Страхотните хора, които се грижат за „Амбарица”

* Хижата е със соларна система и ремонтиран покрив  * Всичко на „Амбарица” се прави с дарения и доброволен труд  * Нови идеи за ремонти и събития
Там, в планината
Борко - „първият старопланински фотоволтаичен кон
Монтирането на фотоволтаичната система
СЪБУДЕНАТА за нов живот хижа „Амбарица” в Троянския Балкан посрещна 2014-та година с много нови придобивки и в характерната атмосфера на младост и ентусиазъм. Не можем да разкажем за ставащото на хижата по-добре от новия й стопанин Ема Гатева. Във фейсбук страницата „Хижа Амбарица”, която е своеобразен дневник на промените и добрия планински дух, четем: „Преди таванът на хижата беше като планетариум, много светещи дупчици образуваха загадъчни съзвездия. Но сега работното време на дъждовните капки свърши. Един ден златните момчета от Панагюрище Марин, Атанас и Петър се появиха на прага с думите „Идваме да помагаме”. И останаха. Рязаха, коваха, шкуриха, много шкуриха, мазаха, боядисваха... и ето го резултатът: здрав и добре направен покрив”.

Така беше
Така е сега
ПАК ПРЕЗ ноември „Амбарица” се сдобива със соларна система. Това става благодарение на ловчалията Станимир Станчев, който подарява голяма част от компонентите за инсталацията и собственоръчно я монтира. Включват се също Драго и Марин, като резултатът от едноседмичния им труд е над 300 м наковани кабели и около 50 монтирани разпределителни кутии и ключове, както и Бочо Бараков, „най-верният приятел на хижата, който при всяко позвъняване за помощ се отзовава веднага”. Да не забравяме всеобщия любимец Борко – „първия старопланински фотоволтаичен кон”, пренесъл на гърба си соларните панели. През декември свой принос дават момчетата от Училището за планински водачи в Черни Осъм, които нацепват и пренасят на сушина много кубици дърва за огрев. „Степ бай степ” се правят и вътрешни ремонти – в дневната, в долната столова.

Запазената кулинарна марка - мекици с боровинково сладко
След Новогодишната нощ - 1 януари 2014 г., х. „Амбарица”
Бригада за дърва
НА НОВА ГОДИНА „Амбарица” е била препълнена, научихме от Ема Гатева. Събрали се приятели, които са помагали през годината. Дошли и нови хора, които се включили и също помагали много през празничните дни. Родили се нови идеи за ремонти, за събития, че даже и за филм. Има нова придобивка - част от парното вече е проработила благодарение на троянеца Тихомир, който е майстор на печки.

ПРЕКРАСНИ и верни думи е написала във фейсбук карловката Луиза Тодорова: „Всяка хижа има само един хижар - нейният си. И се търсят и чакат взаимно. Може цели животи да не се намерят - и огънят в хижата никога да не пращи истински, и хижарят несретен да кръстосва чукарите… Но понякога се намират! Тогава хижата светва (и солари се намират, че и вец-овете по суша забръмчават), прозорците блещукат весело и в най-суровата зима, на огъня къкри най-ароматният чай и... водиш някой ден след 100 години внучето и в поостарялата хижарска усмивка съзираш същия онзи младок и… цялата душа на Балкана. Еми, имам чувството, че за теб ще разказваме тази приказка.”

Ема Гатева (вдясно) с поредната група гости
И ОТГОВОРЪТ на Емилия Гатева: „Благодаря за топлите думи. „Амбарица” още от построяването си е намерила своите си хижари, това са Дана и Гечо, аз едва ли някога ще вградя името си толкова дълбоко като тях, поне си имам герои, от които да взимам пример.”

НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, че Ема е достойният наследник на легендарните хижари, че живее своята приказка, в която е поканила всички, влюбени в планината. Затова се присъединяваме към един от туристите: „Честита Нова година на страхотните хора, които се грижат за хижа „Амбарица”! Дано да дойда скоро пак!”.

Т21

Още по темата:
  
 Още снимки*** от хижа "Амбарица" и района:



*** Снимките са от страницата на хижата във facebook "Хижа Амбарица".

24 коментара:

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=NBtvdQGqreM

За всички от снимките :)

Анонимен каза...

Браво! Има надежда, да знаете!

Анонимен каза...

ъъъ, да не сте пръскали в Троян с хербициди против хейтъри. вече 2 коментара и нито един хейтър?! Странно...

Анонимен каза...

А защо изтрихте коментара ми, като нито съм била критична, нито съм писала на латиница???

Браво на ентусиазираните млади хора! добра работа са свършили!

Анонимен каза...

Браво, вярвам, че така ще стане и с цяла България !

Анонимен каза...

Емилия и приятели да търсят национални медии за репортажи, защото си заслужава повече хода да чуят за това, което са направили. Това ще е и реклама, а защо не и начин за привличане на дарители и още помагачи.Успех!:)

Анонимен каза...

Прекрасен пример, че българският възрожденски дух е жив.

Анонимен каза...

Далеко съм от България,но едно от първите неща , които ще направя, когато се завърна ще бъде да се кача на Амбарица. Браво на новия стопанин!

Анонимен каза...

Четейки статията: Първо-Браво на новите стопани. С любов и грижа възраждат нещо истинско.Второ-кой ще потърси отговорност от предните за безстопанственост и злоупотреби? Има ли в Троян такава институция и коя е тя? Възможен отговор-1-хората, 2- дядо Господ или 3- прокуратурата.При степенуването съм поставил прокуратурата на трето място, защото няма да си мръднат пръста, а взимат заплати в четирицифрено число.

Иванко каза...

Няма начин да няма начин. Значи можело.Хвала на трудолюбивите планинари.

Христо Димитров каза...

Браво на всички, които допринасят за възраждането на хижата!

иван каза...

А защо нищо не се пише, за това как ортаците от София на Гатева си прибраха всичко от хижата?та се наложи 2ри път да прави инсталации,фотолвотаици и прочее,дали защото е много коректна и свястна.Интересно кого ли ще закърпи сега?Много е лесно,този направи това онзи даде онова,и кво се получава.....със чужда пита помен прави.....

Анонимен каза...

"иване, иване" даже нямаш куража да си напишеш истинското име, а си тръгнал да плюеш. Малките злобни човечета като теб ще ги има винаги. Хубавото е, че ще има и такива прекрасни хора като на "Амбарица" за да надделява доброто в този свят.

Анонимен каза...

Някои казват, че Иван било титла, други - че е диагноза. Май вторите са прави, в случая.

Анонимен каза...

Аз съм 14-ти. БРАВО, ЕМИ! Кураж и напред!

Анонимен каза...

Повече такива "Емилии" трябват на тая държава за да тръгне в правилната посока. Емилия, възхищавам ти се! Дане не се умориш!

Анонимен каза...

Гледам снимките тук ,гледам и във фейса,никъде не виждам Емилия да работи?Репортерка го дава нещо.

Анонимен каза...

Гледам снимките тук,гледам и във фейса,никъде не виждам ТРОЯНЦИ !?!?!?

Анонимен каза...

Иване,пардон,Георги Андреев - кажи си!Кажи как цяло лято и есен по цял ден седя пред хижата с надеждата да ВИДИШ НЕЩО!Е,видя ли?
И това,което видя не те удовлетвори,та преди Нова година начупи водопровода на хижата с надеждата да я оставиш без вода!?!Браво!?!Ашколсун!?!Машалла!?!Ще спра до тука,защото за злобата няма лек - дано останеш без приятели,това да ти е възмездието!!!!
Ти знаеш кой съм,не се крия!

Анонимен каза...

Ема хич да не се притеснява от злобните подмятания, те са неизбежни, а може би и важни за баланс на енергията, така ще има още повече хора които ще я подкрепят и ще й помагат. Без черното не може да изпъкне бялото. Успех!

Анонимен каза...

отдъхнах си, хейтърчетата са си живички и здравички...

Анонимен каза...

а ти освен, че си мазен хейтър, си и мръсен наркоман.

Анонимен каза...

искам да бъдиеш груб с миен...

Анонимен каза...

Да живее Иван Ненов, туриста разкрасил нашия Балкан! Да живее Дилян Енкин, направил нашия Балкан добра дестинация! Да са живи и здрави!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |