Голямата цел на Ема – въжена линия до хижа „Амбарица“

* Съоръжението ще струва около 20 хил. лв. и амбицията е до края на годината да е готово * Хижарката: „Ще търсим и финансова подкрепа – за да се ускори реализацията“ * Тазгодишният боровинков фест с мото „Да пенсионираме Борко“
Кауза
Ема Гатева: "Да пенсионираме Борко!"
НА ХИЖА „АМБАРИЦА“ – знаменитата и знакова троянска хижа, неслучайно наричана „перлата на Троянския Балкан“, която от 12 март 2013 г. има достойния си стопанин, Ема Гатева, и след години застой тръгна нагоре и върна някогашната си слава и привлекателност – нещата продължават да се случват. А поредната голяма цел пред Ема и нейния екип (от година дясна ръка на хижарката е разградчанинът Тодор Бонев, 29-годишен, строителен инженер, идващ от равнината, но влюбен в планината и „Амбарица“, ценен помагач, съмишленик и генератор на идеи) е изграждането на въжена линия до хижата.

„ВЪЖЕНАТА ЛИНИЯ е изключително важна задача и няма алтернатива за извършване на големите ремонти на хижата, които са наложителни“, коментира хижарката. Тя подчерта, че в България няма друга хижа, която сега да изгражда въжена линия; на повечето места старите въжени линии са продадени или разрушени/разграбени, единствено на хижа „Плевен“, благодарение далновидността на дългогодишния хижар, съоръжението е запазено и работи. А за високопланинските хижи въжената линия е от ключово значение, гарантира съществуването и развитието им; за трудна хижа като „Амбарица“ – още повече.

ТАЗИ ЦЕЛ, изграждането на въжената линия, ще е и във фокуса на традиционния боровинков фестивал на хижа „Амбарица“, 4-ти поред, който тази година ще е от 27-ми до 29 юли. Фестът, наложил се още с първото си издание (2014 г.) като едно от най-значимите подобни събития у нас, вече е с ново име – „Боровинкови нощи на Амбарица“; а десетина дни по-рано ще се състои т. нар. Доброволчески лагер, който ще работи и по подготовката на феста. „Интересът към тазгодишният фестивал е невероятен и надминава очакванията ни, със сигурност пръст в това има значимата кауза за въжената линия“, коментира Ема Гатева. И даде красноречив пример – за месец от създаването на страница за събитието във фейсбук (3 март), тя е имала над 260 хил. посетители, а 6800 души са заявили интерес към събитието. За каузата въжена линия шеговито подсказва и мотото на Боровинкови нощи 2018 – „Да пенсионираме Борко“ (конят Борко е талисман на хижата и любимец на всички, а на неговия гръб на „Амбарица“ са изнесени тонове товари и какви ли не стоки). А подготовката вече е започнала, тъй като трите месеца (90 дни) до началото на Боровинкови нощи 2018 не са кой знае колко време; за илюстрация – трябва да се направят поне 30 курса за снабдяване с хранителните и други продукти, като със сигурност ще има дни с по два курса (да му мисли Борко – бел. ред.).   

Борко преди поредния курс и в очакване на въжената отмяна
Към хижата
КАК БОРОВИНКОВИ НОЩИ 2018 ще помогнат за изграждането на въжената линия до хижа „Амбарица“? От една страна – приходите от феста ще се вложат преимуществено в реализацията на това дело. От друга – очаква се дарителска подкрепа от съмишленици и приятели. „Философията ни винаги е била да си изкарваме парите, които влагаме в хижата. Даренията, които сме приемали, са основно в материали и труд. Но сега ще търсим и финансова подкрепа – за да се ускори реализацията и въжената линия да е готова тази година“, уточни Ема. По последни изчисления за изграждането на линията ще са нужни около 20 хил. лв., но има възможност стойността да пада, тъй като постоянно се намират по-евтини компоненти; например троянски бизнесмен е обещал въже на преференциални цени и т. н. Засега няма открита банкова сметка, това ще стане малко по-късно, но всеки, който иска да помогне, може да се свърже с Ема Гатева и да уточни подробностите (мобилният й телефон е 0887/895662, на хижата има и стационарен телефон – 02/4910005).

Подготовка за втория боровинков фест на хижа "Амбарица", м. юли 2015 г.
ПОПИТАХМЕ хижарката възможно ли е голямата кауза да се натъкне на институционални проблеми. Отговорът бе оптимистичен – новата въжена линия ще използва трасето на старата, което е в плана за управление на Национален парк „Централен Балкан“, конфликтни точки няма и издаването на разрешително не подлежи на съмнение. От Областната управа и Община Троян има разбиране и логистична подкрепа. Опити да се пречи има единствено от страна на едното троянско туристическо дружество, което е с амбиции да овладее хижата и не спира да сипе клевети срещу Ема Гатева и случващото се на „Амбарица“, но това не е ново и не заслужава внимание.

Хижа "Амбарица" – красива и през зимата
„ОПИТИ да ни се пречи не са изключени и занапред. Но пречещите трябва да знаят, че твърдо сме решили да построим въжената линия и ще го направим!“, категорична е стопанката на „Амбарица“. Допълнителна увереност дава фактът, че договорът й за стопанисване е за 5 плюс 5 години, т. е. след изтичането през 2018 г. на първата петилетка Ема ще има още една. Което, убедени сме, е големият шанс на хижа „Амбарица“.

Т21


Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Тоя кон си го натоварила кат магаре, карай си коня не се занимавай с глупости.

Анонимен каза...

до №1
:) Хайде ти качи толкова слънчеви панели ,на гръб-до горе, и да те питам тогава, дали няма да ти се иска да имаш кон и ти..
А и изразът ти: "не се занимавай с глупости" ,показва единствено елементарната селяния,криеща се в манталитета ти...Тези твои тъпи мнения можеш да ни ги спестиш, другия път..Благодаря ти!

Анонимен каза...

Браво, Ема и Тошко! Герои и пример за останалите! Само напред към осъществяването на мисията!

Анонимен каза...

Да отиде в КАЛинел там дават само на работниците не дават

Анонимен каза...

Не може да се отрече ,че развива хижата ,но за мен е студен човек без подход към туристите .А това е много важно за един хижар .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |