжка на старопланинската хижа „Амбарица”.

ДО БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА изложба се стигнало, след като един от фотографите, Владимир Донков, заедно с още двама планинари посетил неотдавна хижата. Седмица по-късно хижарката Емилия Гатева получила съобщение от него, че иска да организира нещо в подкрепа на „Амбарица”. „Сега стените, покривът и всичко между тях се крепи на изключителния дух на една троянка - Ема Гатева. За отрицателно време тя прави чудеса от запуснатата хижа. Помагат й добри хора. Но борбата за пълното възстановяване и поддържане продължава и зависи и от нас, понеже хижата в планината временно става именно и наш дом” – четем в поканата за събитието.

ЕМА ОБЕЩАВА, че за откриването ще пренесе в SOHO амбаришката атмосфера със задължителните мекици, боровинково сладко и греяна троянска сливова. Тя обаче признава, че всеобщият любимец, конят Борко, не иска да ходи до софийските павета. Случайност или не, „SoExhibition: В подкрепа на хижа Амбарица” ще се открие на 14 октомври – деня на света Петка и празник на Троян, „града на коравите балканджии, които съградиха „Амбарица”. Благотворителната изложба ще продължи до 23 ноември.

Т21

Бележка на редактора

Ема Гатева – герой (и) в „Музейко”

Снимката на Ема Гатева в "Музейко"
ОТСКОРО стопанката на хижа „Амбарица” Ема Гатева е и… музеен герой. Тя присъства в новоткрития модерен детски природонаучен музей „Музейко” в столицата – в раздела за пещерното дело има нейна снимка с информация за уникалния й пещернячески експеримент от 90-те години. Тогава Ема престоя 50 дни сама, напълно изолирана и без никакви комуникации с „белия свят”, в дълбоката 108 м пещера „Птичата дупка” в резервата „Стенето” в Троянския Балкан. По време на този престой бяха направени редица важни изследвания. 

На сватбата на Кара Кольо, третият отпред вдясно е цар Борис
„ИЗКЛЮЧИТЕЛНО пещерняческо постижение”, го определи председателят на БТС доц. д-р Алексей Стоев на неотдавнашното туристическо тържество в Троян, посветено на няколко важни юбилея, сред които и 80-годишнината от откриването на хижа „Амбарица”. Припомням - старата/първата хижа „Амбарица” е открита през 1935 г., построена е от инициативни троянци с частни средства, като сред дарителите е и цар Борис III, който през 1938 г. присъства на състоялата се на хижата сватба на първия хижар, митичния Кара Кольо (Никола Пеновски), прекарал на „Амбарица” над 20 години. Над 20 години хижари след Кара Кольо са не по-малко прочутите и обичани от туристите в цяла България Дана и Гечо Мичковски. Ема е наследник и продължител на тази богата амбаришка хижарска традиция.

Генадий Маринов 

8 коментара:

Анонимен каза...

Маринов,що не провериш кви туристи ......освен комуните треволяци ходят там,па тогаз прави релама...

Анонимен каза...

Ми ти къв си бе?Наркоман и алкохолик !

PaF каза...

Анонимният с първия коментар най-вероятно е или някой от тия с моторите, които се качват там въпреки, че нямат никакво право да карат в Националния парк, или някой бракониер, милеещ за тъмните времена на хижата, когато беше най-заобикаляното място в Балкана...

Анонимен каза...

От програмата на ГЕРБ:
Откритост и прозрачност
"Вие трябва да знаете какво правим и как го правим. Наше задължение е да Ви осигурим възможност да ни наблюдавате и да сте информирани. Само така ще можете да дадете реална оценка на работата ни..."
И още
Вашият контрол
"През мандат 2015-2019 г ние ще бъдем на разположение за обсъждане, приемане и изпълнение на Ваши предложения, ...."
*
След което другарите и другарките от ГЕРБ забраниха коментарите под Програмата си в този сайт.
Лъжат? Мамят? Демагогстват?
Или просто ги е страх някой да не направи на пух и прах смехотворната им и политически неадекватна Програма? А програмата им е наистина смехотворна, пълна с противоречия, бягане от отговорност и е писмено доказателство за пълната политическа и управленска немощ и неадекватност на Шишков и ГЕРБ.
Все пак - нищо изненадващо!

Анонимен каза...

Каквото Шишков може да ни обещае, никой НЕ може да изпълни!

Анонимен каза...

Гласуваш за Шишков, получаваш Акимов и компания.

Анонимен каза...

След като си е признал в тесен кръг, че губят изборите Марин Радевски бил побеснял. В Дебнево е правил груби изцепки и станал за смях пред селото. В Добродан обешавал пари. Кога ли пак ще каже, че мести фабритката в Червен Бряг????

Анонимен каза...

Еми извинявай за това, което ще кажа под статията, която рекламира твоя труд, но ти в момента си част от този цирк. Има ли мъже в този град? Не ми стига въздухът от п...си. Няма смисъл да хабя думи за програмата под, която нямаме възможност да се изкажем, въпреки демократичните принципи заложени в нея. Еми до тук мъжете за мен сте ти и Михайлова
БХ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |