Ема срещу лъжата

* На 27 септември в Троянския районен съд стартира делото на БТС срещу стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева * Големият въпрос – как документ от 1957 г. ти дава права над нещо,
построено година по-късно?

Тема с продължение

Ема Гатева в съдебната зала, Троян, 27 септември 2020 г.
ЕДНА голяма десетилетна лъжа/далавера лъсна на започналото на 27 септември в Троянския районен съд дело на гражданското сдружение „Български туристически съюз“ (БТС) срещу стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева; и явно занапред ще добива публичност и ще лъсне в целия си блясък. 

ДА ПРИПОМНИМ. През 2014 г. Ема и нейната „Планинска школа Амбарица“ вземат за стопанисване от БТС западналата и заобикаляна от туристите някогашна перла на Троянския Балкан хижа „Амбарица“, „обгрижвана“ дотогава от троянското Туристическо дружество „Амбарица“; и за тези няколко години хижата се прероди – сериозни ремонти и подобрения, награда за втората най-добра хижа в България през 2015 г., любима на туристите от близо и далеч, огромна популярност, букет от атрактивни и стойностни събития (достатъчно е да посочим Фестивала на боровинките, станал част от националния фестивален календар), възраждане на автентичния и чист туристически дух.

ДОГОВОРЪТ на БТС с Ема е за 5 години с опция за продължаване и месечен наем в размер на една минимална работна заплата. А сегашният съдебен иск е за 24 хил. лв. неплатени наеми плюс отказ да се признаят направените от Ема инвестиции за тройно по-голямата сума от 74 хил. лв. (при залегнала в договора инвестиционна сума от 25 хил. лв.) и постигната договорка с предишния изпълнителен директор на БТС Венцеслав Удев за приспадане на наема.

НА ПРЪВ поглед абсурдна съдебна атака на БТС – срещу една изключително трудна за стопанисване високопланинска хижа, далеч от път и комуникации, зареждана на гръб и с кон (амбаришкият кон Борко стана герой в социалните мрежи и национален любимец), некомерсиална?! Но само на пръв поглед – защото явно към „Амбарица“ има нечисти апетити и БТС волно или неволно, но при всички случаи небезкористно, ги обслужва.

СЕГА за голямата лъжа/далавера. През 1957 г. БТС получава от държавата, по тогавашен закон и със съответния документ, правата над старата хижа „Амбарица“, отворена през 1936 г., построена от група троянски ентусиасти начело с Димитър Гимиджийски и с подкрепата на частни дарители от цяла България (с лично дарение се включил и тогавашният цар на българите Борис III) и одържавена след преврата на 9 септември 1944 г. Но БТС някак априори през годините приема, че има права и над новата/сегашната хижа „Амбарица“ (която от 2014 г. се стопанисва от Ема Гатева), опирайки се на документа от 1957 г. Да, ама новата хижа „Амбарица“ е строена и построена през 1958 г. и е открита през 1959 г. (за което има доказателства и живи свидетели, виж „60 години от строежа на новата хижа „Амбарица“ в Т21 – бел. ред.); т. е. няма как да е предоставена на БТС година преди построяването й?! Както се казва – коментарът е излишен, no comment! Огромна лъжа/далавера! А големият въпрос е дали БТС не е прилапало по подобен начин и други държавни имоти.

ОТДЕЛЕН въпрос пък е защо държавата е дала за разпореждане държавна собственост за милиони (хижи и други) на едно гражданско сдружение, каквото е днешното БТС, смятащо се за наследник, но нямащо нищо общо с някогашната държавна структура БТС. И дали не става дума за работеща от години схема за източване на държавен ресурс?

Напред към хижа „Амбарица“
И КОНКРЕТНО. Делото, гледано от съдия Антоанета Симеонова, бе отложено за 27 ноември т. г. по две причини. Първата – да се извърши техническа експертиза на направените инвестиции на х. „Амбарица“ от 2014 г. до днес. И втората, по искане на темпераментната и изключително подготвена защитничка на Ема адв. Надежда Гаргова – да се получи становището на Областния управител в Ловеч, разпореждащ се с държавната собственост в областта, дали БТС има права над хижата (новата); адв. Гергова представи на съда и копие на споменатия документ от 1957 г., получен и заверен от Централния държавен архив. 

(Ще следим развитието на делото и ще ви информираме)
Генадий Маринов

Още по темата:
 

1 Коментара:

Unknown каза...

Благодаря на Троянски районен съд,който съвместно с КАТ, МВР,успяха съвсем "законно",ДА ОКРАДАТ ОТ ЕДИН ПЕНСИОНЕР 400 ЛЕВА!За просрочена застраховка ГО с 18 дена,без умисъл !Т.н Гаранционен фонд ме "уведоми"за просрочката 6 дни след,като вече я бях платил!КАКВА Е ИГРАТА?! ЛЮБИМИЯ на цял народ Б.БОРИСОВ,е издал заповед на МВР /и не само-НАП,и други/,да пълнят пробитата хазна!/това го прочетох от медийте/Та,съгласно КАТ и Троянски районен съд,научих,че съм управлявал чужда/на жена ми!/кола,и-ВНИМАНИЕ!-е трябвало да я политам,дали е платена ГО,която АЗ плащам!...Иначе, съгласно "закона",трябваше да бъда глобен не 400, а250 лв-в съда доказах, че колата е семейна!Но,любезната съдия,както и любезния инспектор от КАТ,не ме попитаха нищо- явно, "ЗАВЕРАТА"е била,ОТ МЕН,ПЕНСИОНЕРА/69г/да вземат едни пари,СЪГЛАСНО "ПРАВИЛАТА"на джунглата,наречена България!!!...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |