България - далеко, но в сърцата ни!

* Тук се получава обратното - българите полагат усилия (и успяват) да се групират и обединяват 
Канадските репортажи на Стефан (2)

Стефан Генков
 „Канадските репортажи на Стефан” от миналата година намират своето естествено продължение. В „Канадските репортажи на Стефан (2)”. Авторът, нашият сътрудник и приятел Стефан Генков, който от години живее в родното с. Дебнево, Троянско, отново е „командирован” в братска Канада и по-конкретно в Калгари – на гости на щерка си Маргарита и внуците Алекс и Дани. Т21

ДЕВЕТ ЧАСА разлика във времето, тринайсет часа пътуване във въздуха, а понякога и още толкова по летища, митници и имиграционни власти делят българина в Канада от Родината. Но макар и толкова далеко, на хиляди километри, тя е винаги с нас, винаги в сърцата ни. Всички ние, малкото временно пребиваващи и преобладаващото мнозинство от постоянно заселилите се българи, тачим, милеем и обичаме България. В близо петмесечния си престой в Канада се убеждавам, че българинът макар и прокуден от собствената си Родина, от земите на дедите си, не ги е забравил и няма да ги забрави. Тъжното е другото, че техните деца, родени зад граница, особено тук, на американския континент, както неведнъж съм го подчертавал в предишните си репортажи, завинаги са загубени за България - те вече са чужденци.

Управителният съвет на Българското дружество в Калгари
Троянеца (Стефан Генков) с китайка от персонала
Вляво - инж. Ангел Ангелов, хоби фотограф, запечатал събитието
КАКТО и при предишното ми пребиваване тук, така и сега не пропускам възможността да се срещам с наши сънародници, да посещавам малки и големи събирания и прояви. А те с времето стават все по-чести, все по-големи и по- добре организирани, изпълнени със съдържание, със зачитане на всичко българско и родно. И докато в Родината обикновеният човечец тотално се е объркал и изпаднал, бих казал, в безтегловност, незнаещ вече кому да се кланя и кому да вярва, самоизолиран и отчужден, тук се получава обратното - българите полагат усилия (и успяват) да се групират и обединяват. Най-често го правят на териториална и приятелска основа, по интереси, хобита, спорт… Изградени са и водят своя организиран и състезателен живот български клубове по футбол, волейбол, тенис, тенис на маса, табла. Българското училище пък е мястото, където децата се учат на българско четмо и писмо и имат богат културен живот. Най- голямата и най-добре организирана група е танцовата група „Хайде на хорото” с хореограф Галя Минева, която е към Българското дружество в Калгари, чийто президент е Тодор Тодоров.

А НОВОГОДИШНОТО празненство тази година се яви като финал на многообразната културна дейност на българската общност в Калгари през изминалата 2013-та. Интересът към събитието беше огромен, записванията и резервациите започнаха още през ноември, а много хора останаха извън списъка от 270 човека. Бордът на директорите на Българското дружество, начело с главните организатори Даниела Савова и Стефка Хубчева, бяха избрали едно чудесно място за проявата - The Ballroom in Greenwood in Calgary. 

Галя и Лидия подгряха дансинга с китка от български хора
УСПЕЛИТЕ да се запишат (срещу 70 канадски долара) започнаха да изпълват просторната, изискано подредена и украсена бална зала още към 19:00 ч. канадско време (в България  сте я посрещнали и вече пропяват първи петли). Всеки имаше определено място и номер на масата, в приятелска компания от по десет човека, общо 27 маси. В 20:00 ч. водещият на вечерта Иван Минев прикани присъстващите организирано, по маси да пристъпят към самосервиране - от менюто на богато и разнобразно подредения бюфет. Няма да се впускам в подробности и да изброявам лакомствата, само ще отбележа, че имаше от всичко и то предостатъчно. Обслужващият китайски екип от около 20 млади мъже и жени акуратно следеше за реда и доставяне на всичко необходимо. Липсваше само едно нещо – алкохолът; вярно на бара китаецът предлагаше вино и бира, но на доста солена цена и към края и то свърши. Все пак, въпреки изричната забрана за внасяне на алкохол отвън, както винаги българинът му намира цаката - в малките часове на вечерта градусът на настроението беше толкова приповдигнат, а един канадски тийнейджър и приятелката му българка така клатушкаха хорото, че се съмнявам да се дължеше само на „официалната” чаша шампанско!? До 12:00 ч. следваха приветствия от активисти на Дружеството, пантомима, видеоматериали, свързани с дейността му. Галя и Лидия загряха вечерта с майсторско изпълнение на китка от български народни хора, научени през годината в танцовата група „Хайде на хорото”. Дансингът беше препълнен, а настроението с всяка минута, приближаваща ни до настъпването на Новата 2014 година, все по-приповдигнато.

Най-добрият на дансинга - Георги Ангелов
12:00 Ч. Химнът на Република България. Шампанско, наздравици, целувки, прегръдки и пожелания. Появиха се по масите новогодишни български баници с късметчета (моето късметче беше повече от хубаво - здраве и обратен полет до България), малки сурвакарчета заприпкаха между хората, а купонът ставаше все по-весел, по български - танци и хора, хора и ръченици, но без минута чалга и кючек. Около 2:00 ч. след полунощ се проведе мащабен конкурс (участваха около 70-80 човека) за най-добрия на дансинга. Авторитетната комисия след половинчасов танцов маратон отся участниците в първия тур и определи шестима финалисти (три жени и трима мъже). Финалната двойка пък бе от двама мъже, а първото място и купата с голямата награда грабна най-достойният - Георги Ангелов (от независим източник научихме, че нашият човек и автор на тези редове – Гремпа Стефан /Генков/, е заел престижното 6-то място – бел. Т21). До три след полунощ се вихриха безкрайни български хора и ръченици, след което тихо и културно, по канадски, българите почнаха да се разотиват с обещания за нови срещи и събирания.

ЧНГ и от мен на всички троянци, близки приятели и познати! Да е весела и щастлива Новата 2014 година! Да бъде!

9 януари 2014 г., Калгари

Стефан Генков

Още по темата:

6 коментара:

Meanwhile in Bulgaria каза...

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е направил опит да предотврати излъчването на телевизионен репортаж за него във френско-немската телевизия Арте (Arte), след като екип на телевизията е опитал да снима имоти, сочени за собственост на семейството му. Това става ясно от репортаж на журналиста Даку Якувлявич, излъчен преди ден и посветен на протестите в България.
Материалът е озаглавен "България: самотна битка срещу корупцията" и показва предисторията на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, като информира за повода българите да протестират всяка вечер, стотици дни поред.
Репортажът започва с журналиста Николай Стайков от сайта NOresharski.com и преглед на събитието, довело до началото на протестите – избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.
Видеото показва клип от предизборната кампания на ДПС в Крън с Пеевски на сцената пред събралата се публика и информира за обвързаностите на семейството му с медийния бизнес в България.
Материалът продължава с разследване на Николай Стайков, открило близо 100 имота на Пеевски.
Пред луксозния хотел "Берлин" той коментира, че никой от тези имоти, намиращи се в скъпи софийски квартали, не се води на името на Пеевски, а на майка му Ирена Кръстева.
Екипът е направил опит да снима някои от тези имоти, но им е било попречено. Якувлявич посочва, че са искали да разберат повече за хотела, но охраната е забранила снимките. В следващия имот ситуацията е сходна – чрез скрита камера се вижда как полицията спира колата на журналистите и иска документите на оператора.
Репортерът на Арте посочва желанието на оператора да остане анонимен. По-късно той е получил обаждане, чрез което му е оказан натиск да не бъде излъчван материала.
Според автора полицията е съобщила на Пеевски за случващото се. "Малко по-късно операторът получи обаждане с искането този репортаж да не бъде излъчван." Хора с тъмни дрехи и полицията явно следят за спазването на това искане, допълва репортерът.

Анонимен каза...

Добре ,че има преводач за да разбера ,че написалия горното се е нарекъл "По същото време в България".
Неразбирам обаче какво общо има с хубавия репортаж на господин Генков ?!

Анонимен каза...

Недоумението ти ясно показва, че ти изобщо не знаеш на кой свят се намираш...

Анонимен каза...

Стефане, вземи се прибирай у Българията да видиш как ще ти е на сърцето, че направо няма да те държат краката да бягаш от нея.

Анонимен каза...

Стела, Калгари: Чудесен репортаж чичо Стефчо,точно и образно препредаваш нещата.Даваѝ напред все така.

Анонимен каза...

Тренер, пич беше и пич ще си останеш.Идваѝ ми на гости в Испания, че и за нас нещо да напишеш.Все така момче да си.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |