Отиде си калейчанинът Найден Ангелов

In memoriam

НА 1 ОКТОМВРИ, два месеца преди да навърши 91 – роден е на 30 ноември 1929 г. в с. Калейца – ни напусна Найден Ангелов. Прочутият учител, превърнал се в емблема на ловешката Езикова гимназия, литераторът (автор на шест книги и на стотици статии), приятелят на Ламар, даскалът с респектираща „недаскалска“ ерудиция и културен мащаб, с безпощадното чувство за хумор, с гражданска доблест (помним отвореното писмо до неговия ученик Симеон Дянков, когато бе финансов министър), чешитът, калейчанинът, землякът, авторитетът, естетът.

ЛОВЧАЛИИ го броят за техен, а през м. септември тази година го направиха почетен граждани на Ловеч, но той си остана тясно свързан с родния Троянски край. А и нямаше как да е иначе – учи в Троянската гимназия, след завършването на Софийския университет (българска и руска филология) се завръща в Троян, работи в троянската читалищна библиотека, после осем години учителства във Врабево, селото на жена му. След това отива в Езиковата, където близо три десетилетия преподава български език и литература, и преподава така, както малцина умеят, знаменит учител, отделно води рецитаторски кръжок и гимназиалния театрален състав, с който поставя не една пиеса и на професионалната сцена на Ловешкия драматичен театър (прототип е на театрала Найденов във филма „Вчера“). 

ДЪЛБОК поклон! С респект.

Т21

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |