Троян е без депо за строителни отпадъци, решение засега няма

* Кметът Михайлова: „Проблемът е много сериозен. Стремежът ни е да привлечем частни инвеститори, които да обезпечат този процес. Търсим решения, които да не предпоставят сериозна финансова загуба за Общината“

Хубава работа, ама троянска

Нерегламентирано сметище за строителни отпадъци в Орешак, м. септември 2020 г.

НА РЕДОВНАТА месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова (25 септември) Т21 постави въпроса за липсата на троянско сметище за строителни отпадъци и търси ли се решение на проблема. Сега строителните отпадъци в района се изхвърлят на частни терени, като публична тайна е, че има и нерегламентирано (незаконно) изхвърляне на отпадъци.

„ВЪПРОСЪТ, който поставяте, е изключително тежък. Повече от година се борим с него, но не сме го довели до успешен край. През този период проведох среща с няколко частни инвеститори, които имаха интерес, включително инвеститори от Силистра, Асеновград и други градове в страната, но не се получи. Проучвахме и възможността ние сами да изградим депо за строителни отпадъци“, коментира г-жа Михайлова. Като уточни, че за изграждането на такова депо трябва да бъде закупена специализирана техника – проучвани били цените на мобилни шредери, които да натрошават строителните отпадъци и да позволяват повторното им влагане в различни строителни дейности, включително при пътни ремонти, но финансовите разчети не излизали.

ПОСЛЕДНО при продажбата на земи в близост новата сепарираща и компостираща инсталация частен предприемач заявил много сериозен интерес, но ден преди търга се отказал; в момента се водели преговори с други двама инвеститори. „Стремежът ни е да привлечем частни инвеститори, които да обезпечат този процес“, подчерта градоначалникът, като повтори, че проблемът е много сериозен. И както стана ясно, не е само троянски: „Наскоро имах разговори с кметовете на Ловеч и Тетевен, всички сме разтревожени от този проблем. Най-близките депа за строителни отпадъци (които можем да ползваме), са в Плевен и Севлиево“.

Нерегламентирано сметище за строителни отпадъци в промишлената зона на Троян, 2019 г.

„ПРОДЪЛЖАВАМЕ да търсим решения, които да не предпоставят сериозна финансова загуба за Общината. Въпреки че вече търпим загуби от това, че непрекъснато трябва да чистим отделни участъци, засипани със строителни отпадъци. Слава богу, че теренът, осигурен от Стефан Вълев („Стефан Вълев“ ЕООД), все още поема, но това няма да е много дълго“, бе неособено оптимистичният финал на кметския отговор.

Т21  

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |