Троянското знаме се развя над Елбрус

* Всички от 8-членната троянска група са стъпили на върха, съобщиха от ПСС - Троян * Изкачването – тренировъчно, но и по юбилеен повод, 30-годишнината от първата троянска експедиция към
 първенеца на Кавказ
Покорители
Троянската група на върха, Елбрус, Кавказ, 8 август 2019 г.
УСПЕШНО завърши атаката на Кавказкия първенец и най-висок връх в Русия – Елбрус*, 5642 м, започнала рано сутринта днес, 8 август, от 8-членна група от отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) в Троян. Всички от групата са стъпили на върха, а горе развели българския трибагреник, троянското знаме с герба на града и транспарант с логото на най-голямата троянска фирма „Калинел“, която е основен спонсор на експедицията.

ИЗКАЧВАНЕТО, подготвяно около година, бе включено в годишната програма за повишаване на физическата и специализираната подготовка на троянските спасители. Но имаше и своя важен юбилеен повод – 30-годишнината от първата троянска експедиция към Елбрус, организирана от незабравимия Минко Занковски, планински спасител, заслужил майстор на спорта по алпинизъм и основател на уникалното за България Училище за планински водачи в с. Черни Осъм, Троянско. 

Елбрус, 5642 м
ЕТО ИМЕНАТА на троянските покорители на Елбрус – д-р Георги Цончев, Момчил Кинов, Марин Занковски, Минко Банчев, Мартин Семерджиев, Марин Хитров, Цочо Драгневски и Христо Сливков. Във фейсбук страницата на ПСС – Троян съобщиха за успеха и използваха повода да благодарят на помагачите си: Община Троян и фирмите „Калинел“, „Капитал груп“, „Универсалстрой“, „Нови лес“, „Викис хидравликс“, „IB design“. От нас – поздравления на всички!

Т21

* Елбрус е на границата на Европа с Азия и има спор той или Мон Блан (4810 м) в Алпите е най-високият европейски връх; в последните години по-популярната теория е, че Елбрус е в Европа и е европейският първенец. Изкачването на върха през лятото практически е широко достъпно, макар че изисква специална подготовка и крие известни рискове; през зимата обаче върхът става опасен и годишно тук загиват от 15 до 35 души. По алпинистката класификация Елбрус е със степен на трудност 2А снежно-ледова. (по Уикипедия)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |